ΚΟΣΜΟΣ

Shell: Αποζημίωση 111 εκατ. δολ. στη Νιγηρία για πετρελαιοκηλίδα από το 1970

Η εταιρεία υποστήριξε ότι η ζημία προκλήθηκε από τρίτους

No profile pic

Ο πετρελαϊκός κολοσσός της Shell συμφώνησε να πληρώσει σε μια νιγηριανή κοινότητα 111 εκατομμύρια δολάρια για πετρελαιοκηλίδα που είχε σχηματιστεί πριν από μισό αιώνα.

Εκπρόσωπος της εταιρείας είπε ότι το πόσο θα σηματοδοτήσει τον «πλήρη και οριστικό διακανονισμό» στην κοινότητα Ejama-Ebubu για μια διαρροή κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Μπιάφρα του 1967-70.

Η εταιρεία υποστήριξε ότι η ζημία προκλήθηκε από τρίτους.

Ένα δικαστήριο της Νιγηρίας επέβαλε πρόστιμο στη Shell ύψους 41,36 εκατομμυρίων δολαρίων το 2010, αλλά η εταιρεία ξεκίνησε μια σειρά από ανεπιτυχείς προσφυγές.

Πέρυσι, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας δήλωσε ότι, με τόκους, το πρόστιμο που οφείλει η εταιρεία ήταν δέκα φορές μεγαλύτερο από την αρχική απόφαση, αν και η Shell το αρνήθηκε. Η υπόθεση ξεκίνησε το 1991.

Η Shell είχε δηλώσει προηγουμένως ότι δεν της δόθηκε η ευκαιρία να υπερασπιστεί τον εαυτό της έναντι των ισχυρισμών και ζήτησε διεθνή διαιτησία για την υπόθεση νωρίτερα φέτος.

«Τελείωσαν τα κόλπα και αποφάσισαν να συμβιβαστούν», δήλωσε ο δικηγόρος Lucius Nwosa, ο οποίος εκπροσώπησε την τοπική κοινότητα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP. «Η απόφαση αποτελεί δικαίωση της κοινότητας για δικαιοσύνη».

Ενώ η υπόθεση χρονολογείται δεκαετίες, η ρύπανση από διαρροές αγωγών πετρελαίου εξακολουθεί να αποτελεί μείζον ζήτημα στο Δέλτα του Νίγηρα.

Νωρίτερα φέτος, σε ξεχωριστή υπόθεση, ένα ολλανδικό εφετείο έκρινε ότι το υποκατάστημα της Shell στη Νιγηρία ήταν υπεύθυνο για ζημιές που προκλήθηκαν από διαρροές στο Δέλτα του Νίγηρα από το 2004 έως το 2007.

Το δικαστήριο διέταξε τη Shell στη Νιγηρία να καταβάλει αποζημίωση στους Νιγηριανούς αγρότες, ενώ η θυγατρική και η αγγλο-ολλανδική μητρική της εταιρεία κλήθηκαν να εγκαταστήσουν εξοπλισμό για να αποτρέψουν μελλοντικές ζημιές.

Ομάδα αγροτών ξεκίνησε την δικαστική υπόθεση το 2008, ισχυριζόμενη εκτεταμένη ρύπανση. Η Shell υποστήριξε ότι οι διαρροές ήταν αποτέλεσμα «σαμποτάζ».

Πηγή:Lifo

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση