ΚΟΣΜΟΣ
Στα πρόθυρα κατάρρευσης οι συνομιλίες για το κλίμα στο Μπακού – Αντιδράσεις και αποχωρήσεις
«Ντροπή» φώναζαν κάποιοι από τους ακτιβιστές, «πληρώστε!» φώναζαν άλλοι.
Ο Μουχτάρ Μπαμπάγιεφ, πρόεδρος της διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα COP29, που διεξάγεται στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, ζήτησε το Σάββατο από τις αντιπροσωπείες των χωρών να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη συμφωνίας.
«Σας ζητώ τώρα να εντείνετε τη μεταξύ σας δέσμευση για να γεφυρώσετε το χάσμα», δήλωσε σε ομιλία του στην ολομέλεια, σημειώνοντας πως τα μάτια όλου του κόσμου είναι στραμμένα στο Μπακού και πως «ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας», αναφέρει η Καθημερινή.
Οι συνομιλίες στη σύνοδο κορυφής βρίσκονται σε τέλμα από το βράδυ της Παρασκευής, αφού το προσχέδιο χρηματοδοτικής συμφωνίας που περιλαμβάνει πρόταση παροχή 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατ’ έτος έως το 2035 από τις ανεπτυγμένες χώρες, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.
Τα αναπτυσσόμενα έθνη και κάποια νησιωτικά κράτη υποστηρίζουν πως η χρηματοδοτική προσφορά είναι προσβλητικά χαμηλή, τα κάνει να νιώθουν αποκλεισμένα και στο περιθώριο. Κάποιες αντιπροσωπείες, μάλιστα, αποχώρησαν από τις διαβουλεύσεις, ενώ ακτιβιστές έστρεψαν τα πυρά τους στον Τζον Ποντέστα, απεσταλμένο των ΗΠΑ για το κλίμα.
«Ντροπή» φώναζαν κάποιοι από τους ακτιβιστές, «πληρώστε!» φώναζαν άλλοι.
«Είμαι τόσο έξαλλος. Είναι γελοίο. Απλά γελοίο», δήλωσε ο απεσταλμένος του Παναμά για το κλίμα Χουάν Κάρλος Μοντερέι Γκόμεζ, επικρίνοντας τον προτεινόμενο στόχο ως πολύ χαμηλό. «Φαίνεται ότι ο ανεπτυγμένος κόσμος θέλει να καεί ο πλανήτης».
Σύμφωνα με το Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και άλλες πλούσιες χώρες που μετέχουν στη διάσκεψη συμφώνησαν να αυξήσουν την προσφορά τους για την επίτευξη χρηματοδοτικής συμφωνίας για το κλίμα στα 300 δισεκατομμύρια δολάρια κατ’έτος ως το 2035 – αύξηση που, σύμφωνα με το BBC, φέρεται να θεωρούν επίσης ιδιαζόντως χαμηλή τα αναπτυσσόμενα έθνη που επιδιώκουν περί τα 500 δισ. δολάρια.
Σημειώνεται πως οι κυβερνήσεις που εκπροσωπούνται στη σύνοδο για το Κλίμα COP29 στο Μπακού είναι επιφορτισμένες να συμφωνήσουν σε ένα σαρωτικό χρηματοδοτικό σχέδιο για να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες να διαχειριστούν τον επιδεινούμενο αντίκτυπο της υπερθέρμανσης του πλανήτη και να μειώσουν τις εκπομπές τους.
Πηγή: Moneyreview.gr