Μόλις ένα ποσοστό 35% του αυστριακού πληθυσμού βλέπει το εγγύς μέλλον με αισιοδοξία, ενώ η έλλειψη αισιοδοξίας συμβαδίζει με μια μείωση του ποσοστού της αποδοχής του κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και των Πράσινων, όπως διαπιστώνει αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Der Standard και δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της.
Σε μακροπρόθεσμη σύγκριση, το ποσοστό αυτό είναι εντυπωσιακά χαμηλό, καθώς πριν από μία δεκαετία το ποσοστό των αισιόδοξων ανθρώπων στην Αυστρία ανερχόταν σε αντίστοιχη δημοσκόπηση, στο 70%, μεταξύ 2015 και του περασμένου χειμώνα κυμαινόταν γύρω στο 50%, ενώ το ποσοστό των απαισιόδοξων βρίσκεται σήμερα στο 28% και οι υπόλοιποι εμφανίζονται αναποφάσιστοι.
"Όταν σκέφτεστε τους επόμενους μήνες, τι περιμένετε; Ανυπομονώ για το εγγύς μέλλον με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση ή μάλλον με σκεπτικισμό ή απαισιοδοξία;", ήταν το ερώτημα της δημοσκόπησης στην οποία μόνον το 35% των ερωτηθέντων απαντούν ότι είναι αισιόδοξοι επί του παρόντος.
Αυτό είναι το χαμηλότερο ποσοστό που κατέγραψε το "Ινστιτούτο Μάρκετ" στη δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας σε μια σειρά ερευνών που ξεκίνησαν εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Τα ποσοστά που καταγράφηκαν από το το 2006 έως το 2010 κυμαίνονταν μεταξύ 69% και 77%, και η καμπύλη αισιοδοξίας έπεφτε κατόπιν στο 50% το φθινόπωρο του 2015, το οποίο σημαδεύτηκε από την προσφυγική κρίση.
Τον Μάιο του 2019, με την αυστριακή κυβερνητική κρίση λόγω του βίντεο της "Υπόθεσης Ίμπιζα" -- του πρωτοφανούς σκανδάλου διαφοράς -- σημειώθηκε πτώση της αισιοδοξίας στο 39%, αλλά μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο το ποσοστό είχε "ανακάμψει" στο 50%, ωστόσο με το "κλείδωμα" του κορωνοϊού σημειώθηκε σημαντική πτώση, πρώτα στο 40% τον Απρίλιο, μετά στο 38% τον Ιούνιο και τώρα στο 35%.
"Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι άλλοι ερωτηθέντες είναι απαισιόδοξοι, και μόνον το 28% είναι σαφώς απαισιόδοξοι, οι υπόλοιποι δεν μπορούν να αποφασίσουν", εξηγεί ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ντάβιντ Πφάρχοφερ.
Ωστόσο, αυτό το 28% είναι ένα σχετικά υψηλό ποσοστό που έχει καταγραφεί μόνο μία φορά, τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, και συνήθως, ποσοστό μεταξύ 17 και 22% των ερωτηθέντων δηλώνουν απαισιόδοξοι, άρα το ποσοστό έχει πλέον αυξηθεί σημαντικά.
Αυτή η τάση καταγράφηκε επίσης σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Δούναβη στην πόλη Κρεμς, που ανέλυσε τις ψυχολογικές συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού την άνοιξη του 2020 και μπόρεσε να προσδιορίσει έναν τετραπλασιασμό των συμπτωμάτων κατάθλιψης, καθώς τον Μάιο, το 20% του πληθυσμού εμφάνιζε συμπτώματα κατάθλιψης.
Αυτό που δείχνει επίσης η τωρινή δημοσκόπηση είναι ότι τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά για την αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού κατά τη διάρκεια της σκληρότερης περιόδου της αντιμετώπισης του κορονοϊού, έχουν επιστρέψει σε μια σχετική ομαλότητα, συμπεριλαμβανομένης της κριτικής για τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς και την κυβέρνησή του.
Στο ερώτημα "εάν ο συνασπισμός του Λαϊκού Κόμματος και των Πρασίνων είναι θετικός ή αρνητικός για την Αυστρία", το 54% απαντά "θετικός", το 30% "αρνητικός", ποσοστά που αντιστοιχούν σε εκείνα που καταγράφηκαν κατά τις κυβερνητικές διαπραγματεύσεις το περασμένο φθινόπωρο, ωστόσο, τον Απρίλιο, το 72% αξιολογούσε "θετικά" την κυβέρνηση και μόνον το 12% έκανε αρνητική αξιολόγηση.
Το Λαϊκό Κόμμα συνεχίζει να προηγείται με σαφήνεια, αλλά έχει χάσει τρεις εκατοστιαίες μονάδες το καλοκαίρι και τώρα βρίσκεται στο 41%, ενώ, ο αρχηγός του κόμματος και καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος γύρω στο Πάσχα φερόταν να λαμβάνει ένα 52% των ψήφων σε μία απευθείας εκλογή καγκελαρίου, τη στιγμή αυτή, στη βάση των αποτελεσμάτων της δημοσκόπησης θα λάμβανε μόνον ένα 37%, που αντιστοιχεί στο ποσοστό που συγκέντρωνε τον Φεβρουάριο, πριν από την κρίση του κορωνοϊού.
Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Σοσιαλδημοκρατικό εμφανίζεται με το ίδιο ποσοστό όπως στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, στο 21%, ενώ η αρχηγός του, η Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ θα λάμβανε ποσοστό 14% σε περίπτωση απευθείας εκλογής καγκελάριου.
Με ένα 16%, οι Πράσινοι είναι ελαφρώς πάνω από το ποσοστό τους των τελευταίων εκλογών (13.9%), με τον αρχηγό τους και αντικαγκελάριο Βέρνερ Κόγκλερ, να συγκεντρώνει ένα ποσοστό 10%.
Στο 14% βρίσκεται στη δημοσκόπηση το ποσοστό του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων και στο 9% το ποσοστό για τον αρχηγό τους Νόρμπερτ Χόφερ, ενώ το θεωρούμενο νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) εμφανίζεται με ποσοστό 7% και η αρχηγός του, Μπεάτε Μάινλ-Ράιζινγκερ με 5%.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ