ΚΡΗΤΗ
1.000 Καθολικοί Χριστιανοί στην Κρήτη γιορτάζουν το Πάσχα μαζί με τους Ορθοδόξους
Όλα όσα αναφέρει στο Cretalive ο π. Ματθίας για τους καθολικούς που ζουν μόνιμα στο νησί αλλά και για τους τουρίστες
Με απαράμιλλη ησυχία και κατάνυξη εορτάζουν τις άγιες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα και οι χριστιανοί πιστοί του καθολικού δόγματος στην Κρήτη και ειδικότερα στο Ηράκλειο.
«Περίπου από το 1900 μ.Χ. συμφωνήσαμε (σ.σ. Ορθόδοξοι και Καθολικοί) να γιορτάζουμε μαζί το Πάσχα ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα στους μεικτούς γάμους. Εξάλλου για τους Χριστιανούς κάθε Κυριακή είναι Πάσχα. Το σημαντικό είναι να βιώσουμε τα πάθη του Χριστού. Μία εβδομάδα πριν ή μετά δεν έχει και τόση σημασία, το σημαντικό είναι να γιορτάζουμε» αναφέρει στο Cretalive ο πατέρας Ματθίας, ιερέας των Καθολικών στην ενορία του Ηρακλείου.
Στο Ηράκλειο ζουν περίπου 300 πιστοί, όμως κάθε Κυριακή εκκλησιάζονται σταθερά περίπου 100 άτομα. Ενορίες καθολικών υπάρχουν ακόμα στα Χανιά και στο Ρέθυμνο ενώ στην Ιεράπετρα βρίσκεται το πνευματικό κέντρο, όπου μένει επίσης ιερέας. Συνολικά βρίσκονται περίπου 1.000 καθολικοί σε όλη την Κρήτη.
Ο πατέρας Ματθίας έχει καταγωγή από την Πολωνία και ζει στην Ελλάδα τα τελευταία έξι χρόνια. Αρχικά έμεινε για τέσσερα χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια ο Επίσκοπος των Καθολικών, στη Σύρο, έψαχνε έναν ιερέα να στελεχώσει την ενορία στο Ηράκλειο κι έτσι ο πάτερ βρέθηκε να ζει στην πόλη μας τα τελευταία δύο χρόνια.
Ο ίδιος σημειώνει ότι επισκέπτονται τον ναό πολλοί τουρίστες από την Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα οι περισσότεροι έρχονται από Πολωνία, Ιταλία και Γερμανία. Μάλιστα πολλοί εξ αυτών ζητούν να γίνει ο γάμος τους στην Κρήτη. Το 2023 δύο ζευγάρια παντρεύτηκαν στην ενορία αλλά επίσης ζητούν πάρα πολλές άδειες τα τουριστικά πρακτορεία.
Ο καθολικός ναός που βρίσκεται σε παράδρομο της οδού Επιμενίδου, ακριβώς πίσω από την 25ης Αυγούστου, είναι αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή ενώ η ιστορία του συγκροτήματος μέσα στο οποίο βρίσκεται και ο ναός χάνεται στα βάθη των αιώνων.
Υπενθυμίζεται ότι φέτος το Πάσχα των Καθολικών έπεσε αρκετά νωρίς στις 31 Μαρτίου σε αντίθεση με το Ορθόδοξο που εορτάζεται στις 5 Μαΐου. «Αποτελεί σκάνδαλον ο χωριστός εορτασμός του μοναδικού γεγονότος της μιας Αναστάσεως του Ενός Κυρίου» τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στο μήνυμα που απηύθυνε προς όλους του μη Ορθόδοξους χριστιανούς που γιόρτασαν το Πάσχα την Κυριακή 31 Μαρτίου. Ευχήθηκε του χρόνου (2025) ο κοινός εορτασμός να μην είναι απλώς «σύμπτωση», αλλά να αποτελέσει την απαρχή για την καθιέρωση του ενιαίου εορτασμού από τις δύο Εκκλησίες. «Είμαστε αισιόδοξοι, καθώς εκατέρωθεν υπάρχει η προς τούτο καλή θέλησις και προθυμία», τόνισε.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο