ΚΟΣΜΟΣ

Πρόταση εξαγοράς της Telecom Italia από την αμερικανική KΚR

Ο όμιλος των ΗΠΑ σχεδιάζει μια επιχειρηματική κίνηση αξίας 33 δισ. ευρώ

No profile pic

Η μεγαλύτερη εξαγορά από ιδιωτικά κεφάλαια στην Ευρώπη, ούτως ώστε να αποσυρθεί εταιρεία από το χρηματιστήριο, πιθανολογείται πως θα είναι εκείνη του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού της Telecom Italia (ΤΙΜ), η οποία μπήκε στο στόχαστρο του ομίλου των ΗΠΑ, KΚR.

Ο τελευταίος σχεδιάζει μια επιχειρηματική κίνηση αξίας 33 δισ. ευρώ και πλέον για να ελέγξει την ιταλική εταιρεία, προσφέροντας υψηλότερο από την αγορά τίμημα, δηλαδή 50,5 λεπτά του ευρώ ανά μετοχή. Και αυτό μεταφράζεται σε προσαύξηση της τάξεως του 45% από την τιμή κλεισίματος στη συνεδρίαση της Παρασκευής, όπως σχετικώς αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Financial Times. Μία τέτοια αποτίμηση φέρει τη χρηματιστηριακή αξία της Telecom Italia στα 10,7 δισ. ευρώ, με χρέος της τάξεως των 22,5 δισ. ευρώ. Κατά την εν λόγω εταιρεία, η προσέγγιση των αμερικανικών επενδυτικών κεφαλαίων θεωρείται φιλική, αλλά θα πρέπει να λάβει την έγκριση τόσο από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της όσο και από τις ιταλικές αρχές, οι οποίες έχουν δικαίωμα να ασκήσουν βέτο επί της εξαγοράς ενός τόσο σημαντικού φορέα. Εν τω μεταξύ, η κίνηση του επενδυτικού οίκου KKR παρότρυνε και ανταγωνιστικούς ομίλους, όπως αυτός των κεφαλαίων CVC, ο οποίος είναι ανοιχτός για συνομιλίες με εκπροσώπους της Telecom Italia.

Η πρόταση θα πρέπει να λάβει την έγκριση τόσο από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της TIM όσο και από τις ιταλικές αρχές.

Η αποτίμηση στα 10,7 δισ. ευρώ θα πρέπει να αντιπαραβληθεί με την τρέχουσα αξία της Telecom Italia στα 7,5 δισ. ευρώ, η οποία βαίνει μειούμενη, αλλά και να ερμηνευθεί ως μία ακόμη ένδειξη της διάθεσης των επενδυτικών κεφαλαίων να προσεγγίσουν τον κλάδο τηλεπικοινωνιών της Γηραιάς Ηπείρου. Τα εν λόγω κεφάλαια στόχο έχουν να διασπάσουν τις τηλεπικοινωνιακές μονάδες, διαχωρίζοντας τα δίκτυα από τη μητρική για να αυξηθεί η αξία τους ή να ενισχυθεί η αποδοτικότητά τους. Αξίζει να αναφερθεί πως αυτά τα αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια ήδη διατηρούν το 37,5% επί της θυγατρικής της Telecom Italia, FiberCorp, η οποία είναι η εταιρεία που δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών ανάμεσα στους τηλεπικοινωνιακούς κλωβούς στις οδούς και στην εγκατάσταση που διαθέτει ένα νοικοκυριό. Στο πρόσφατο παρελθόν ο ιταλικός όμιλος είχε γίνει σημείο τριβής ανάμεσα σε δύο μετόχους του, τη γαλλική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Vivendi και τον επενδυτικό οίκο Elliott Management, ενώ είχαν αποπειραθεί να τον αποκτήσουν η ισπανική Telefonica και η αμερικανική AT&T. Kι ενώ μέχρι τη δεκαετία του 1990 ήταν δυναμικά αναπτυσσόμενος, τα τελευταία 20 χρόνια αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Το δε τελευταίο τρίμηνο έχει προβεί σε δύο προειδοποιητικές ανακοινώσεις σχετικά με την πορεία των κερδών του.

Την Παρασκευή, το διοικητικό συμβούλιο της ΤΙΜ συνεδριάζει με θέμα την πιθανή διοικητική αναδιοργάνωσή της. Ο δε όμιλος της Vivendi, ο μεγαλύτερος μέτοχος της ΤΙΜ με 24% μερίδιο, διέψευσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τα KKR ή τα CVC για να τους μεταβιβάσει τις μετοχές του. Το ιταλικό δημόσιο έχει συμμετοχή της τάξεως του 10%, ενώ το υπουργείο Οικονομικών χαρακτήρισε θετικό το ενδιαφέρον των αμερικανικών επενδυτικών κεφαλαίων. Τέλος, σε ανακοίνωσή της η Telecom Italia τόνισε «πως διατηρεί μακρά σχέση με τη Vivendi, μια μέτοχο πολλών ετών, και θέλει σε συνεργασία με την ιταλική κυβέρνηση και άλλους φορείς να επαναφέρει τον τηλεπικοινωνιακό όμιλο σε πορεία κερδοφορίας».

Πηγή:Καθημερινή

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση