ΚΟΣΜΟΣ
Sky News: Ο ισραηλινός στρατός προχωράει στη δεύτερη φάση της χερσαίας επέμβασης
Η επίθεση στην βόρεια Γάζα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ πλέον οι ισραηλινές δυνάμεις κινούνται προς την νότια Γάζα με σκοπό να βρουν τους ομήρους
Το Sky News, σε ανάλυσή του σχετικά με τις χερσαίες επιχειρήσεις των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF) στη Γάζα, σημειώνει ότι ο ισραηλινός στρατός έχει περάσει στη δεύτερη φάση.
Η πρώτη φάση της χερσαίας επίθεσης των IDF επικεντρώθηκε στη βόρεια Γάζα, με στόχους την κατάληψη της πόλης της Γάζας, την καταστροφή της Χαμάς και την απελευθέρωση των ομήρων, όπως είχαν ανακοινώσει και οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.
Τώρα οι IDF έχουν δηλώσει ότι σκοπεύουν να επεκτείνουν τη χερσαία επίθεση «όπου κρύβεται η Χαμάς», πράγμα που αναπόφευκτα σημαίνει ότι η εστίαση των IDF θα μετατοπιστεί – τελικά – στη νότια Γάζα. Με αρκετά πιθανό τον εκτοπισμό πληθυσμών από την νότια Γάζα που έχουν καταφύγει προς τον βορρά.
Μάλιστα, το Sky News παρουσιάζει και χάρτη για το πού θα ρίξουν το βάρος τους οι IDF. Υπενθυμίζεται ότι οι IDF φέρεται να έχουν ρίξει φυλλάδια πάνω από την περιοχή της Χαν Γιουνίς, προτρέποντας τους πολίτες να μετακινηθούν δυτικά προς το Αλ Μαουάσι – στη δυτική ακτή.
Η εύστοχη ανάλυση του Sky News
Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας εξαπέλυσαν μια άμεση και ισχυρή απάντηση στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, αλλά η στρατιωτική στρατηγική φάνηκε να βασίζεται περισσότερο στον θυμό και στην ανάγκη να «γίνει κάτι και γρήγορα» – παρά σε ένα μετρημένο και μελετημένο στρατιωτικό σχέδιο.
Ο επεξηγηματικός χάρτης του Institute for the Study of War.
Η πρώτη φάση της χερσαίας επίθεσης των IDF επικεντρώθηκε στη βόρεια Γάζα, με σιωπηρούς στόχους την κατάληψη της πόλης της Γάζας, την καταστροφή της Χαμάς και την απελευθέρωση των ομήρων.
Ωστόσο, παρά τις αυξανόμενες απώλειες αμάχων και την κλιμακούμενη ανθρωπιστική κρίση, οι στόχοι αυτοί δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί.
Οι IDF έχουν δηλώσει ότι σκοπεύουν να επεκτείνουν την επίγεια επίθεση «όπου κρύβεται η Χαμάς», πράγμα που αναπόφευκτα σημαίνει ότι η εστίαση των IDF πρέπει να μετατοπιστεί – τελικά – στη νότια Γάζα.
Αν και οι IDF δεν έχουν ολοκληρώσει τη στρατιωτική τους δραστηριότητα στα βόρεια, είναι σαφές ότι προετοιμάζουν το έδαφος για την επόμενη φάση της επίγειας επίθεσης.
Οι IDF φέρεται να απελευθερώνουν φυλλάδια πάνω από την περιοχή Χαν Γιούνις, προτρέποντας τους πολίτες να μετακινηθούν δυτικά προς το Αλ Μαουάσι – στη δυτική ακτή.
Γιατί στοχοποιείται το Χάν Γιούνις
Το Χαν Γιούνις είναι σημαντικό επειδή αποτελεί τη βάση εξουσίας του περιφερειακού ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ.
Ωστόσο, έχοντας απομακρύνει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους πολίτες από τη βόρεια Γάζα, η πυκνότητα του πληθυσμού στο νότο είναι εξαιρετικά υψηλή.
Ως αποτέλεσμα, οι αεροπορικές επιδρομές των IDF θα συνεπάγονται αναπόφευκτα αυξημένες απώλειες αμάχων, οπότε η προσδοκία είναι ότι στη «δεύτερη φάση» της επίγειας επίθεσης των IDF θα μειωθούν οι επιδρομές και θα αυξηθεί η εξάρτηση από τις χερσαίες δυνάμεις.
Ανώτεροι αξιωματούχοι των IDF αναγνωρίζουν ότι αυτή η επόμενη φάση της επίθεσης θα είναι πιο δύσκολη – με μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ πολιτών και στρατιωτών.
Ιδανικά, οι IDF θα πρέπει να απομακρύνουν τον άμαχο πληθυσμό πριν εξαπολύσουν χερσαία επίθεση, αν και η προτεινόμενη μετακίνηση στο Αλ Μαουάσι δεν φαίνεται εφικτή.
Μια επιλογή θα μπορούσε να είναι η μετακίνηση των Παλαιστινίων από το νότο προς το βορρά, χρησιμοποιώντας την περιορισμένη πρόσβαση πέρα από το ποτάμι για να εντοπίσει τυχόν μαχητές της Χαμάς που διαφεύγουν από το νότο, πριν τους αντιμετωπίσει.
Ωστόσο, αυτό θα απομάκρυνε τους αμάχους από τις ζωτικής σημασίας οδούς ανθρωπιστικού εφοδιασμού μέσω των νότιων συνόρων.
Οι IDF έχουν καταστήσει σαφές ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι.
Εν τω μεταξύ, με την ανθρωπιστική κρίση να αυξάνεται διαρκώς και τον κατάλογο των θυμάτων μεταξύ των αμάχων να μεγαλώνει, αυξάνεται η διεθνής ανησυχία για το τι θα επιτύχει στην πραγματικότητα αυτή η επόμενη φάση της ισραηλινής επίθεσης και αν η πολιτική επιταγή του Ισραήλ δικαιολογεί τους αυξανόμενους θανάτους αμάχων και την ανθρωπιστική κρίση.