ΚΟΣΜΟΣ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς θέλει για πρόεδρο ο Πούτιν
Το απώτερο σχέδιο του - σύμφωνα με τους αναλυτές - είναι να κερδίσει τον πόλεμο και να τοποθετήσει έναν πρόεδρο που θα ασκεί πολιτική με τον τρόπο που θα του υπαγορεύει η Μόσχα
SHARE:
Και ενώ το Χάρκοβο έχει ισοπεδωθεί, το Κίεβο βομβαρδίζεται ανελέητα και ο πόλεμος μαίνεται άγριος έξω από κάθε μεγάλη πόλη της Μόσχας, μέσα ενημέρωσης της Ουκρανίας κάνουν λόγο για επιστροφή, ή καλύτερα για επαναφορά του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Αυτόν κατονομάζουν ως τον πολιτικό που ο Πούτιν θέλει να δώσει τα ηνία της Ουκρανίας εφόσον βγει νικητής από τον πόλεμο. Ο Γιανούκοβιτς αυτή τη στιγμή είναι φυγάς από τη χώρα του την Ουκρανία και βρίσκεται στη Λευκορωσία. Έχει καταδικαστεί από το ανώτατο Ουκρανικό δικαστήριο το 2019, σε φυλάκιση 13 ετών με την κατηγορία της «εσχάτης προδοσίας»
Όπως αναφέρει η Ουκρανική Pravda, που επικαλείται πηγή που δεν κατονομάζει, οι Ρώσοι θα προσπαθήσουν να τον ανακηρύξουν «Πρόεδρο της Ουκρανίας» και να ανατρέψουν τη παρούσα κυβέρνηση.
Η ανατροπή Ζελένσκι
Οι πληροφορίες που ελήφθησαν από τις μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας αναφέρουν ότι το Κρεμλίνο μπορεί να ετοιμάζει μια επιχείρηση για την επιστροφή του πρώην Προέδρου Γιανουκόβιτς στη χώρα ή για τη δημοσίευση έκκλησης εκ μέρους του προς τον ουκρανικό λαό στο εγγύς μέλλον
Πάντως αυτό το σενάριο επιβεβαιώνει με άρθρο του και το περιοδικό Politico. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το άρθρο ο Γιανουκόβιτς και άλλα ανώτερα στελέχη της κυβέρνησής του, που ζουν σήμερα στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, θα αποκατασταθούν στα πόστα τους, ενώ ο νυν πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι και πολλοί άλλοι Ουκρανοί θα περάσουν από δίκη.
Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς
Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς ίναι Ουκρανός πολιτικός, που διετέλεσε Πρόεδρος της Ουκρανικής Δημοκρατίας από τον Φεβρουάριο του 2010 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014, ύστερα από την αποπομπή που επέλεξε το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας. Ο ίδιος θεωρεί ότι ακόμα κατέχει το αξίωμα του Προέδρου της Ουκρανίας, καθώς δεν πραγματοποιήθηκε αντικατάστασή του όπως προβλεπόταν από το σύνταγμα της χώρας. Στο παρελθόν είχε υπηρετήσει και ως Πρωθυπουργός της Ουκρανίας από το Νοέμβριο του 2002 εώς τον Ιανουάριο του 2005, καθώς και από τον Αύγουστο του 2006 εώς και τον Δεκέμβριο του 2007.
Τον Νοέμβριο του 2013 ο Γιανουκόβιτς απέρριψε τη συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπέρ μιας νέας δανειακής συμφωνίας διάσωσης με τη Ρωσία και στενότερες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Ευρωμαϊντάν
Η απόφασή του οδήγησε στη διαμαρτυρία των φιλοευρωπαϊστών Ουκρανών, μέσω μαζικών διαδηλώσεων με επίκεντρο την πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο, οι οποίες έγιναν γνωστές με τον όρο Ευρωμαϊντάν.
Στους μήνες που ακολούθησαν, με συνεχείς προσπάθειες καταστολής των διαδηλωτών από την αστυνομία της χώρας, οι διαδηλώσεις μετατράπηκαν σε φονικές συγκρούσεις, με δεκάδες Ουκρανών να χάνουν τη ζωή τους. Τα γεγονότα οδήγησαν στην αντισυνταγματική καθαίρεση του Γιανουκόβιτς από το αξίωμα του Προέδρου, στις 22 Φεβρουαρίου 2014.
Ο Γιανουκόβιτς εγκατέλειψε το Κίεβο και κατέφυγε στο Χαρκίβ, αρνούμενος να παραιτηθεί και χαρακτηρίζοντας «πραξικόπημα» τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Μετά από αυτό, το Κοινοβούλιο κήρυξε τον Γιανουκόβιτς έκπτωτο και στη θέση του ανέλαβε χρέη προέδρου ο πρόεδρος της βουλής Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, μέχρι τις έκτακτες προεδρικές εκλογές.
Στις 24 Φεβρουαρίου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον του Γιανουκόβιτς με την κατηγορία της «μαζικής δολοφονίας πολιτών». Στις 28 Φεβρουαρίου ο έκπτωτος πρόεδρος μίλησε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη ρωσική πόλη Ροστόφ, κατά την οποία απήλλαξε τον εαυτό του από τις κατηγορίες και απέδωσε τις ευθύνες στους αντιπάλους του.
Διαβάστε επίσης:
Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε στάση αναμονής τα ρωσικά στρατεύματα έξω από το Κίεβο
Τελεσίγραφα σε δημάρχους δίνουν οι Ρώσοι – «Παραδοθείτε ή σας καταστρέφουμε»
Λαβρόφ: Ένας τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος θα ήταν οπωσδήποτε πυρηνικός και καταστροφικός