ΚΟΣΜΟΣ

Πόσο οχυρωμένη είναι η Ευρώπη απέναντι στο πέμπτο κύμα της πανδημίας;

Η απόφαση της Ολλανδίας να επιβάλλει γενικό lockdown λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, έχει ανάψει τη συζήτηση σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες

No profile pic

Λίγο πριν τον ερχομό του 2022, όλα θυμίζουν τους πρώτους μήνες του 2021 αναφορικά με την πανδημία. Τις παραμονές του 2021 οι χώρες της Ευρώπης και του ανεπτυγμένου κόσμου ατένιζαν με αισιοδοξία το μέλλον για την επιστροφή στην ελευθερία και την κανονικότητα καθώς τα εμβόλια υπόσχονταν το τέλος της πανδημίας.

Ένα χρόνο μετά η παραλλαγή Όμικρον ανατρέπει τις εκτιμήσεις και φέρνει μαζί της καραντίνες και lockdown. Η απόφαση της Ολλανδίας να θέσει τη χώρα σε lockdown είναι χαρακτηριστική και για πολλούς αποτελεί προπομπό των εξελίξεων και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, που ήδη συζητούν τη λήψη νέων μέτρων.

Προς το παρόν οι ηγεσίες των μεγάλων χωρών αντιμετωπίζουν την νέα παραλλαγή με αμηχανία. Η λήψη ταξιωδιτικών περιορισμών απέναντι στις χώρες της Αφρικής αποδείχτηκε αναποτελεσματικό μέτρο, καθώς η Όμικρον είχε ήδη φτάσει στην Ευρώπη με το μητροπολιτικό Λονδίνο να γίνεται το νέο κέντρο διασποράς.

Οι ειδικοί εκπέμπουν sos και μιλούν για ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων και καλούν σε ενίσχυση των εμβολιασμών αλλά και ενίσχυση των συστημάτων υγείας, που παραμένουν σε όλη την Ευρώπη δύο χρόνια μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού ανοχύρωτα απέναντι σε μια κατάσταση πανδημίας, αν και σαφώς υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάμεσα στις χώρες.

Το μεγάλο ερώτημα, που δεν έχει απαντηθεί με σαφήνεια ακόμα, είναι εάν η τρίτη δόση πλέον του εμβολίου μπορεί να είναι αποτελεσματική και σε ποιο βαθμό απέναντι στην Όμικρον, καθώς οι δύο πρώτες δόσεις φαίνεται πως δεν επαρκούν.

Mε αυτά τα δεδομένα, και καθώς όπως φαίνεται οι κυβερνήσεις δεν λαμβάνουν έκτακτα και επείγοντα μέτρα ενίσχυσης των συστημάτων υγείας, είναι πολύ πιθανόν να καταφύγουν στο μέτρο της καραντίνας όσο και να το ξορκίζουν και να το απεύχονται.

Η Ολλανδία έκανε την αρχή

«Η νέα μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και ανησυχώ πολύ. Νομίζω πως είναι σημαντικό να προσέξουμε όλοι. Εάν χρειάζεται ένα lockdown τότε ας γίνει», ανέφερε ο πρωθυπουργός της χώρας Ρούτε.

Σήμερα οι δρόμοι, τα κανάλια, όλα τα καταστήματα εστίασης αλλά και τα ξενοδοχεία είναι κλειστά. Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα σουπερμάρκετ και τα φαρμακεία ενώ σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ολλανδικής κυβέρνησης τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά θα εορταστούν και φέτος με όριο τα 6 άτομα ανά σπίτι.

Το νέο lockdown έφερε όμως και διαδηλώσεις καθώς χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους της Χάγης διαμαρτυρόμενη για το νέο «κλείσιμο» της χώρας.

Πηγές από το επιτελείο του Ολλανδού πρωθυπουργού σημείωσαν στον ολλανδικό Τύπο πως η συγκεκριμένη απόφαση ήταν επιβεβλημένη καθώς με την ταχύτητα διασποράς της «Όμικρον» τα νοσοκομεία της χώρας θα έφταναν στα όριά τους μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Βρετανία: Το 60% των νέων κρουσμάτων αφορούν στη νέα παραλλαγή

Στη Βρετανία το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν σχεδόν 25.000 νέες μολύνσεις από την Όμικρον. To 60% των νέων κρουσμάτων αφορούν στη νέα παραλλαγή. Οι ειδικοί εισηγούνται σκληρά μέτρα: αν δεν ληφθούν, η χώρα μπορεί να έρθει αντιμέτωπη ακόμη και με δυο εκατομμύρια νέες μολύνσεις την ημέρα.

“Η βρετανική κυβέρνηση παρακολουθεί τα τελευταία στοιχεία για την COVID-19 σχεδόν κάθε ώρα και θα κάνει ο,τιδήποτε είναι δυνατό, προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση της”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας.

Η Γερμανία από τη Δευτέρα επιβάλει καραντίνα σε όσους εισέρχονται στη χώρα από τη Βρετανία. Στη Γαλλία, που έχει επιβάλει περιορισμούς τα ταξίδια από τη Βρετανία, και έχει ακυρώσει τις εορταστικές συγκεντρώσεις, άρχισε ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας πέντε ετών και άνω.

Στις 23 Δεκεμβρίου αποφασίζει η Ιταλία

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Ιταλίας εξετάζει νέα μέτρα για την αποφυγή αύξησης των μολύνσεων κατά την περίοδο των διακοπών, ανέφεραν σήμερα οι ιταλικές εφημερίδες.

Έπειτα από συνάντηση με υπουργούς στις 23 Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι θα μπορούσε να επιβάλει στους εμβολιασμένους την υποχρέωση να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για να έχουν πρόσβαση σε πολυσύχναστα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των ντίσκο και των γηπέδων, γράφει σήμερα η εφημερίδα Corriere della Sera.

Θα μπορούσαν επίσης να απαιτηθούν αρνητικά τεστ για την είσοδο σε κινηματογράφους και θέατρα, μαζί με τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει πρόσφατα από τη νόσο έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους σε μπαρ και εστιατόρια, μουσεία, κινηματογράφους, κλαμπ και αθλητικές εκδηλώσεις. 

Σε επιφυλακή η Ισπανία

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας κάλεσε τη χώρα να παραμείνει σε επιφυλακή, καθώς εξαπλώνεται η παραλλαγή Όμικρον και καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων ανά 100.000 ανθρώπους αυξήθηκε στα 511.

«Αν και η συχνότητα είναι ακόμα χαμηλότερη από ό,τι στις γειτονικές χώρες, δεν είναι καλή γιατί είναι μια σαφής και πραγματική προειδοποίηση της απειλής για την υγεία των συμπολιτών μας και ως εκ τούτου, πρέπει να μας κάνει να εντείνουμε τις ενέργειές μας καθώς ο ιός μεγαλώνει», είπε ο Πέδρο Σάντσεθ το πρωί της Κυριακής.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι οι περιφερειακοί πρόεδροι της Ισπανίας θα παρευρεθούν σε διαδικτυακή έκτακτη συνάντηση το απόγευμα της Τετάρτης για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα.

«Ο ιός είναι ακόμα ανάμεσά μας και η καταπολέμηση του πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί προτεραιότητα για όλες τις αρχές», είπε ο Σάντσεθ. «Αλλά θα προέτρεπα τους ανθρώπους να παραμείνουν ήρεμοι και σίγουροι. Έχουμε περάσει μαζί το πιο οδυνηρό μέρος αυτού και θα το περάσουμε προστατεύοντας την υγεία και τις ζωές των συμπολιτών μας».

Διαδηλώσεις αντιεμβολιαστών στην Ευρώπη

Οι οργισμένες αντιδράσεις κατά των περιοριστικών μέτρων, όμως συνεχίζονται. Στη Βιέννη, δεν έλειψε η ένταση σε διαδήλωση κατά του lockdown για τους ανεμβολίαστους. Συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών κατά του εμβολιασμού και αστυνομικών σημειώθηκαν και στο Λονδίνο.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση