ΚΟΣΜΟΣ
"Θα αντισταθούμε μέχρι την τελευταία σφαίρα", λέει ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης
Τι να απαντήσω σε μια γυναίκα που μου λέει «στα χέρια μου έχω το παιδί μου, πεθαίνει επειδή δεν έχω φαγητό να του δώσω, τι να κάνω;»
SHARE:
Αργά το βράδυ της Πέμπτης, ύστερα από προσπάθειες αρκετών ημερών, η "Καθημερινή" επικοινώνησε μέσω της εφαρμογής Skype με τον αντιδήμαρχο Μαριούπολης. Η συνομιλία μας διήρκεσε 19 λεπτά, στη διάρκεια των οποίων ο Σεργκέι Ορλόφ περιέγραψε όσα δραματικά εκτυλίσσονται τις τελευταίες εβδομάδες στην πόλη του προσπαθώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά του. Το ίδιο κι εμείς ακούγοντάς τον.
«Δεν αντιμετωπίζουμε μια ανθρωπιστική κρίση, αλλά μια γενοκτονία. Η αλήθεια είναι ότι αυτήν τη στιγμή δεν ξέρουμε ακριβώς πόσα θύματα υπάρχουν στην πόλη. Η τελευταία επίσημη καταγραφή από την αστυνομία έκανε λόγο για 2.578 νεκρούς αμάχους, αλλά πρέπει να καταλάβετε ότι αυτή η καταγραφή έγινε πριν από πέντε ημέρες και επομένως ο πραγματικός αριθμός πρέπει να είναι τρεις φορές μεγαλύτερος», λέει στην αρχή της κουβέντας.
Του ζητάμε να σχολιάσει αναφορές στον διεθνή Τύπο σύμφωνα με τις οποίες το 80% των σπιτιών στη Μαριούπολη έχει καταστραφεί από τις βόμβες των Ρώσων. «Σήμερα, μετρήσαμε πέντε αεροσκάφη που βομβάρδιζαν την πόλη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Υπολογίσαμε ότι έριξαν έως και 100 βόμβες. Και πρέπει να καταλάβετε ότι είναι μεγάλες βόμβες, που καταστρέφουν τα πάντα. Κάθε μία απ’ αυτές είναι πιθανό να καταστρέφει ένα-δύο κτίρια», εξηγεί και συνεχίζει κάνοντας αυθόρμητα αναφορά στον πρόσφατο βομβαρδισμό του μαιευτηρίου της πόλης: «Αυτό συνέβη στο μαιευτήριο. Στο κέντρο της πόλης μας έχουμε ένα ιατρικό campus. Αποτελείται από μαιευτήριο και νοσοκομείο παίδων. Κατέστρεψαν (σ.σ. οι Ρώσοι) το νοσοκομείο, ενώ προκάλεσαν φθορές στο μαιευτήριο. Είδατε τον αριθμό των θυμάτων, 17 άτομα κυρίως έγκυοι και γιατροί τραυματίστηκαν και τρεις σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους και ένα μικρό κορίτσι».
Σε ό,τι αφορά το θέατρο της Μαριούπολης, την τελευταία θηριωδία του πολέμου στην Ουκρανία, ο αντιδήμαρχος της πόλης αναφέρει στην «Κ»: «Η περίπτωση του θεάτρου είναι έγκλημα πολέμου, είναι γενοκτονία. Ηξεραν ότι υπήρχαν άμαχοι στο θέατρο, ότι υπήρχαν πολλά παιδιά, ότι υπήρχαν πολλές γυναίκες σ’ αυτό το μέρος αλλά διέπραξαν αυτό το έγκλημα και επέλεξαν να βομβαρδίσουν το θέατρο. Εμείς, δυστυχώς δεν μπορούμε να έχουμε νεότερες πληροφορίες για τον αριθμό των θυμάτων, γιατί είναι αδύνατον να πλησιάσουμε, αλλά οι τελευταίες εκτιμήσεις είναι ότι μέσα στο θέατρο υπήρχαν 800 άτομα. Περίπου 100 πρόλαβαν να φύγουν και άλλα 100 βρίσκονταν τη στιγμή του βομβαρδισμού στο καταφύγιο στο υπόγειο του θεάτρου. Επομένως, έως 600 συμπολίτες μας μπορεί να βρίσκονται στα χαλάσματα», υπογραμμίζει χρησιμοποιώντας για δεύτερη ίσως και τρίτη φορά στη συζήτησή μας τη λέξη «γενοκτονία».
«Εγκληματίες πολέμου»
Αναφορικά με το θρίλερ της ομηρίας γιατρών και ασθενών σε νοσοκομείο της πόλης, ο Σεργκέι Ορλόφ περιγράφει ότι οι Ρώσοι κατέλαβαν το κτίριο και πήραν ομήρους τους ασθενείς, υποχρεώνοντας με αυτόν τον τρόπο τους γιατρούς να περιθάλψουν τους τραυματισμένους Ρώσους στρατιώτες. «Λειτουργούν ως τρομοκράτες, ως εγκληματίες πολέμου», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ποια είναι σήμερα η κατάσταση στη Μαριούπολη και πόσο ακόμη μπορεί η πόλη να αντέξει υπό πολιορκία; «Οι στρατιώτες και η εθνική φρουρά είναι αποκλεισμένοι, αλλά θα υπερασπιστούν την πόλη μέχρι την τελευταία σφαίρα. Μπορεί οι μάχες να συνεχιστούν για ημέρες ή και εβδομάδες, δεν ξέρω. Από την ανθρωπιστική πλευρά, πάντως, δεν μιλάμε για εβδομάδες αλλά για ημέρες προτού ο κόσμος αρχίσει να πεθαίνει λόγω έλλειψης φαγητού και νερού. Εδώ και περίπου 16 ημέρες, η πόλη δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, θέρμανση, αποχέτευση, παροχή φυσικού αερίου. Ο ρωσικός στρατός ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο καταστρέφοντας όλες τις υποδομές της πόλης μας· τις έβαλαν στο στόχαστρό τους από την αρχή αυτού του πολέμου. Εμείς ως δημοτικό συμβούλιο δεν ξέρουμε τι να απαντήσουμε όταν, για παράδειγμα, μια γυναίκα μου τηλεφωνεί και πολύ απλά με ρωτάει “κοίτα, στα χέρια μου έχω το παιδί μου, πεθαίνει επειδή δεν έχω φαγητό να του δώσω, τι να κάνω;”» περιγράφει με την αλλαγή στον τόνο της φωνής και τις εκφράσεις του προσώπου του να μαρτυρούν ότι προσπαθεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του.
«Εχουμε πολλούς θανάτους γύρω μας. Εγώ προσωπικά δεν έχω καμία επικοινωνία με τη μητέρα, τον πατέρα και τον αδελφό μου εδώ και 13 ημέρες. Δεν ξέρω εάν είναι ζωντανοί ή όχι, γιατί ο δρόμος στον οποίο ζούσαμε έχει ισοπεδωθεί, δεν έχει μείνει όρθιο κανένα κτίριο. Οταν δουλεύω δεν το σκέφτομαι· αυτό που ζούμε ωστόσο είναι φρικτό».
«Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι δεν λειτούργησαν; Και τα κονβόι με την ανθρωπιστική βοήθεια δεν έφτασαν ποτέ στην πόλη;» τον ρωτάμε. «Σήμερα είναι η δωδέκατη μέρα που ξεκινήσαμε να συζητάμε γι’ αυτόν τον ανθρωπιστικό διάδρομο και το τελευταίο ανθρωπιστικό μας κονβόι βρίσκεται στον δρόμο εδώ και πέντε ημέρες. Η απόσταση από τη Ζαπορίζια, απ’ όπου έχει ξεκινήσει, μέχρι τη Μαριούπολη είναι λιγότερο από 300 χιλιόμετρα και ακόμη δεν έχει φτάσει στη Μαριούπολη. Κάθε μέρα η Ρωσία βρίσκει νέες δικαιολογίες, μας λένε “σταματήστε εδώ και περιμένετε μια ώρα”, μετά μας λένε “μετακινηθείτε εκεί για δύο ώρες” και στο τέλος τελειώνει η μέρα, μας υποχρεώνουν να γυρίσουμε πίσω και το πρωί ξεκινάμε πάλι. Αυτό γίνεται πέντε μέρες τώρα».
Ο Σεργκέι Ορλόφ
«Θα νικήσουμε»
Σε ό,τι αφορά το μοναδικό ανθρωπιστικό κονβόι που κατάφερε να απομακρυνθεί από την πόλη, ο αντιδήμαρχος εξηγεί ότι δεν υπήρξε συνεννόηση με τη ρωσική πλευρά. «Δεν ήταν μια επίσημη, εγκεκριμένη διαδικασία. Συγκεντρώθηκαν 6.500 ιδιωτικά αυτοκίνητα, σε καθένα από τα οποία επέβαιναν τουλάχιστον πέντε άτομα. Ετσι, υπολογίζουμε ότι κατάφεραν να φύγουν από τη Μαριούπολη 30.000-35.000 άτομα».
«Ποιος είναι ο στόχος της πολιορκίας της πόλης;» τον ρωτάμε. «Ο Πούτιν χρειάζεται την Ουκρανία δίχως όμως τους Ουκρανούς. Καταστρέφει τα πάντα και σκοτώνει τους πολίτες για να τρομάξουμε. Να φοβηθούμε τον ρωσικό στρατό. Πώς αποκαλούμε αυτούς τους ανθρώπους αν όχι εγκληματίες πολέμου;» τονίζει.
Κλείνοντας την κουβέντα μας ζητάμε από τον Σεργκέι Ορλόφ να προβλέψει πώς θα τελειώσει ο πόλεμος. «Είμαι σίγουρος ότι η Ουκρανία θα κερδίσει. Είμαστε ένα γενναίο έθνος, έχουμε πολλές επιτυχίες στον στρατιωτικό τομέα και την υποστήριξη από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο» μας λέει.