ΚΟΣΜΟΣ
Στη σκιά της κλειστής στρόφιγγας του Nord Stream συνεδριάζει το Eurogroup - Τι θα κάνει η Ευρώπη
Το αργότερο την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται το έκτακτο σχέδιο της Κομισιόν το ενδεχόμενο να μην ανοίξει ξανά ο αγωγός που διοχετεύει το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη.
Την ώρα που οι υπουργοί θα καταφθάνουν στις Βρυξέλλες, η Ρωσία θα κλείνει τον αγωγό Nordstream 1 για συντήρηση και παραμένει αμφίβολο αν θα τον ξανανοίξει. Η τιμή του φυσικού αερίου βρίσκεται σε υψηλό τετραμήνου, το ευρώ βρίσκεται σε χαμηλό 20 ετών και η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί εν μέσω φόβων για παγκόσμια ύφεση.
Φυσικά οι συζητήσεις θα περιστραφούν γύρω από το οικονομικό περιβάλλον. Άλλωστε μόλις χθες ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι ο Nordstream δεν θα ξανανοίξει ενώ την ερχόμενη εβδομάδα το αργότερο αναμένεται το έκτακτο σχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση ακριβώς αυτού του ενδεχομένου. Το σενάριο της κλειστής στρόφιγγας δίνει μια άλλη διάσταση στις διαβουλεύσεις των Υπουργών Οικονομικών για τον καθορισμό των δημοσιονομικών κανόνων της επόμενης χρονιάς, θέμα που ενδιαφέρει πολύ την Ελληνική κυβέρνηση.
Το βασικό σενάριο παρά τους φόβους παραμένει ότι η Ευρωζώνη ούτε φέτος ούτε του χρόνου θα βρεθεί σε ύφεση. Είναι πάντως ανησυχητικό ότι μεγάλες οικονομίες όπως της Ιταλίας και της Γερμανίας θα φλερτάρουν με την τεχνική ύφεση – 2 συνεχόμενα αρνητικά τρίμηνα – ενώ πολύ χαμηλές είναι πτήσεις και της Γαλλικής οικονομίας.
Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός καλπάζει από ρεκόρ σε ρεκόρ, το Eurogroup είναι διχασμένο σε ό,τι αφορά έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων, την ώρα που η Εθνική στήριξη είναι η υψηλότερη στην Ευρωζώνη ως μέγεθος του ΑΕΠ. Σε αυτό το πλαίσιο είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσει και η επερχόμενη διπλή αύξηση των επιτοκίων (Ιούλιος και Σεπτέμβριος) την οποία έχει προαναγγείλει η ΕΚΤ. Ενδεχομένως να υπάρξει «ζωηρή» συζήτηση και για το νέο εργαλείο που ετοιμάζει η Φρανκφούρτη που θα αποτρέπει τον κατακερματισμό των αποδόσεων των ομολόγων. Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρχει κάποιου είδους αιρεσιμότητα για τις χώρες που θα καρπωθούν τα οφέλη του εργαλείου, οι Γερμανοί έχουν ήδη εκφράσει ανοιχτά τις αντιρρήσεις και τους προβληματισμούς τους.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας θα προσέλθει στη συζήτηση με την Ελληνική οικονομία να δείχνει αξιοσημείωτη αντοχή αφού ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα είναι σίγουρα άνω των αρχικών εκτιμήσεων και από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, ενώ βοηθούντος και του πληθωρισμού το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα βρίσκεται στο τέλος του έτους στο προ πανδημίας επίπεδο του 180% έχοντας ανακτήσει το σύνολο των απωλειών της διετίας 2020-2021. Καλά νέα και από την εκτέλεση του προϋπολογισμού ο οποίος θα παράξει το 2023 πρωτογενές πλεόνασμα 1%.