ΚΟΣΜΟΣ
Συρρίκνωση της ισραηλινής οικονομίας κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα
Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η πραγματική συρρίκνωση της οικονομίας μπορεί να φανεί μέσω μιας σύγκρισης μεταξύ της ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους, δείχνοντας ότι η ισραηλινή οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,4%
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία η ισραηλινή οικονομία καταγράφει επιβράδυνση από την αρχή του πολέμου στη Γάζα, καθώς η οικονομική ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους έφτασε το 1,2%, σε ετήσιους υπολογισμούς, ενώ ο πληθυσμός αυξήθηκε κατά 2%. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η εμπορική παραγωγή, η οποία αντανακλά τη δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα, συνέχισε να μειώνεται κατά 1,9%, και οι εξαγωγές εμπορευμάτων μειώθηκαν επίσης περισσότερο από 7%. Προηγούμενες εκτιμήσεις ανέμεναν αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης περισσότερο από 3% το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η πραγματική συρρίκνωση της οικονομίας μπορεί να φανεί μέσω μιας σύγκρισης μεταξύ της ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους, δείχνοντας ότι η ισραηλινή οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,4%. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο η ισραηλινή οικονομία δεν μπόρεσε να γεφυρώσει το χάσμα που προκλήθηκε από τη σημαντική μείωση της παραγωγής, κατά 20,6%, το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, όταν οι δαπάνες για τον πόλεμο ήταν πολύ υψηλές, αλλά και «ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης μειώνεται, καθώς η ετήσια συρρίκνωση το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σημείωσε ρυθμό 1,1% και συνέχισε το δεύτερο τρίμηνο στο 1,4%», σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα «The Marker».
Ο ρυθμός αύξησης της κατά κεφαλήν παραγωγής μειώθηκε κατά 0,4% και η αύξηση του εγχώριου αργού, που αντανακλά την επιχειρηματική δραστηριότητα χωρίς δημόσιες δαπάνες, μειώθηκε κατά 1,9%. Οι δημόσιες δαπάνες στο πλαίσιο του πολέμου και οι δαπάνες για την εκκένωση δεκάδων χιλιάδων κατοίκων από τα σπίτια τους αυξήθηκαν κατά 8,2%.
Τα στοιχεία έδειξαν ότι η μείωση των εξαγωγών κατά 7,1% ήταν ο παράγοντας που επηρέασε περισσότερο την πτώση της ανάπτυξης, ειδικά αφού το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ήταν το τρίτο τρίμηνο κατά το οποίο οι εξαγωγές κατέγραψαν πτώση, καθώς οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 23% το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους και 3,6% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.