ΚΟΣΜΟΣ
Προστασία υποθαλάσσιων αγωγών και καλωδίων από το ΝΑΤΟ ζητούν Σολτς και Γκαρ Στέρε
Ζήτησαν επίσης τη δημιουργία ειδικού γραφείου συντονισμού.
Το ΝΑΤΟ θα πρέπει στο εξής να προστατεύει τους υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου και τις γραμμές του διαδικτύου, συμφώνησαν νωρίτερα απόψε ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στέρε και ζήτησαν τη δημιουργία ειδικού γραφείου συντονισμού. Ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε ήδη την πρωτοβουλία των δύο κρατών-μελών.
"Οι αγωγοί, τα τηλεφωνικά καλώδια και οι συνδέσεις στο διαδίκτυο έχουν ζωτική σημασία για τα κράτη μας και πρέπει να διασφαλισθούν ειδικά. Οι επιθέσεις στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 έδειξαν τους μεγάλους κινδύνους που υπάρχουν", δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς μετά από συνάντηση που είχε με τον νορβηγό πρωθυπουργό, με τον οποίο συμμετείχε αργότερα σε πάνελ στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Βερολίνου για την Ασφάλεια. Ο στόχος τώρα, πρόσθεσε ο κ. Σολτς, πρέπει να είναι ο αποτελεσματικός συντονισμός των αστυνομικών και των στρατιωτικών δυνάμεων και η συμμετοχή παραγόντων όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ιδιωτικές εταιρείες.
"Πρόκειται για την ασφάλεια των ενεργειακών συστημάτων. Δεν θέλω να τραβήξω μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε ό,τι βρίσκεται πάνω από το νερό και σε ό,τι βρίσκεται κάτω από αυτό. Το διακύβευμα είναι οι αγωγοί φυσικού αερίου, οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές, οι υποδομές οπτικών ινών και χρειαζόμαστε μια συντονισμένη κοινή προσπάθεια προκειμένου να κατοχυρώσουμε την ασφάλεια αυτών των υποδομών", συμφώνησε ο Γιόνας Γκαρ Στέρε.
Από την πλευρά του ΝΑΤΟ, ο Γενς Στόλτεμπεργκ, ο οποίος συμμετέχει στην ίδια Διάσκεψη, δήλωσε ότι "μετά την πρόσφατη δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream, έχουμε εντείνει τις προσπάθειές μας και είναι πλέον κρίσιμο να καταβάλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια για τη διασφάλιση των θαλάσσιων υποδομών έναντι περαιτέρω πράξεων καταστροφής".
Αναφερόμενοι στον πόλεμο στην Ουκρανία, τόσο ο καγκελάριος της Γερμανίας όσο και ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας διαβεβαίωσαν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την ουκρανική άμυνα, ενώ ο κ. Γκαρ Στέρε ανακοίνωσε και ότι η χώρα του θα δώσει στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες που υποφέρουν από τον πόλεμο μέρος των υψηλών κερδών από την πώληση φυσικού αερίου. Παράλληλα σχεδιάζεται και η αγορά φυσικού αερίου για λογαριασμό του Κιέβου ενόψει του χειμώνα. Η Νορβηγία, ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς φυσικού αερίου στον κόσμο, κερδίζει πολλά από την αύξηση των τιμών λόγω του πολέμου.
Ο Όλαφ Σολτς ευχαρίστησε κατ΄επανάληψη τον συνομιλητή του για την αύξηση κατά 10% της ποσότητας φυσικού αερίου που παραδίδει η Νορβηγία στη Γερμανία. Η Γερμανία "πήρε το μάθημά της από τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, για την προστασία της ίδιας της χώρας και των εταίρων της", διαβεβαίωσε και ανέδειξε ως κεντρικό καθήκον των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων την υπεράσπιση της ελευθερίας στην Ευρώπη. "Όλα τα άλλα καθήκοντα υπόκεινται σε αυτό το κεντρικό καθήκον", σημείωσε ο κ. Σολτς, για να τονίσει: "Κανένας επιτιθέμενος δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε κάθε σύμμαχο και κάθε εκατοστό του εδάφους της Συμμαχίας με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις μας".
Μιλώντας από το βήμα της Διάσκεψης για την Ασφάλεια, ο Όλαφ Σολτς δήλωσε αργότερα αισιόδοξος για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία "χάρη στη διεθνή υποστήριξη" και έκανε λόγο για "επιτυχή άμυνα" από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Η διεθνής κοινότητα σημειώνει επιτυχία στον περιορισμό του νεοϊμπεριαλισμού του ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν, συνέχισε. "Πάμε καλά. Η Ρωσία θα πρέπει να καταλάβει ότι η Δύση θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί", τόνισε και πρόσθεσε ότι "όποιος, όπως ο (Βλαντίμιρ) Πούτιν, θέλει να καταστρέψει τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, θα πρέπει να υπολογίζει την αντίσταση της Γερμανίας".
Στην ίδια εμφάνιση, ο κ. Γκαρ Στέρε αναφέρθηκε στο ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το θέμα θα λυθεί το συντομότερο δυνατό. Αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η επικύρωση της ένταξης από την Τουρκία και την Ουγγαρία. "Ελπίζω ότι θα μπουν όλα στη θέση τους και το ΝΑΤΟ θα είναι μια ακόμη πιο ισχυρή συμμαχία", δήλωσε.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ