ΚΟΣΜΟΣ

Ζ.Κ. Γιούνκερ: Δεν μπορεί ακόμα να γίνει πλήρες μέλος της Ε.Ε. η Ουκρανία

Απαιτούνται πρώτα ευρείας κλίμακας μεταρρυθμίσεις στην εμπόλεμη χώρα, λέει ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν

Ζ.Κ. Γιούνκερ: Δεν μπορεί ακόμα να γίνει πλήρες μέλος της Ε.Ε. η Ουκρανία

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πιστεύει ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης ακόμη επειδή χρειάζεται ευρείας κλίμακας εσωτερικές μεταρρυθμίσεις. Η Ε.Ε. θα πρέπει να εργαστεί για κάτι «όπως η μερική ένταξη», είπε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Augsburger Allgemeine.

Ο Λουξεμβούργιος πολιτικός, που κατάφερε να διατηρήσει ενωμένη την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης, τονίζει ότι πρέπει πρώτα να γίνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην εμπόλεμη πρώην σοβιετική δημοκρατία ώστε να μπορέσει να ενταχθεί πλήρως στην ευρωπαϊκή οικογένεια και πως δεν πρέπει να μοιράζονται υποσχέσεις που παραπλανούν τους Ουκρανούς.

«Δεν μπορείτε να δίνετε ψεύτικες υποσχέσεις στον λαό της Ουκρανίας, που υποφέρει μέχρι τον λαιμό του. Είμαι πολύ θυμωμένος με ορισμένες φωνές στην Ευρώπη που εξαπατούν τους Ουκρανούς κάνοντάς τους να πιστεύουν ότι μπορούν να γίνουν μέλη αμέσως», είπε ο κ. Γιούνκερ. Αυτό, είπε, «δεν θα ήταν καλό ούτε για την Ε.Ε. ούτε για την Ουκρανία».

 

«Οποιος έχει ασχοληθεί με την Ουκρανία ξέρει ότι αυτή είναι μια χώρα με διαφθορά σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Παρά τις προσπάθειες, δεν μπορεί να ενταχθεί ακόμη, χρειάζεται μεγάλης κλίμακας εσωτερικές μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε ο πρώην επικεφαλής της Κομισιόν.

Τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε κακές εμπειρίες με ορισμένα από τα λεγόμενα νέα μέλη της, για παράδειγμα όσον αφορά το κράτος δικαίου. «Αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί», είπε ο δηλωμένος φιλέλληνας κ. Γιούνκερ.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική για τη Μολδαβία και την Ουκρανία πρέπει να διατηρηθεί, αλλά δεν πρέπει να συνδέεται με την ελπίδα ότι αυτό θα συμβεί εν μία νυκτί.

«Εάν σημειωθεί πρόοδος σε αυτές τις χώρες, είτε στην Ουκρανία είτε στα Δυτικά Βαλκάνια, θα πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν σε ορισμένα τμήματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Θα πρέπει να εργαστούμε για να καταστεί δυνατή κάτι σαν μερική ένταξη, μια λογική μορφή ταχείας επέκτασης», κατέληξε ο κ. Γιούνκερ.

Πηγή: Augsburger Allgemeine, TASS

Πηγή:kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση