ΚΡΗΤΗ
25 και 26 Μαΐου το 16ο Παγκρήτιο Φαρμακευτικό Συνέδριο
Το Παγκρήτιο Φαρμακευτικό Συνέδριο είναι ο πρώτος ιστορικά συνεδριακός φαρμακευτικός θεσμός, που συγκεντρώνει πάντοτε το έντονο ενδιαφέρον των φαρμακοποιών από όλη την Ελλάδα και των εκπροσώπων φαρμακευτικών φορέων και φαρμακευτικών εταιρειών.
Το 16o Παγκρήτιο Φαρμακευτικό Συνέδριο, που διοργανώνει το Συντονιστικό Όργανο Φαρμακευτικών Συλλόγων Κρήτης, με την ευθύνη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο THEARTEMIS στο Ρέθυμνο, από τις 25 έως και τις 26 Μαΐου 2024.
Το Παγκρήτιο Φαρμακευτικό Συνέδριο είναι ο πρώτος ιστορικά συνεδριακός φαρμακευτικός θεσμός, που συγκεντρώνει πάντοτε το έντονο ενδιαφέρον των φαρμακοποιών από όλη την Ελλάδα και των εκπροσώπων φαρμακευτικών φορέων και φαρμακευτικών εταιρειών.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες για θέματα που άπτονται της φαρμακευτικής επιστήμης.
Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
- «Ενημέρωση φαρμακοποιών για επαγγελματικά και εκπαιδευτικά ζητήματα», με τη συμμετοχή του προέδρου του ΠΦΣ κ. Απόστολου Βαλτά, του προέδρου του ΙΔΕΕΑΦ και α΄αντιπροέδρου του ΠΦΣ κ. Σεραφείμ Ζήκα και του γενικού γραμματέα του ΠΦΣ και προέδρου του Φ.Σ. Χανίων κ. Εμμανουήλ Κατσαράκη. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο πρόεδρος του Φ.Σ. Ρεθύμνου κ. Κωνσταντίνος Βαρδιάμπασης.
- Στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Ελληνικό φαρμακείο: προοπτικές και προκλήσεις του αύριο», με τη συμμετοχή των τεσσάρων προέδρων των φαρμακευτικών συλλόγων της Κρήτης: Κωνσταντίνου Βαρδιάμπαση (Φ.Σ. Ρεθύμνου), Αριστοτέλη Σκουντάκη (Φ.Σ. Ηρακλείου), Εμμανουήλ Κατσαράκη (Φ.Σ. Χανίων) και Μιχαήλ Πλακογιαννάκη (Φ.Σ. Λασιθίου).
- 15 ομιλίες επιστημονικού και επαγγελματικού ενδιαφέροντος για θέματα που αφορούν τις αλληλεπιδράσεις φαρμάκων, τη σημασία της Αυτοφροντίδας για τον πολίτη, τις καινοτόμες υπηρεσίες στα φαρμακεία, τον αντιγριπικό εμβολιασμό και τα επιδημιολογικά δεδομένα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία του COVID-19 στην Περιφέρεια Κρήτης, τον αναμνηστικό εμβολιασμό έναντι κοκκύτη και τετάνου, τη διαχείριση του πόνου και τη συμμόρφωση στην αναλγητική θεραπεία του γηριατρικού ασθενή, το ενδοκανναβινοειδές σύστημα ως αναδυόμενο στόχο φαρμακοθεραπείας σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών, τη σημασία της συνεργασίας φαρμακοποιού και γιατρού για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου, κ.ά.
Τα πολύ ενδιαφέροντα θέματα θα παρουσιάσουν διακεκριμένοι επιστήμονες από τον χώρο της υγείας και τον πανεπιστημιακό χώρο, μεταξύ των οποίων και οι κ.κ.:
- Κωνσταντίνος Δεμέτζος, Καθηγητής Φαρμακευτικής Νανοτεχνολογίας, ΕΚΠΑ, Ακαδημαϊκός, Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών, Τάξη Φυσικών Επιστημών, Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, 2018, που θα αναπτύξει το θέμα «Γενόσημα, Βιοομοειδή και Νανο-ομοειδή θεραπευτικά προϊόντα. Ρυθμιστικό πλαίσιο έγκρισής τους και εισόδου τους στο σύστημα αποζημίωσης στη χώρα».
- Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, που θα παρουσιάσει το θέμα «Παρακίνηση για υιοθέτηση μιας συμπεριφοράς που προάγει την υγεία των πολιτών: ο ρόλος της ΠΦΥ».
- Γεώργιος Παναγής, Kαθηγητής Βιοψυχολογίας Τμήματος Ψυχολογίας, Kοσμήτορας Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Κρήτης, που θα αναπτύξει το θέμα «Νευροβιολογία του εθισμού», και
- Χριστίνα Δάλλα, Aν. Kαθηγήτρια Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, πρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλίου για τον Εγκέφαλο, πρόεδρος της Mediterranean Neuroscience Society, που θα μιλήσει για το θέμα «Η σημασία του φύλου στη Νευροψυχοφαρμακολογία».
- Εκδήλωση 100 χρόνια ΒΙΑΝΕΞ με την απονομή τιμητικής διάκρισης στον όμιλο ΒΙΑΝΕΞ για τη συνολική προσφορά του στη φαρμακευτική αγορά και ευρύτερα στην ελληνική κοινωνία, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη δημιουργία του φαρμακείου της οικογένειας Γιαννακόπουλου.
Παράλληλα θα λειτουργήσει πλούσια και ενημερωμένη έκθεση με προϊόντα και υπηρεσίες φαρμακείου.
Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του ΙΔΕΕΑΦ.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου www.pankritio.gr.