ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Η βύθιση της λίρας, το «σωσίβιο» των ΗΑΕ και η επόμενη μέρα για τον Ερντογάν

Η δραματική υποτίμηση της τουρκικής λίρας σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του αμερικανικού δολαρίου, πυροδότησε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης Ερντογάν στην Τουρκία. 

No profile pic

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει η οικονομική κρίση που επικρατεί στην Τουρκία, με οικονομικούς αναλυτές να προβλέπουν περαιτέρω δολαριοποίηση, υπερπληθωρισμό και εκτόξευση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους, ως αποτέλεσμα της ανορθόδοξης πολιτικής μείωσης των επιτοκίων που επιβάλλει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Η δραματική υποτίμηση της τουρκικής λίρας σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του αμερικανικού δολαρίου, πυροδότησε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης Ερντογάν στην Τουρκία. 

Στην προσπάθειά τους να προστατευθούν από τον επίμονα διψήφιο πληθωρισμό, τουρκικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν τα τελευταία χρόνια καταφύγει στη μετατροπή των καταθέσεών τους σε σκληρό νόμισμα και κατά κύριο λόγο σε δολάρια και σύμφωνα με το Bloomberg, το ποσοστό των αποταμιεύσεων που είναι σε ξένο νόμισμα έχει φτάσει στο 55%, σημειώνοντας σταθερή και ανησυχητική αύξηση από το 48% στο οποίο έφτανε το 2018. Και τότε, όμως, η Τουρκία βυθιζόταν στην προηγούμενη νομισματική κρίση με τη λίρα να χάνει το 18,5% της αξίας της μέσα σε μία συνεδρίαση εν μέσω διπλωματικής έντασης με την Ουάσιγκτον. Ενώ ο γενικός πληθωρισμός βρίσκεται με τα επίσημα στοιχεία γύρω στο 20%, ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων φτάνει στο 27% και οι προβλέψεις μιλούν για εκτόξευση του γενικού πληθωρισμού στο 25% με 30% το πολύ μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Οι απώλειες της λίρας από την αρχή του έτους φθάνουν το 45%, ενώ σήμερα έγιναν προσπάθειες να μαζέψει μέρος των απωλειών. Νωρίτερα, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος έναντι του αμερικανικού δολαρίου έχει πέσει υπό του 12, στο 11,9260, καταγράφοντας άνοδο της τάξεως του 1,30% σε σχέση με τον χθεσινό κλείσιμο.

Την Τρίτη η λίρα κατρακύλησε σε νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ στο 13,50, ενώ η χθεσινή αναστροφή πορείας σηματοδότησε το τέλος σε ένα σερί έντεκα συνεδριάσεων κατά τις οποίες κινούταν πτωτικά, το μεγαλύτερο αρνητικό διάστημα των τελευταίων είκοσι ετών. Ακόμη κι έτσι οι απώλειες της λίρας από την αρχή του έτους φθάνουν το 45%.

«Σωσίβιο» 10 δισ. δολαρίων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Την ώρα που η γειτονική χώρα κλυδωνίζεται, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση υποδέχθηκε χθες στην Αγκυρα τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν, καθώς ψάχνει οικονομικά «σωσίβια» και νέες πηγές επενδύσεων.

Μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας, οι δύο πλευρές υπέγραψαν δέκα συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας.  

Το τηλεοπτικό δίκτυο Α Haber μετέδωσε πως ο πρόεδρος του κρατικού επενδυτικού ταμείου του Αμπου Ντάμπι, Μουχάμαντ Χασάν αλ Σουαϊντί, ανακοίνωσε πως έχουν έτοιμο πακέτο 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων το οποίο θα επενδυθεί στην Τουρκία.

«Δύσκολο να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές ο Ερντογάν»

«Εδώ και τουλάχιστον 1,5 χρόνο αρκετοί εκτιμούσαν ότι θα ήταν δύσκολο για τον Ερντογάν να πάει σε εκλογές όπως ήθελε τον Ιούνιο του 2023 και φαίνεται ότι όντως είναι δύσκολο αυτό, ενδεχομένως να τον προλάβουν οι εξελίξεις» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Διευθυντής Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου, Κώστας Φίλης.

Ο Ερντογάν θέλει να βάλει το όνομά του δίπλα στους κορυφαίους οικονομολόγους του κόσμου, σημείωσε ο κ. Φίλης και προσπαθεί να κάνει κάτι εντελώς ανορθόδοξο, επιμένοντας ότι θα δικαιωθεί, ενώ ο πληθωρισμός καλπάζει και σε ορισμένα προϊόντα έχει ξεπεράσει και το 50%.

«Είναι υποτίθεται στο 20% αλλά εμείς ξέρουμε ότι είναι στο 30%, και ο Ερντογάν έχει την ανορθόδοξη προσέγγιση ότι πρέπει να μειωθούν τα επιτόκια. Η μείωση των επιτοκίων κατά τον Ερντογάν σημαίνει φθηνό χρήμα. το θέμα είναι ποιος θα το πάρει το φθηνό χρήμα, αν δεν έχεις λεφτά να αγοράσεις τα βασικά, δεν θα πας για παράδειγμα να αγοράσεις δάνειο για να πάρεις αυτοκίνητο. Επίσης θεωρεί ότι με το φθηνό χρήμα θα αυξηθούν οι εξαγωγές, πολύ σωστό, αλλά ταυτόχρονα οι εισαγωγές που είναι περισσότερες από τις εξαγωγές έχουν ξετινάξει το κόστος ζωής. Επίσης ο Ερντογάν πιστεύει ότι μέσα από αυτή την διαδικασία θα προσεγγίσει τουρίστες και έχει δίκιο και εδώ αλλά υπάρχει και η πανδημία που δυσκολεύει τα πράγματα», υποστήριξε ο κ. Φίλης.

«Παρότι με τις εξελίξεις στην Τουρκία, είμαστε στην χώρα μας σε επιφυλακή, στην πραγματικότητα οι πιθανότητες εξαγωγής της κρίσης στην Ελλάδα είναι πραγματικά μικρές γιατί από τις τρεις περιπτώσεις που η Τουρκία εξετάζει για να αποπροσανατολιστεί το εγχώριο ακροατήριό της, την Συρία, την Κύπρο και την Ελλάδα, η Ελλάδα είναι η δυσκολότερη», εκτιμά ο κ. Φίλης. 

«Πάντως αυτή την ώρα ο Τούρκος Πρόεδρος ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις πιθανές αντιδράσεις με καταστολή. Φοβούμενος ότι μπορεί να επαναληφθούν τα γεγονότα του 2012-2013 έχει ήδη τοποθετήσει κιγκλιδώματα στην πλατεία Ταξίμ. Ωστόσο αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο από την κρίση είναι ψηφοφόροι του Ερντογάν, τα χαμηλότερα στρώματα που αυτή την στιγμή ζουν σε άθλιες συνθήκες, οπότε δεν νομίζω να βγουν στους δρόμους» σημείωσε ο κ. Φίλης, εκτιμώντας πως «σε σχέση με το πολιτικό του μέλλον, ο Ερντογάν, τώρα πληρώνει την αλαζονεία του η οποία τον οδήγησε να δημιουργήσει ένα υπερσυγκεντρωτικό προεδρικό σύστημα αλλά και να απαιτεί το 50+1 για να κερδίσει τις εκλογές, το οποίο αυτή την στιγμή δεν έχει».

Πηγή:in.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση