3η Διεθνική Συνάντηση στο 3ο Γυμνάσιο Ηρακλείου

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ “GO CLIL”

Το 3ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης συμμετέχει σε Στρατηγική Σχολική Σύμπραξη και υλοποιεί από το Σεπτέμβριο του 2016 εγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα
Erasmus+/Δράσης ΚΑ2, διάρκειας 30 μηνών με στόχο τη «Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών» και τίτλο: “GO FOR CONTENT LANGUAGE AND INTEGRATED LEARNING” (GO CLIL: Συνδυασμένη εκμάθηση επιστημονικού αντικειμένου και ξένης γλώσσας). 

Στο πλαίσιο του προγράμματος έλαβε χώρα με επιτυχία η τρίτη συνάντηση εργασίας στο Ηράκλειο Κρήτης από τις 5 έως τις 11 Νοεμβρίου 2017 με θέμα: “The future is green”. 

Συγκεκριμένα, το σχολείο μας υποδέχτηκε 12 εκπαιδευτικούς από τα παρακάτω εταιρικά σχολεία του εξωτερικού:

- ESCOLA SECUNDÁRIA DR. JOAQUIM GOMES FERREIRA ALVES, VALADARES VILA
NOVA DE GAIA – PORTO, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (1600 ΜΑΘΗΤΕΣ)
-LICEO CLASSICO STATALE TITO LIVIO - MILAN, ΙΤΑΛΙΑ (620 ΜΑΘΗΤΕΣ)
-ISTITUTO D'ISTRUZIONE SUPERIORE MARTINO BASSI – SEREGNO, ΙΤΑΛΙΑ (750
ΜΑΘΗΤΕΣ)

- SCOALA GIMNAZIALA"SFANTUL VASILE" – PLOIESTI, ΡΟΥΜΑΝΙΑ (900 ΜΑΘΗΤΕΣ)

Η μέθοδος CLIL (ολιστική εκμάθηση περιεχομένων και γλώσσας) είναι μία ευρέως διαδεδομένη πρακτική σε πολλά εκπαιδευτικά συστήματα ευρωπαϊκών χωρών.

Πρόκειται για μία διαδραστική μαθησιακή διαδικασία που προωθεί την ανάπτυξη
επικοινωνιακών και γλωσσικών δεξιοτήτων και πολιτισμικής συνείδησης, ενισχύει τη διερευνητική και συνεργατική μάθηση καθώς και τη διαθεματική προσέγγιση στην εκπαίδευση.

Τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του σχεδίου δράσης έγινε μία διακρατική συνάντηση στην Πορτογαλία το Νοέμβριο του 2016 και μία διεθνική δραστηριότητα μάθησης στην Ιταλία το Μάρτιο του 2017.

Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής συνάντησης στην Κρήτη όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, στο αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου καθώς και στο ιστορικό κέντρο της πόλης με ψηφιακή εφαρμογή τρισδιάστατης αναπαράστασης του Ηρακλείου κατά την Ενετοκρατία. 

Η ξενάγηση συνδυάστηκε με ενημέρωση για την ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης στο Info Point του Δήμου Ηρακλείου. Ακολούθησε επίσκεψη στο Ενετικό Φρούριο Κούλε. 

Επίσης, την περασμένη Τετάρτη, έγινε εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΚΠΕ Αρχανών – Ρούβα – Γουβών όπου οι εκπαιδευτικοί του προγράμματος ενημερώθηκαν για τις περιβαλλοντικές δράσεις του ΚΠΕ, συμμετείχαν σε παιχνίδια γνωριμίας και ενδυνάμωσης των ομάδων και σε ποικίλες βιωματικές δραστηριότητες. 

Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στον παραδοσιακό οικισμό και στο αρχαιολογικό μουσείο των Αρχανών. 

Την Πέμπτη παρακολούθησαν την παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος Engage της ομάδας Έρευνας και Αξιολόγησης του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.

Ακολούθησε επίσκεψη στο εργαστήριο Ambient Intelligence Facility και αναλυτική
ενημέρωση για τις καινοτόμες τεχνολογίες και τα διαδραστικά εκπαιδευτικά συστήματα που έχει αναπτύξει το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ. 

Την Παρασκευή υποδέχτηκε τη διεθνή εκπαιδευτική ομάδα του προγράμματος Erasmus+ “Go CLIL” ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών και Διεθνών θεμάτων Γιώργος Αλεξάκης στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κρήτης, όπου έγινε παρουσίαση του προγράμματος STEP ως καλή πρακτική για την προσέλκυση του ενδιαφέροντος των νέων στα περιβαλλοντικά ζητήματα και για τη συμμετοχή στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων καθώς και της μεθοδολογίας του προγράμματος Euronet 50/50 max για την εξοικονόμηση ενέργειας στα σχολεία και της δράσης του δικτύου Teachers4Europe. 

"Ευχαριστούμε θερμά όλους τους προαναφερόμενους φορείς για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα μας για επίσκεψη καθώς και για την άψογη υποδοχή και συνεργασίας"

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ