ΚΡΗΤΗ

9 δισεκ. κυβικά μέτρα νερού δίνουν οι ορεινοί όγκοι της Κρήτης- Γιατί «διψάει» το Ηράκλειο;

Ποια είναι η λύση ώστε να μπει τέλος στο πρόβλημα υδροδότησης της πόλης

9 δισεκ. κυβικά μέτρα νερού δίνουν οι ορεινοί όγκοι της Κρήτης- Γιατί «διψάει» το Ηράκλειο;

Μείζον ζήτημα για την πόλη του Ηρακλείου αλλά και εν γένει για όλες τις τοπικές κοινότητες και τον δήμο συνολικά αναδεικνύεται το πρόβλημα έλλειψης νερού καθώς και οι διαρκείς βλάβες και οι συνεπαγόμενες διακοπές στην υδροδότηση.

Μάλιστα μέχρι το γραφείο του Εισαγγελέα Ηρακλείου έφθασαν οι καταγγελίες πολιτών οι οποίοι αναφέρουν ότι οι βρύσες έχουν στεγνώσει και μένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς σταγόνα νερού στα σπίτια τους.

Ταυτόχρονα καταγγελίες πολιτών δέχεται και το Cretalive οι οποίοι δηλώνουν αγανακτισμένοι με τις συνεχείς διακοπές υδροδότησης σε περιοχές όπως τα γεωργικά της Αλικαρνασσού, η Θέρισσος, ο Μασταμπάς και η Ηλιούπολη.

«Τα αποθέματα νερού στον Αποσελέμη είναι σε δραματικό επίπεδο και το φράγμα δεν είναι πανάκεια» παραδέχτηκε ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός κατά το πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο. Τα αποθέματα νερού στο φράγμα του Αποσελέμη βρίσκονται σήμερα περίπου στα 4- 5 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, αρκετά κάτω από τη συνολική του χωρητικότητα η οποία ανέρχεται στα 25,3 εκατ. κυβικά μέτρα νερού.

Οι γεωτρήσεις λύση στο πρόβλημα υδροδότησης του Ηρακλείου

Σύμφωνα με τον πρώην γεωλόγο της ΔΕΥΑΗ κ. Παναγιώτη Σοφίου οι γεωτρήσεις είναι η λύση στο διαχρονικό ζήτημα υδροδότησης του δήμου Ηρακλείου αφού μπορούν να δίνουν μέχρι και 18 εκατ. κυβικά μέτρα νερού το χρόνο!

Σήμερα η πόλη υδροδοτείται από γεωτρήσεις των Μαλίων (έργο του 1963-4), του Θραψανού (έργο του 1976), της Τυλίσου (έργο του 1986-7), Δαφνές, Άγιος Μύρωνας, Λουτράκι Κρουσώνα, Γωνιανό φαράγγι, Τύλισος, Κέρη και στον Γιούχτα.

Ωστόσο «επειδή το δίκτυο είναι πεπαλαιωμένο και χωρίς συντήρηση εάν δουλέψουν όλες μαζί οι γεωτρήσεις σπάνε οι αγωγοί» τονίζει στο Cretalive ο κ. Σοφίου. Επίσης σημειώνει ότι «δύο φορές προσπαθήσαμε ως ΔΕΥΑΗ να κάνουμε νέα γεώτρηση στον Γιούχτα σε χώρο του δήμου Ηρακλείου με νόμιμη άδεια από την Διεύθυνση Υδάτων ωστόσο και τις δύο φορές υπήρξε εμπλοκή με τον δήμο Αρχανών Αστερουσίων και τελικά το έργο ακυρώθηκε».

9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού δίνουν οι ορεινοί όγκοι της Κρήτης

Μάλιστα ο κ. Σοφίου, ο οποίος υπηρέτησε επί 40 συναπτά έτη ως γεωλόγος στην ΔΕΥΑΗ επιμένει ότι νερό υπάρχει στην Κρήτη αλλά δεν γίνεται σωστά η διαχείριση του.

«Στους 4 ορεινούς όγκους της Κρήτης (Ψηλορείτης, Λευκά Όρη, Λασιθιώτικα και Σητειακά) πέφτουν κάθε χρόνο 9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού εκ των οποίων εκμεταλλευόμαστε μόνο τα 400 εκατομμύρια! Τα υπόλοιπα είτε καταλήγουν στη θάλασσα, είτε εξατμίζονται, είτε βρίσκονται στο υπέδαφος του νησιού» επισημαίνει ο ίδιος και με το στοιχείο αυτό αιτιολογεί την επιμονή του αναφορικά με το γιατί είναι επιτακτική η ανάγκη της επένδυσης σε νέες γεωτρήσεις οι οποίες δίνουν άριστη ποιότητα νερού, χωρίς καμία επεξεργασία.

Επιπλέον λέει ότι υπάρχει η δυνατότητα «όχι με πολλά έξοδα να έχουμε πολλές γεωτρήσεις αλλά όλα είναι ζήτημα πολιτικής διευθεύτησης».

Η υποστελέχωση τροχοπέδη στα νέα έργα

Βέβαια το ζήτημα της υποστελέχωσης στη ΔΕΥΑΗ, όπως συμβαίνει σε όλες τις υπηρεσίες στο δήμο Ηρακλείου αλλά και στην Ελλάδα εν γένει, αποτελεί τροχοπέδη στη λειτουργία των Υπηρεσιών. Στη ΔΕΥΑ Ηρακλείου έκλεισαν βασικά τμήματα όπως το Χημικό -που είναι υποχρεωμένο να πραγματοποιεί κάθε μέρα ελέγχους- και το Γεωλογικό, το οποίο πραγματοποιούσε επιτόπιες αυτοψίες και έβρισκε τα σημεία όπου θα γίνουν οι νέες γεωτρήσεις.

Αναφορικά με το εάν και πότε θα κατασκευαστεί νέο δίκτυο αγωγών στο Ηράκλειο ο κ. Σοφίου δηλώνει ότι «δεν είναι τόσο απλό και εύκολο. Έχει δυνατότητα η ΔΕΥΑΗ να ανοίξει νέες γεωτρήσεις και υπάρχουν σημεία με τσεκαρισμένη σημαντική υδροφορία και άριστη ποιότητα νερού, αξιόλογα υδροφόρα πεδία. Όμως είναι θέμα οργάνωσης, χρημάτων καθώς και ταχύτητας των διεργασιών. Η ΔΕΥΑΗ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει αυτό το έργο».

 

Δείτε επίσης:

Εφιαλτικά σενάρια για την ανομβρία στην Κρήτη- Σήμα κινδύνου λόγω της ξηρασίας

Σήμα κινδύνου στο φράγμα Αποσελέμη - Έκτακτα μέτρα από τις ΔΕΥΑ

Διακοπή υδροδότησης λόγω ζημιάς στον αγωγό των Μαλίων


 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

φωτογραφία: Luis Tosta via Unsplash

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση