ΚΟΣΜΟΣ

Στους 20 οι νεκροί πρόσφυγες - μετανάστες από το ναυάγιο σκάφους στην Τυνησία

Η Τυνησία και η Λιβύη είναι δύο από τις χώρες από όπου αναχωρούν οι περισσότεροι μετανάστες και πρόσφυγες που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη

Στους 20 οι νεκροί πρόσφυγες - μετανάστες από το ναυάγιο σκάφους στην Τυνησία

Ο απολογισμός των θυμάτων του πιο πρόσφατου ναυτικού δυστυχήματος στο οποίο ενεπλάκη πλεούμενο που μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες στα ανοικτά της Τυνησίας, προχθές Παρασκευή, έφθασε τους είκοσι νεκρούς, αρκετοί από τους οποίους ήταν Σύροι που προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ιταλία, δήλωσε αξιωματούχος της τυνησιακής Πολιτικής Προστασίας χθες Σάββατο.

Εξήγησε ότι η τυνησιακή ακτοφυλακή ανέσυρε οκτώ πτώματα που ξεβράστηκαν στις ακτές, αφού εντόπισε 12 αυθημερόν. Η έρευνα συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη, πρόσθεσε.

Στη νότια Μεσόγειο, η Τυνησία και η Λιβύη είναι δύο από τις χώρες από όπου αναχωρούν οι περισσότεροι μετανάστες και πρόσφυγες που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη, για να σωθούν από τους πολέμους ή την ανέχεια.

Από τις ακτές της Τυνησίας, 15.671 μετανάστες, ανάμεσά τους 584 γυναίκες, μπόρεσαν να φθάσουν στην ιταλική επικράτεια το 2021, έναντι 12.883 (συμπεριλαμβανομένων 353 γυναικών) το 2020, σύμφωνα με το Τυνησιακό Φόρουμ Οικονομικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, οργάνωση ειδικευμένη στη μεταναστευτική κρίση.

Συνολικά, πάνω από 123.000 μετανάστες και πρόσφυγες έφθασαν στην Ιταλία το 2021, έναντι 95.000 το 2020, εν μέσω πανδημίας, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Σχεδόν 2.000 άνθρωποι κηρύχθηκαν αγνοούμενοι ή πνίγηκαν στη Μεσόγειο πέρυσι, έναντι 1.401 το 2020, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Η κεντρική Μεσόγειος είναι η πιο επικίνδυνη μεταναστευτική οδός στον κόσμο, τονίζει η ίδια πηγή. Ο ΔΟΜ, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, υπολογίζει πως πάνω από 18.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ή κηρύχθηκαν αγνοούμενοι σε αυτήν από το 2014 ως σήμερα.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση