Πρόγραμμα 100 ημερών με σφραγίδα Τραμπ

Υποσχέσεις και απειλές!

Καθώς πλησιάζει η ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ θα εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο, αναλαμβάνοντας επίσημα τα καθήκοντά του από την 20ή Ιανουαρίου, αρχίζει να ξεδιπλώνεται και το πλάνο του για τις 100 πρώτες μέρες διακυβέρνησης που μοιάζει περισσότερο με... τα συγκρουόμενα αυτοκίνητα του λούνα παρκ, καθώς ο Τραμπ εμφανίζεται διατεθειμένος να τα «βάλει με όλους και όλα» γιατί «η προεδρία δεν θα αλλάξει τον Τραμπ. Ο Τραμπ θα αλλάξει την προεδρία».

Η αρχή θα γίνει με την αποδόμηση της θητείας Ομπάμα και το «ξήλωμα» του προγράμματος ασφαλιστικής κάλυψης και υγειονομικής περίθαλψης, το Obamacare. Ο Τραμπ δήλωσε στην πρώτη του μεγάλη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την εκλογή του πως πρόκειται για μια «τεράστια αποτυχία που καταρρέει» και τόνισε πως θα αντικατασταθεί άμεσα με τις προτάσεις της δικής του διακυβέρνησης τις οποίες προς το παρόν κρατάει επτασφράγιστο μυστικό.

Κι ενώ η αμερικανική Γερουσία, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, ψήφισε ήδη οδηγία προς τις αρμόδιες επιτροπές να καταρτίσουν νομοσχέδιο που καταργεί την εμβληματική μεταρρύθμιση, πολλοί Ρεπουμπλικάνοι έχουν αναγνωρίσει ότι η κατάρτιση του νόμου που θα αντικαταστήσει το Obamacare θα χρειασθεί μεγάλο χρονικό διάστημα. Ομως τελούν υπό την πίεση του Τραμπ που έχει ζητήσει από γερουσιαστές και αντιπροσώπους να ενεργήσουν με ταχύτητα. Επιπλέον, ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν εκφράσει αμφιβολίες για τη στρατηγική κατάργησης του προγράμματος απουσία συναίνεσης για το σχέδιο που θα το αντικαταστήσει.

Νέες βιομηχανικές μονάδες 

Κι αν το «ξήλωμα» του Obamacare είναι ο ένας άξονας πάνω στον οποίο κινείται το πρόγραμμα των πρώτων εκατό ημερών, ο δεύτερος περιλαμβάνει το δίπτυχο μετανάστευση-θέσεις εργασίας. Κομπάζοντας ότι θα γίνει «ο μεγαλύτερος παραγωγός θέσεων εργασίας που έχει πλάσει ποτέ ο Θεός», ο Τραμπ υποσχέθηκε ότι θα χρησιμοποιήσει την επιχειρηματική επιρροή του ώστε να δημιουργηθούν νέες βιομηχανικές μονάδες στις Μεσοδυτικές Πολιτείες, ενώ επιθυμία του είναι η «επόμενη γενιά της παραγωγής και της καινοτομίας να -‘γεννηθεί- στην Αμερική», προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο αυτό έχει ζητήσει από μία ειδική ομάδα «να αναπτύξει μία λίστα εκτελεστικών δράσεων προκειμένου να ληφθούν μέτρα και να αποκατασταθούν νόμοι που θα φέρουν πίσω τις δουλειές μας».

Στη συνέντευξη Τύπου δεν παρέλειψε για άλλη μια φορά να απειλήσει ότι θα εξαπολύσει μια επίθεση εναντίον όσων βιομηχανιών μεταφέρουν εγκαταστάσεις τους στο εξωτερικό, ενώ επαίνεσε τις επιχειρήσεις που ανακοίνωσαν προσλήψεις στη δική του αφηγηματική γραμμή «Ford, United Technologies, Fiat-Chrysler». Η Ford πάντως, ανακοίνωσε τη ματαίωση των σχεδίων της να ιδρύσει στο Μεξικό ένα καινούργιο εργοστάσιο αξίας 1,6 δισ. δολαρίων, ύστερα από τις απειλές του Τραμπ και δήλωσε ότι θα το ιδρύσει στο Μίσιγκαν. Σε αυτό το πλαίσιο του... πλάστη θέσεων εργασίας, έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι θα επιβάλει δασμούς 45% στις κινεζικές εισαγωγές.

Ανησυχία στο Πεκίνο 

Αν και πολλοί αμφιβάλουν ότι όντως θα το πράξει, το Πεκίνο δεν κρύβει την ανησυχία του για τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ και επιχειρεί, μέσω των κρατικών ΜΜΕ, να προειδοποιήσει πως διαθέτει αρκετά όπλα για να αντεπιτεθεί αν χρειαστεί. Πηγές προσκείμενες στις κινεζικές αρχές ανέφεραν στο Bloomberg ότι αν ο Τραμπ κάνει πραγματικότητα τις απειλές του και αρχίσει έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, το Πεκίνο μπορεί να επιβάλει ανάλογους φόρους σε σημαντικές αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, να τις θέσει στο στόχαστρο των αρχών ανταγωνισμού, να τις κατηγορήσει για πολιτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, αλλά και να περιορίσει δραστικά τις αγορές αμερικανικών προϊόντων για το κράτος.

Στο πλαίσιο της τόνωσης της οικονομίας έχει επίσης εξαγγείλει περικοπές φόρων, ύψους 6,2 τρισ. δολαρίων, σε βάθος δεκαετίας. Σε ό,τι αφορά το άλλο σκέλος του δίπτυχου, τη μετανάστευση, ο Τραμπ έχει πει ότι θα ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας να εξετάσει τις παραβιάσεις των προγραμμάτων άδειας εργασίας σε ξένους υπηκόους και σημείωσε ότι θα πρέπει να εξεταστούν και οι ζημιές για τους Αμερικανούς εργαζομένους.

Εκεί όμως που εξακολουθεί να δίνει έμφαση είναι στο ζήτημα της ανέγερσης του αμφιλεγόμενου τείχους στα σύνορα Μεξικού - Ηνωμένων Πολιτειών, λέγοντας πως θα πραγματοποιήσει διαπραγμάτευση με το Μεξικό ώστε να προχωρήσει στην κατασκευή του και ήδη ο εκλεγμένος αντιπρόεδρός του, ο Μάικ Πενς, «ηγείται της προσπάθειας να υπάρξουν οριστικές εγκρίσεις από διάφορες υπηρεσίες και από το Κογκρέσο ώστε το τείχος να αρχίσει» να ανεγείρεται.

Και οι συγκρούσεις μπορεί να κορυφωθούν καθώς ο Τραμπ θέλει να ακολουθήσει την τακτική του προστατευτισμού, αποχωρώντας από τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες με τις χώρες του Ειρηνικού, τον Καναδά και το Μεξικό. Επίσης έχει απειλήσει ότι θα αναθεωρήσει τη σχέση της χώρας του με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και θα αναστείλει τη συμμετοχή των ΗΠΑ στη Διατλαντική Εταιρική Σχέση για το Εμπόριο (τη γνωστή ΤΤΙΡ).

Αν όντως συμβεί αυτό, τότε η ευρωπαϊκή κρίση ίσως γίνει ακόμη μεγαλύτερη, ενώ οι διμερείς σχέσεις με τους γείτονες (Μεξικό, Καναδά) θα γνωρίσουν άσχημες μέρες. Εξάλλου, ήδη δημιούργησε διπλωματικό ζήτημα απαντώντας στο συγχαρητήριο τηλεφώνημα της προέδρου της Ταϊβάν (παραβιάζοντας την άτυπη συμφωνία αναγνώρισης της μιας Κίνας).

Κόντρες με όλους 

Ο συγκρουσιακός χαρακτήρας του 45ου προέδρου των ΗΠΑ δεν αναμένεται να ξεδιπλωθεί μόνο απέναντι στους πολιτικούς του εχθρούς αλλά και στους... φίλους. Ηδη, στο Κογκρέσο οι Ρεπουμπλικάνοι εξαναγκάστηκαν σε μία ταπεινωτική υποχώρηση, αποσύροντας την απόφασή τους να αποδυναμώσουν την Επιτροπή Ηθικών Θεμάτων του Κογκρέσου, μετά την έντονη αντίδραση και του Τραμπ που μέσω Twitter τους προέτρεψε να επικεντρωθούν στη φορολογική μεταρρύθμιση, την υγεία και σε όλα τα άλλα πράγματα «που είναι πολύ πιο σημαντικά».

Το επόμενο κρίσιμο ραντεβού με το Κογκρέσο θα είναι στα μέσα Μαρτίου, όταν θα πρέπει να ανεβεί πάλι το ταβάνι του χρέους του αμερικανικού Δημοσίου (την προηγούμενη φορά η λύση βρέθηκε με έναν συμβιβασμό μεταξύ του Ομπάμα και του Ρεπουμπλικάνου προέδρου της Βουλής, Τζον Μπένερ). Τώρα οι φανατικοί πολέμιοι του «κρατικισμού» θα πρέπει να παζαρέψουν με έναν Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο για τις περικοπές που απαιτούν στις δημόσιες δαπάνες.

Ωστόσο, ο Τραμπ, εκτός από τις φορο-ελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει, που θα αυξήσουν το χρέος σταδιακά κατά 33 ποσοστιαίες μονάδες, έχει εκφράσει την πρόθεση να ενισχύσει τις υποδομές της χώρας ανακατασκευάζοντας δρόμους, γέφυρες, λιμάνια κ.λπ., μέσω ενός προγράμματος δημόσιων επενδύσεων 1 τρισ. δολαρίων. Πρόκειται για πρόγραμμα παρόμοιο με τα πακέτα διάσωσης του Ομπάμα την πρώτη περίοδο της προεδρίας του, τα οποία και είχαν επικριθεί σφόδρα από τους... Ρεπουμπλικάνους.

Πάντως, επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού είναι ένας Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, ο Μάικ Εντζι, που είχε καταψηφίσει την αύξηση του χρέους στην προηγούμενη Βουλή, κι αν δεν βρεθεί λύση, το αμερικανικό Δημόσιο θα κατεβάσει ρολά στα τέλη Απριλίου.

Αναμένεται επίσης αναμέτρηση του Τραμπ με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, με αιχμή την προσπάθεια των Ρεπουμπλικανών να ελέγξουν την πολιτική της, επιβάλλοντας λογιστικό έλεγχο στις αποφάσεις της.

Επίσης, τα ποικίλα σχόλια που έχει κάνει ο Τραμπ, αναφορικά με τη λειτουργία και τον βαθμό αποτελεσματικότητας αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών όπως, η CIA, εκτιμάται ότι είναι πιθανό να κλιμακώσουν την ένταση μεταξύ της κοινότητας των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών και του εκλεγμένου προέδρου.

Τέλος, επεισοδιακές μοιάζουν οι σχέσεις του νέου προέδρου με ορισμένα μέσα ενημέρωσης καθώς στη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης, ο Τραμπ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση του CNN, λέγοντας στον δημοσιογράφο του δικτύου, Τζιμ Ακόστα: «Δεν θα σας επιτρέψω να υποβάλετε ερώτηση. Μεταδίδετε ψευδείς ειδήσεις».


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ