ΚΟΣΜΟΣ
Ποινή άνω των €6.000 για δημοσιογράφο επειδή «δικαιολογεί την τρομοκρατία»
Ένοχη κρίθηκε η δημοσιογράφος Σβετλάνα Προκοπίεβα με την κατηγορία ότι «δικαιολογεί την τρομοκρατία» - Αρχικά της είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 6 ετών
SHARE:
Ρωσικό δικαστήριο έκρινε ένοχη τη Ρωσίδα δημοσιογράφο Σβετλάνα Προκόπιεβα, η οποία παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη με την κατηγορία ότι δικαιολογεί την τρομοκρατία, επιβάλλοντας της χρηματική ποινή 500.000 ρουβλίων (6.247 ευρώ)
Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν απρόσμενη, καθώς ο εισαγγελέας είχε ζητήσει αρχικά να της επιβληθεί ποινή κάθειρξης 6 ετών και να της απαγορευθεί για τέσσερα χρόνια να ασκεί το δημοσιογραφικό της επάγγελμα.
Η ίδια η Προκόπιεβα, που έφθασε στο δικαστήριο φορώντας ένα T-shirt που έγραφε «Δεν θα σιωπήσουμε», χαρακτήρισε την δίκη της απειλή για την ελευθερία του λόγου και ένδειξη ενίσχυσης της λογοκρισίας, ενώ δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση.
Η ποινική δίωξη κατά της Προκόπιεβα άρχισε στα τέλη του 2018, όταν στην ραδιοφωνική της εκπομπή άρχισε να λέει τις απόψεις της για τους λόγους που ώθησαν έναν 17χρονο έφηβο να πυροδοτήσει έναν εκρηκτικό μηχανισμό έξω από τα κτίριο της FSB στο Αρχάγκελσκ.
Ο έφηβος σκοτώθηκε από την έκρηξη, από την οποία τραυματίσθηκαν ακόμη τρία άτομα, ενώ οι αρχές χαρακτήρισαν την ενέργεια τρομοκρατική πράξη.
Στην εκπομπή της, η Προκόπιεβα ασκούσε κριτική για την στάση των αρχών έναντι της αντιπολίτευσης, καθώς περιόρισαν τη δυνατότητα των αντιπολιτευόμενων να προβαίνουν σε διαμαρτυρίες, εκφράζοντας την άποψη ότι μια τέτοια στάση μπορεί να προκαλέσει ριζοσπαστικού χαρακτήρα διαμαρτυρίες παρόμοιες με το περιστατικό στο Αρχάγκελσκ.
Ο εισαγγελέας, επικαλούμενος την γνώμη εμπειρογνωμόνων, ισχυρίσθηκε ότι η Προκόπιεβα περιέγραψε την έκρηξη ως φυσιολογική πράξη πολιτικής διαμαρτυρίας την οποία και δικαιολόγησε.
Πριν από την έναρξη της δίκης δεκάδες δημοσιογράφοι και δικηγόροι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούσαν την πλήρη αθώωση της. Σε ανοιχτή τους επιστολή, δικηγόροι υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έγραψαν ότι η δίκη έχει πολιτικά κίνητρα και αποσκοπεί στο να εκφοβίσει τους Ρώσους δημοσιογράφους.
Προς το τέλος της απολογίας της ενώπιον του δικαστηρίου, πριν ανακοινωθεί η απόφαση, η Προκόπιεβα είπε: «Δεν φοβάμαι να ασκήσω κριτική στο κράτος και να πω στους αξιωματούχους ασφαλείας ότι κάπου κάνουν λάθος. Διότι γνωρίζω πραγματικά ότι θα είναι τρομακτικό αν δεν μιλήσω».