ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτική κρίση στην Ιταλία: Πιθανότατα σήμερα η οριστική παραίτηση Ντράγκι

Μόνον 95 «ναι» των Ιταλών γερουσιαστών στην ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του τεχνοκράτη πρωθυπουργού

Πολιτική κρίση στην Ιταλία: Πιθανότατα σήμερα η οριστική παραίτηση Ντράγκι

Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι στην Ιταλία έλαβε μόνον 95 θετικές ψήφους, στην γερουσία της Ρώμης, κατά την διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης. Οι γερουσιαστές που καταψήφισαν την κυβέρνηση, είναι 38.

Στην ψηφοφορία δεν πήραν μέρος τα Πέντε Αστέρια, η Λέγκα και η Φόρτσα Ιτάλια. Υπενθυμίζεται ότι στην ιταλική γερουσία, για την απόλυτη πλειοψηφία, απαιτούνται 158 ψήφοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες των ιταλικών μέσων ενημέρωσης, ο Μάριο Ντράγκι δεν θα μετέβαινε το βράδυ της Τετάρτης στο προεδρικό μέγαρο Κυρινάλιο για να παραιτηθεί αλλά -πιθανότατα- σήμερα Πέμπτη. Εκτός θεαματικών εκπλήξεων, η πιο πιθανή εξέλιξη θα είναι η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών για το φθινόπωρο.

 

Ο Ντράγκι είχε προαναγγείλει ότι υπό τις συνθήκες αυτές δεν θα συνέχιζε καθώς επιθυμούσε να κυβερνήσει σε κλίμα ευρείας συναίνεσης.

Πάντως, από την προηγούμενη εβδομάδα είχαν πυκνώσει τα σενάρια που ήθελαν τον Ντράγκι να παραιτείται καθώς μετά τις αποχωρήσεις μελών του κυβερνητικού του εταίρου Πέντε Αστέρια, που δεν συμφώνησαν στα προωθούμενα μέτρα για την ακρίβεια, ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε εκδηλώσει τις προθέσεις του. Ωστόσο ο Ιταλός πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα, δεν είχε αποδεχθεί την παραίτηση παραπέμποντας τον Ντράγκι σε διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης.

Τα ευρωπαϊκά βλέμματα στρέφονται στην επόμενη ημέρα στην Ιταλία. 

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η ακροδεξιά παράταξη Αδέλφια της Ιταλίας (FdI) της Τζόρτζια Μελόνι παρουσιάζεται να οδηγεί την κούρσα με ποσοστά που ξεπερνούν το 22% με 23%, διατηρώντας ένα μικρό προβάδισμα έναντι του κεντρώου – κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) του πρώην πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα που κινείται κοντά στο 22%.

Η πτώση της κυβέρνησης Ντράγκι σημειώνεται σε μια περίοδο που η Ιταλία βρίσκεται στη δίνη των πληθωριστικών πιέσεων καθώς το κύμα ακρίβειας εξακολουθεί να χτυπά την Ευρώπη. Οι καταιγιστικές εξελίξεις στη Ρώμη έχουν προκαλέσει σοβαρή ανησυχία στην Ευρώπη, ενώ οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών επιθυμούσαν την παραμονή του «σούπερ Μάριο», όπως τον αποκαλούσαν την περίοδο που η δημοσιονομική κρίση έπνιγε την ΕΕ.

Ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, ο ισχυρός άνδρας της Ευρώπης, αφήνει την εξουσία σε μια κρίσιμη - για την Ευρώπη - περίοδο που η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης απαιτεί σημαντική συσπείρωση. 

Την ίδια στιγμή, η είδηση έχει κάνει τον γύρο των διεθνών ΜΜΕ μέσα από τα δημοσιεύματα των οποίων αποτυπώνεται το κλίμα απογοήτευσης λόγω των νέων εξελίξων.

Ο Ντράγκι άφησε νωρίτερα ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχίσει 

«Ζητώ να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης» δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη στη Γερουσία της Ρώμης ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι.

«Η δημοκρατία μας είναι κοινοβουλευτική, την σέβομαι και την αναγνωρίζω, δεν ζήτησα πλήρεις εξουσίες, ζήτησα τη στήριξη του κοινοβουλίου»  τόνισε ο Ντράγκι χωρίς να ανακοινώνει την παραίτησή του αλλά να αφήνει ακόμη το παράθυρο ανοιχτό για παραμονή στην εξουσία.

Άλλωστε, ο πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα, είχε προσπαθήσει να μεταπείσει τον Ντράγκι να μην αποχωρήσει καθώς η Ιταλία  αντιμετωπίζει το μεγάλο κύμα ακρίβειας που πλήττει όλη την Ευρώπη. 

Σύντομος και εμφανώς εκνευρισμένος ήταν ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, κατά τη δευτερολογία του, πριν λίγο στη Γερουσία της Ρώμης.

Πιο αναλυτικά, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε:

«Ευχαριστώ όσους στήριξαν την κυβέρνησή μας. Η δημοκρατία μας είναι κοινοβουλευτική, την σέβομαι και την αναγνωρίζω, δεν ζήτησα πλήρεις εξουσίες, ζήτησα τη στήριξη του κοινοβουλίου. Είπα ότι ξεκινήσαμε διάλογο για τον κατώτατο μισθό και θα τον συνεχίσουμε με συνδικάτα και επιχειρηματίες. Όσο για το επίδομα ανεργίας, θεωρώ ότι είναι κάτι το θετικό, αλλά όταν δεν λειτουργεί αποδοτικά, είναι αρνητικό. Ζητώ να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης, βάσει της πρότασης του γερουσιαστή Πιερφερντινάντο Καζίνι, η οποία προβλέπει την απρόσκοπτη συνέχιση του κυβερνητικού έργου».

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός απέρριψε, με τον τρόπο αυτό, το αίτημα της κεντροδεξιάς (Λέγκα και Φόρτσα Ιτάλια) για επαναδιαπραγμάτευση του κυβερνητικού προγράμματος και αλλαγή μέρους των υπουργών. Παράλληλα, έστειλε στα Πέντε Αστέρια το μήνυμα ότι δεν εννοεί να δώσει περαιτέρω «εξηγήσεις», σχετικά με την εφαρμογή μέτρων όπως το επίδομα ανεργίας και τα κρατικά κίνητρα για την ανακαίνιση των κτηρίων.

Ο Μάριο Ντράγκι ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Φεβρουάριο 2021 για να βγάλει την Ιταλία από την υγειονομική και οικονομική κρίση. Υπέβαλε την παραίτησή του στις 14 Ιουλίου στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος δεν την έκανε δεκτή. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, protothema.gr

Διαβάστε επίσης:

Ιταλία: Πέφτει η κυβέρνηση Ντράγκι

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση