ΚΟΣΜΟΣ

Τζόγος δισ. από τον Ελον Μασκ για το twitter

Η είδηση της εξαγοράς δημιούργησε «στρατόπεδα», όπως… συνάδει άλλωστε στον πολωτικό χαρακτήρα του CEO της Tesla και της SpaceX

Τζόγος δισ. από τον Ελον Μασκ για το twitter
 

«To Twitter είναι η “ψηφιακή πλατεία”, όπου ζητήματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας συζητούνται», δήλωσε με αέρα θριαμβευτή ο Ελον Μασκ, μετά την εξαγορά της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο βαθύπλουτος και δραστήριος «τουιτεράς» έδωσε έτσι το στίγμα της επόμενης ημέρας για το μέσο, όπως την φαντάζεται ο ίδιος, αν όντως καταφέρει να ολοκληρώσει την αγορά, αφού φαίνεται ότι του… λείπουν μερικά δισεκατομμύρια και ήδη οι επενδυτές ανησυχούν ότι το «ντιλ» μπορεί να πέσει στο κενό. Βέβαια, με 250 δισεκατομμύρια περιουσία, το οικονομικό ζήτημα ίσως είναι το μικρότερο από τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει αφού το όραμά του ενδέχεται να συγκρουστεί με τους αυστηρούς ρυθμιστικούς κανόνες και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού. 

 

Τα στρατόπεδα

Η είδηση της εξαγοράς δημιούργησε «στρατόπεδα», όπως… συνάδει άλλωστε στον πολωτικό χαρακτήρα του CEO της Tesla και της SpaceX. Αρχικώς προκάλεσε ευφορία στις αγορές και σε αρκετούς χιλιάδες χρήστες του μέσου που ζητωκραύγασαν για τον αέρα ανανέωσης που θα φέρει ο Μασκ. Ικανοποίηση γέννησε και στους επενδυτές που θα πάρουν 54,2 δολάρια ανά μετοχή, καθώς η τιμή ήταν «άνευρη» εδώ και χρόνια – τον περασμένο μήνα ήταν χαμηλότερη από ό,τι κατά την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, το 2013.

Ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διανοούμενοι, καλλιτέχνες, πολιτικοί -κυρίως από το Δημοκρατικό Κόμμα στις ΗΠΑ- και εργαζόμενοι του Twitter μιλούν, όμως, για μια νέα «τοξική εποχή» στην πλατφόρμα όπου θα κυριαρχήσουν οι ψευδείς ειδήσεις (fake news) και ένας άνθρωπος θα ελέγχει τα πάντα, το πώς θα επικοινωνούν οι περίπου 200 εκατομμύρια χρήστες του μέσου.

 

Ο ίδιος διατείνεται πως θέλει να καταργήσει τον έλεγχο του περιεχομένου και να υπάρχει απόλυτη ελευθερία λόγου, κάτι που είναι δύσκολο να επιτευχθεί ωστόσο, αφού οι ρυθμιστικές αρχές σε Ε.Ε. και ΗΠΑ έχουν καθορίσει το πλαίσιο λειτουργίας. Ο Τιερί Μπρετόν, επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της Ε.Ε., ανέφερε με νόημα, μέσω Twitter, πως «ο Μασκ γνωρίζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες και θα προσαρμοστεί στον νόμο για ψηφιακές υπηρεσίες». Αλλωστε, τα πρόστιμα ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ για όποια διαδικτυακή πλατφόρμα (Google, Meta κ.ά.) δεν συμμορφώνεται.

Ανησυχία

Η τιμή εξαγοράς ανά μετοχή ήταν το δέλεαρ για τους επενδυτές. Ομως μετά τα πυροτεχνήματα της 25ης Απριλίου, ανησυχούν ότι η συμφωνία εξαγοράς πιθανόν να μην ολοκληρωθεί (η προθεσμία λήγει τον Οκτώβριο). Υπολείπονται ακόμη 21 δισεκατομμύρια δολάρια και για να καλύψει το κόστος ίσως χρειαστεί να πουλήσει σημαντικό μερίδιο των μετοχών του στην Tesla, φόβος που «βύθισε» τη μετοχή της Tesla κατά 12% την Τρίτη. Χαμηλότερη των προσδοκιών ήταν και η χρηματιστηριακή επίδοση της Twitter τις τελευταίες ημέρες. Για την εξαγορά o Μασκ έχει λάβει δάνειο ύψους 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με εγγύηση τις μετοχές του στην Tesla -κατέχει ποσοστό 17% στην εταιρία EV- και άλλα 13 δισεκατομμύρια δολάρια σε δανειακές δεσμεύσεις από τη Morgan Stanley και άλλα χρηματοοικονομικά ιδρύματα. To ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters εκτιμά, βάσει υπολογισμών, πως είναι πιθανή η ολοκλήρωση της συμφωνίας κατά 62%.

Για τον Μασκ, η απόκτηση του Twitter δεν αποτελεί την επόμενη επιχειρηματική κίνηση. «Δεν με ενδιαφέρουν καθόλου τα οικονομικά», δήλωσε σε συνέδριο TED, στην αρχή του μήνα, αναφερόμενος στο μέσο το οποίο στηρίζεται για τα έσοδά του στις διαφημίσεις και στις πλατφόρμες διαμοιρασμού (Google Play, AppStore). Υποστηρίζει πως η επιθυμία του να ξοδέψει ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας του για να καταστήσει το Τwitter μια πλατφόρμα χωρίς αποκλεισμούς και να «ξεκλειδώσει τις δυνατότητες του μέσου» είναι μεγαλύτερη από το οικονομικό όφελος.

Ουτοπική (;) η ελευθερία λόγου

Η συμφωνία, μέσω της οποίας είναι δεδομένη η ιδιωτικοποίηση του Twitter, θεωρείται μία από τις πιο μοχλευμένες εξαγορές στην ιστορία, γεγονός που ενέτεινε την ανησυχία και πυροδότησε αντιδράσεις για τη σώρευση εξουσίας από τον 50χρονο επιδραστικό επιχειρηματία.

Η επιμονή του Μασκ ότι «η ελευθερία του λόγου είναι το θεμέλιο μιας λειτουργικής δημοκρατίας» φαντάζει για πολλούς ένα ουτοπικό σενάριο. Η «ελευθερία του λόγου» στα σόσιαλ μίντια, χωρίς κανένα ρυθμιστικό πλαίσιο, συνοδεύεται από σειρά προβλημάτων. Οπως σημειώνει ο Economist, «η μετριοπάθεια αντιμετωπίζει τον εκφοβισμό, την κακοποίηση και άλλες μορφές λόγου που είναι νόμιμες, αλλά δημιουργεί μια δυσάρεστη εμπειρία στο Διαδίκτυο». Αλλωστε, η εμπειρία από άλλες πλατφόρμες που ξεκίνησαν με το σκεπτικό να επιτρέψουν οτιδήποτε νόμιμο, όπως το Parler και το Gettr, δείχνει πως τελικώς κυριαρχούν ρατσιστικές δημοσιεύσεις, ρητορική μίσους και πορνό.

Ενδεικτικό είναι πως το πρώτο εξάμηνο του 2021, το Twitter αφαίρεσε 5,9 εκατομμύρια κομμάτια από το περιεχόμενό του, σαφώς περισσότερα από τo 1,9 εκατ. που είχε αφαιρέσει πριν από δύο χρόνια. Την ίδια περίοδο, μπλόκαρε 1,2 εκατ. λογαριασμούς, σημειώνοντας, έτσι, σημαντική αύξηση από τους 700.000 που είχε μπλοκάρει στο παρελθόν.

ΙΔΙΟΡΡΥΘΜΟΣ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗΣ

Ο Ελον (ή Ιλον) Ριβ Μασκ θεωρείται πολωτική φιγούρα. Είναι ένας από τους πιο προβεβλημένους επιχειρηματίες με ρηξικέλευθες πρωτοβουλίες, με όραμα τον εποικισμό στο Διάστημα, τον διαστημικό τουρισμό, την τεχνητή νοημοσύνη στην Ιατρική, τη ρομποτική εξέλιξη, την ώρα που οι εταιρίες που διευθύνει (Tesla, SpaceX) έχουν φέρει καινοτομίες σε μεγάλους βιομηχανικούς τομείς.

Δηλώνει επιχειρηματίας, μηχανικός, εφευρέτης, ενώ εδώ και λίγους μήνες βρίσκεται στην κορυφή του «βάθρου» των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο. Ο ίδιος εκμεταλλεύτηκε τη «δύναμη» του Twitter για να την εξαγοράσει τελικώς. Με tweets, δημοσκοπήσεις και τοποθετήσεις προωθεί εδώ και καιρό μια φιλελεύθερη κουλτούρα άνευ λογοκρισίας στην τεχνολογία και στα μέσα ενημέρωσης. Δεν έχει κρύψει τον ιδιότροπο χαρακτήρα του, χλευάζοντας τους ανταγωνιστές του ή «χειραγωγώντας» την αγορά των κρυπτονομισμάτων με τις αναρτήσεις του.

Ο Ελον Μασκ είναι αυτοδημιούργητος και διατείνεται ότι δεν έχει προσωπική περιουσία, παρά μόνο μετοχές από τις εταιρίες που διευθύνει. Τον αποκαλούν «εκκεντρικό έφηβο», καθώς οραματίζεται καινοτομίες που τις επόμενες δεκαετίες θα αλλάξουν τον τρόπο που ζει η ανθρωπότητα, ενώ παραμένει απρόβλεπτος και ριψοκίνδυνος. Το 2021 απογείωσε τις επιχειρήσεις του και τα διαστημικά του σχέδια, καθώς η SpaceX έστειλε στο διάστημα τέσσερις διαστημικούς τουρίστες, σε μια αποστολή που θα γραφεί στην Ιστορία.

Ο 50χρονος επιχειρηματίας είναι πολίτης του κόσμου, γεννήθηκε στη Νότια Αφρική, μετοίκησε στον Καναδά ενώ στη συνέχεια πήρε την αμερικανική υπηκοότητα. Το περιοδικό ΤΙΜΕ, που πέρυσι τον ανακήρυξε «πρόσωπο της χρονιάς», σημείωσε πως δεν δίνει καμία σημασία στους «διαδικτυακούς εχθρούς» του που του επιτίθενται, ενώ και εκείνος συχνά παίζει με τα κοινωνικά δίκτυα, αναρτώντας φωτογραφίες και καθημερινές στιγμές του σαν έφηβος!

Ο παράξενος χαρακτήρας του αποτυπώνεται ακόμη και στην προσωπική του ζωή. Εχει κάνει δυο γάμους -παντρεύτηκε και χώρισε τη δεύτερη γυναίκα του δύο φορές- κι έχει αποκτήσει 7 παιδιά.

Ο δρόμος προς το Twitter

1971

Ο Μασκ γεννήθηκε στην Πραιτόρια της Νοτίου Αφρικής.

1983

Εμαθε μόνος του προγραμματισμό και σε ηλικία 12 ετών πούλησε το πρώτο λογισμικό του.

1992

Αποφοίτησε με πτυχίο στα Οικονομικά και έκανε μπάτσελορ στη Φυσική στον Καναδά. 

1995-1999

Συνιδρυτής της Zip2, μιας πλατφόρμας όπου οι εφημερίδες μπορούν να παρέχουν επιπλέον εμπορικές υπηρεσίες. 

1999-2000

Χρηματοδότησε την X.com, μια διαδικτυακή εταιρία παροχής οικονομικών υπηρεσιών/πληρωμών. Αυτό τον οδήγησε στη δημιουργία του Paypal, όπως είναι γνωστό σήμερα. 

1999-2002

Ο Μασκ ιδρύει την τρίτη εταιρία του, την SpaceX, με σκοπό την κατασκευή διαστημικών αεροσκαφών για τα εμπορικά ταξίδια στο Διάστημα. Η θυγατρική της, Starlink, έχει θέσει σε τροχιά 60 δορυφόρους χαμηλής τροχιάς ώστε να παρέχουν χαμηλού κόστους πρόσβαση στο Διαδίκτυο παγκοσμίως. 

2002-σήμερα

Αναλαμβάνει CEO της SpaceX με στόχο τη μείωση του κόστους του διαστημικού ταξιδιού για τον εποικισμό των ανθρώπων στον Αρη. 

2004-σήμερα

Αναλαμβάνει CΕΟ και αρχιτέκτονας προϊόντος της Tesla Motors. 

2006-σήμερα

Γίνεται διευθυντής της εταιρίας φωτοβολταϊκών συστημάτων Solar City.  

2013

Επιχειρηματίας της χρονιάς από το περιοδικό Fortune για τις εταιρίες SpaceX, Tesla Motors και Solar City.

 2021

Πρόσωπο της χρονιάς για το περιοδικό ΤΙΜΕ. Την ίδια χρονιά η εταιρία του έστειλε στο Διάστημα τέσσερις διαστημικούς τουρίστες.

 2022 (Απρίλιος)

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία 252 δισ. δολ. κάνει πρόταση εξαγοράς του Twitter.

Πηγή:eleftherostypos.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση