ΚΟΣΜΟΣ
Συνελήφθη ο Ρώσος ιδρυτής της πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων Bitzlato
Στη Φλόρινα των ΗΠΑ εντόπισαν τον Ανατόλι Λεγκοντίμοφ, ο οποίος κατηγορείται για «ξέπλυμα» βρώμικου χρήματος
Οι αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη σύλληψη του Ρώσου ιδρυτή της πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων Bitzlato, που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος κατηγορείται για «ξέπλυμα» 700 εκατομμυρίων δολαρίων, ποσού που προήλθε από εγκληματικές δραστηριότητες.
Ο Ανατόλι Λεγκοντίμοφ, 40 ετών, που διαμένει μόνιμα στην Κίνα, συνελήφθη τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη στο Μαϊάμι της Φλόριντας, στο πλαίσιο μιας διεθνούς επιχείρησης στην οποία συμμετείχαν και Γάλλοι πράκτορες.
Αναμένεται να προσαχθεί ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστή και να του ασκηθεί δίωξη για «μη εγκεκριμένη μεταφορά χρημάτων».
«Σήμερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης επιφέρει ένα σκληρό πλήγμα στο οικοσύστημα των κρυπτοεγκληματιών» και «δίνει απάντηση στην κρίση εμπιστοσύνης στις αγορές κρυπτονομισμάτων», σχολίασε η υφυπουργός Λάιζα Μόνακο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
«Είτε παραβιάσετε τον νόμο στην Κίνα, είτε στην Ευρώπη, είτε εκμεταλλεύεστε το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα από κάποιο τροπικό νησί, θα λογοδοτήσετε σε αμερικανικό δικαστήριο», πρόσθεσε, αναφερόμενη στην πρόσφατη σύλληψη, στις Μπαχάμες, του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, ιδρυτή του ανταλλακτηρίου κρυποτονομισμάτων FTX, που κατηγορείται για απάτη.
«Ούτε σέλφι, ούτε διαβατήριο»
Σε αυτή τη νέα υπόθεση, η αμερικανική δικαιοσύνη κατηγορεί τον Ανατόλι Λεγκοντίμοφ ότι υιοθέτησε μια πολιτική «ελάχιστης ταυτοποίησης» για τους πελάτες του και κόμπαζε ότι δεν ζητούσε «ούτε σέλφι, ούτε διαβατήριο» για να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες του.
Το αποτέλεσμα ήταν το Bitzlato να μετατραπεί σε «ασφαλές λιμάνι για εγκληματικούς πόρους».
Η εταιρεία φέρεται να διενεργούσε σχεδόν όλες τις συναλλαγές της μέσω της Hydra Market, μιας ρωσόφωνης πλατφόρμας στο dark web, η οποία διαλύθηκε τον περασμένο Απρίλιο, σε κοινή επιχείρηση των αμερικανικών και γερμανικών αρχών, καθώς θεωρείται ως η μεγαλύτερη πηγή «ξεπλύματος» κρυπτονομισμάτων.
Η Hydra Market, που λειτουργούσε από το 2015, πωλούσε επίσης ναρκωτικά και πλαστά έγγραφα. Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, οι χρήστες της Hydra αντάλλαξαν περισσότερα από 700 εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα μέσω του Bitzlato.
Με βάση το κατηγορητήριο, ο Ανατόλι Λεγκοντίμοφ γνώριζε ότι οι πελάτες του χρησιμοποιούσαν πλαστές ταυτότητες για να κάνουν παρανομίες. Σε ένα μήνυμά του, μάλιστα, παραδεχόταν ότι ήταν «απατεώνες».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ