ΚΟΣΜΟΣ
Συνταγματολόγοι θεωρούν δικαιολογημένη την παραπομπή Τραμπ
Κατέθεσαν την άποψη τους στο Κογκρέσο μετά από σχετική πρόσκληση των Δημοκρατικών
SHARE:
Τρεις συνταγματολόγοι εκτίμησαν χθες Τετάρτη ότι η έρευνα για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι δικαιολογημένη, ακόμη και απαραίτητη για την προστασία της Δημοκρατίας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τους Ρεπουμπλικάνους κοινοβουλευτικούς, που τους κατηγόρησαν για μεροληψία.
Οι τρεις ειδικοί τους οποίους κάλεσαν οι Δημοκρατικοί, που έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, να καταθέσουν στο Κογκρέσο τόνισαν ότι οι ενέργειες του Τραμπ δικαιολογούν την αποπομπή του από το αξίωμα του προέδρου, κάτι στο οποίο διαφώνησε ο τέταρτος συνταγματολόγος που είχε κληθεί από τους Ρεπουμπλικάνους.
Ο τέταρτος επεσήμανε ότι οι πράξεις του Αμερικανού προέδρου ήταν λανθασμένες, αλλά δεν δικαιολογούν την έναρξη διαδικασίας για την παραπομπή του, εκτιμώντας εξάλλου ότι δεν υπάρχουν επαρκείς «αποδείξεις».
Η έρευνα με στόχο την παραπομπή του Τραμπ εισήλθε χθες σε νέο στάδιο, στην επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων η οποία διαβουλεύθηκε δημόσια με τους τέσσερις συνταγματολόγους για τα επόμενα βήματα της διαδικασίας.
Ο ίδιος ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος κατήγγειλε για μία ακόμη φορά χθες τη «φάρσα» των Δημοκρατικών, η οποία είναι «κακή» για τη χώρα.
Την ίδια ώρα οι βουλευτές ξεκινούσαν μια νομική συζήτηση για να καθορίσουν αν η συμπεριφορά του Τραμπ εντάσσεται σε μία από τις αιτίες για αποπομπή ενός προέδρου, όπως αυτές αναφέρονται στο αμερικανικό Σύνταγμα: «προδοσία, διαφθορά ή άλλα σοβαρά εγκλήματα».
Χωρίς να διστάσουν οι τρεις συνταγματολόγοι που είχαν καλέσει οι Δημοκρατικοί απάντησαν θετικά.
«Αν δεν μπορούμε να παραπέμψουμε έναν πρόεδρο που εκμεταλλεύεται την εξουσία του για προσωπικούς σκοπούς, δεν ζούμε πλέον σε δημοκρατία, ζούμε σε μοναρχία ή δικτατορία», εκτίμησε ο Νόα Φέλντμαν συνταγματολόγους του Χάρβαρντ.
«Αν το Κογκρέσο δεν τον αποπέμψει, τότε η διαδικασία θα έχει χάσει το νόημά της, όπως και όλες οι συνταγματικές εγγυήσεις που έχουν στόχο να εμποδίσουν την εγκαθίδρυση ενός βασιλιά στο αμερικανικό έδαφος», σημείωσε ο Μάικλ Γκέρχαρντ, του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας.
Η Πάμελα Κάρλαν, του Στάνφορντ, κατηγόρησε τον Τραμπ ότι διέπραξε «σοβαρή κατάχρηση εξουσίας» ζητώντας από μία ξένη χώρα να τον βοηθήσει να κερδίσει τις εκλογές. Υπογράμμισε μάλιστα ότι το αμερικανικό Σύνταγμα δεν δίνει στον πρόεδρο απόλυτες εξουσίες, όπως αυτές ενός βασιλιά.
Ωστόσο ο συνταγματολόγος των Ρεπουμπλικάνων, ο Τζόναθαν Τέρλι του πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον, διαφώνησε, τονίζοντας την απουσία «άμεσων αποδείξεων» εναντίον του προέδρου και τη «βιασύνη» των Δημοκρατικών.
Ο Ντόναλντ Τραμπ «αποτελεί συνεχή απειλή για το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία μας», κατήγγειλε ο Δημοκρατικός Τζέρι Νάντλερ επικεφαλής της επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων, έπειτα από οκτώ ώρες ακροάσεων.