ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Διεθνείς πτήσεις τον Ιούνιο για να διασωθεί ο τουρισμός

Ο τουρισμός αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων και προσφέρει δουλειά σε 2,5 εκατομμύρια άτομα στη γειτονική χώρα

No profile pic

Η Τουρκία, η οποία μαστίζεται και από την οικονομική κρίση και από τις επιπτώσεις της πανδημίας, και στηρίζεται πολύ στον τουρισμό, προωθεί μαζικό πρόγραμμα πιστοποίησης ξενοδοχείων, αεροδρομίων, αεροπορικών εταιρειών, εστιατορίων για να εκκινήσει και πάλι ο τουρισμός. Την τελευταία λέξη έχουν όμως οι τουρίστες, όπως παρατηρεί σε σχετικό δημοσίευμά της η Deutsche Welle.

Ας μη λησμονούμε ότι ο κλάδος του τουρισμού είναι ένας από τους πιο επικερδείς της οικονομίας στην Τουρκία. Η χώρα προσελκύει εκατομμύρια ξένους τουρίστες που την επιλέγουν για τόπο παραθερισμού, αλλά η πανδημία έχει παραλύσει ολοκληρωτικά αυτόν τον τομέα και ειδικά με την απαγόρευση πτήσεων που αποφασίστηκε τον Μάρτιο. Το πλήγμα είναι εμφανές στο ότι, σε σχέση με πέρυσι, η πληρότητα των ξενοδοχείων μειώθηκε κατά 55,2%.

Λόγω της οικονομικής κρίσης που επιδεινώνεται από το καλοκαίρι του 2018, ο τουρισμός αποτελεί σημαντική πηγή προσπορισμού εσόδων, ενώ προσφέρει δουλειά σε 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους στη γειτονική χώρα. Η Αγκυρα θέλει να άρει όσο γίνεται πιο γρήγορα τους περιορισμούς στα ταξίδια για να υποδεχθεί και πάλι τουρίστες, εξ ου και λέγεται πως από τα μέσα Ιουνίου θα επιτρέπονται και πάλι διεθνείς πτήσεις. Από πλευράς του, το υπουργείο Τουρισμού και Πολιτισμού αιτιολογεί τη σχεδιαζόμενη χαλάρωση των μέτρων με το ότι η χώρα ήλεγξε την πανδημία, όπως αναφέρει η DW.

Τα νοσοκομεία κατάφεραν να μειώσουν τον αριθμό των ασθενών, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι καθοδικός και το ποσοστό θνησιμότητας είναι σχετικά χαμηλό σε σχέση με το διεθνές περιβάλλον. Υπό το πρίσμα αυτό, επιτροπή εμπειρογνωμόνων υπό την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού επεξεργάστηκε τους όρους και τα μέτρα ασφαλείας για να επανεκκινήσει ο τουρισμός. Ο υπουργός Τουρισμού Μεχμέτ Νούρι Ερσόι ανακοίνωσε την κατάρτιση προγράμματος για την πιστοποίηση του υγιούς τουρισμού. Βάσει αυτού, ξενοδοχειακές μονάδες, αεροδρόμια, αεροπορικές εταιρείες, επιχειρήσεις εστίασης και καταλύματα θα ελέγχονται για το εάν τηρούν τους κανόνες υγείας και ασφάλειας.

«Οι εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία θα περνούν ένα υγειονομικό τεστ», αναφέρει ο εκπρόσωπος του συνδέσμου τουριστικών επιχειρήσεων της Τουρκίας, Tur Operatörleri Platformu, Τζεμ Πολάτογλου. «Θα έχουν στη διάθεσή τους 24 ώρες το 24ωρο ένα γιατρό. Τα ξενοδοχεία θα δουλεύουν με το 60% του δυναμικού τους και τα εστιατόρια θα δέχονται μόνο μέχρι 500 πελάτες. Οι λουόμενοι θα καταγράφονται πριν πάνε στην παραλία και εκεί θα τηρούν αποστάσεις, ενώ τα μπαρ θα παραμείνουν κλειστά», λέει ο κ. Πολάτογλου. «Μπουφές θα υπάρχει, αλλά οι επισκέπτες θα σερβίρονται στο τραπέζι τους», συμπληρώνει.

Ηδη από την Τρίτη 12 Μαΐου, σε εννέα τουρκικές επαρχίες ήρθησαν οι περιορισμοί για ταξίδια, μεταξύ αυτών και στα δημοφιλή θέρετρα Αττάλεια και Μούγλα. Αρχικά αναμένεται σταδιακή εξομάλυνση του εσωτερικού τουρισμού, ενώ, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, το 83% των εσόδων θα προέλθει από ξένους τουρίστες – για να γίνει αυτό, βέβαια, πρέπει να ξεκινήσουν γρήγορα οι πτήσεις. H πρόεδρος της ένωσης ξενοδοχείων Τουρκίας, TÜROB, Μιμπέρα Ερεσίν, τονίζει ότι τα ξενοδοχεία έχουν ξεκινήσει ήδη τις προετοιμασίες, αλλά εκφράζει τον προβληματισμό της ταυτόχρονα για την ασυνήθιστη έλλειψη προγραμματισμού στις δραστηριότητες του κλάδου. «Ελπίζουμε μέσα Ιουνίου να κάνουμε τα πρώτα βήματα εξομάλυνσης, αλλά δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε εάν μέχρι το τέλος του χρόνου θα επιτύχουμε καλό οικονομικό αποτέλεσμα», τονίζει και προσθέτει πως «προτεραιότητα έχει η ανθρώπινη υγεία και η διάσωση των θέσεων εργασίας».

Πηγή:Καθημερινή

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση