Παρουσιάστηκε ο δεύτερος τόμος της αυτοβιογραφίας του Γιώργου Βασιλείου

Του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας

«Συμμερίζομαι τη διαπίστωσή του Γιώργου Βασιλείου ότι χρειάζεται «πραγματιστική διάγνωση των ευκαιριών και των δυνατοτήτων», που θα επιτρέψει να επιτευχθούν οι απαραίτητες συγκλίσεις για την επίλυση. Η πρόσφατη προσπάθεια στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, δυστυχώς οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, καθώς η 'Αγκυρα δεν μπόρεσε τελικά να απεγκλωβιστεί από ξεπερασμένες και αναχρονιστικές λογικές. Δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να ανταποκριθεί στην ισχυρή πολιτική βούληση, στις άοκνες προσπάθειες και το εποικοδομητικό πνεύμα του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργου Βασιλείου με τίτλο: «Προεδρία: Οικοδομώντας το μέλλον» που πραγματοποιήθηκε στην Παλαιά Βουλή και πρόσθεσε «θέλω να ελπίζω ότι η περίοδος αυτή που διανύουμε θα αποδειχθεί τελικά ένα χρήσιμο διάλειμμα για περίσκεψη και αναστοχασμό, ώστε μετά τις Προεδρικές εκλογές να έχουμε μία επανεκκίνηση των προσπαθειών. Θέλω να πιστεύω ότι η Τουρκία θα μπορέσει να εντοπίσει τους λόγους που θα την οδηγήσουν στο να εγκαταλείψει την σημερινή αρνητικότητα. Ότι θα μπορέσει να διακρίνει ότι η επίλυση του Κυπριακού θα έχει ευεργετικές συνέπειες για τη σταθερότητα, την ειρήνη και έτσι, για την ανάπτυξη και την ευημερία ολόκληρης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Καθώς για την ίδια την ευρωπαϊκή της πορεία που διέρχεται την πιο δύσκολη, την πιο αρνητική στιγμή της».

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στο έργο του Προέδρου Βασιλείου, στις προσπάθειες του για την επίλυση του εθνικού θέματος, καθώς επίσης και στις αλλαγές και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, αλλά και τη δημοσιονομική του πολιτική που στηρίχθηκε στο νοικοκύρεμα του κράτους, στη σταδιακή μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, στη φορολογική μεταρρύθμιση και την πάταξη της φοροδιαφυγής

«Στο πρόσωπό του οι πολίτες είδαν την αναγκαία αλλαγή. Εισέπραξε την αμφισβήτηση του κατεστημένου πολιτικού συστήματος. Αλλά και την αισιοδοξία ότι ένας πραγματιστής τεχνοκράτης θα μπορούσε να υπηρετήσει καλύτερα το κοινό αγαθό. Η εκλογική επιτυχία του ήταν συνδυασμός της αποτυχίας των πολιτικών κομμάτων αλλά και της προσωπικότητάς του που πρέσβευε το καινούργιο. Την επανάσταση της λογικής. Ο Βασιλείου πολιτεύτηκε με αναλυτικό πρόγραμμα - κάτι πρωτόγνωρο για την Κύπρο. Μάλιστα κατέθεσε και λεπτομερές πρόγραμμα 100 ημερών. Εισάγοντας μια λογική "project management" στην πολιτική. Αποτελεί αξιοθαύμαστο επίτευγμα η συνεπής υλοποίηση του προγράμματος των 100 ημερών. Έθεσε τις στέρεες βάσεις για την υλοποίηση του κυβερνητικού του προγράμματος της πενταετίας. Πολιτεύτηκε με αρχές και αξίες. Υπό την έννοια αυτή υπήρξε ένας αδιαμφισβήτητος statesman: Στο νου του είχε το μακροπρόθεσμο όφελος του τόπου του και των επόμενων γενεών. Όχι το βραχυπρόθεσμο όφελος που θα τον διατηρούσε στην εξουσία. Και βέβαια, υπό αυτό το πρίσμα, δεν κατάφερε να επανεκλεγεί το 1993» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τέλος υπογράμμισε ότι το βιβλίο του Γ. Βασιλείου, είναι ένα μανιφέστο φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων και εξέφρασε το θαυμασμό του γιατί η Κύπρος κατάφερε και ξέφυγε από τη μέγγενη των μνημονίων εφαρμόζοντας ένα τολμηρό πρόγραμμα γενναίων αλλαγών, που της επιτρέπει σήμερα να αναπτύσσεται με ρυθμούς που ξεπερνούν το 4%, τονίζοντας ότι είναι χρήσιμο μάθημα και για την πατρίδα μας.

Ο πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης μίλησε για τον πολιτικό Γιώργο Βασιλείου υπογραμμίζοντας ότι «έχει ηθικό βάρος, κοινό νου, πρακτικό πνεύμα. Δεν αφήνει τα πράγματα να κινούνται στην τύχη. Όπως τονίζει σε περισσότερα σημεία του βιβλίου του, αρχή του ήταν ότι η έλλειψη θάρρους και η αναβολή λήψης αποφάσεων έχει πολύ χειρότερα αποτελέσματα από ό,τι αν δώσει κανείς μάχη με τα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία. Γνωρίζει το επουσιώδες από το ουσιώδες. Ξέρει να διακρίνει το επιθυμητό, αλλά ανέφικτο, από το εφικτό, αλλά και να κάνει ό,τι μπορεί για να διευρύνει τα όρια του εκάστοτε εφικτού.

Παρ' όλον ότι είναι εξαιρετικά ευφυής και κατανοεί, ότι τέτοιου τύπου αποφάσεις ενέχουν προσωπικούς κινδύνους για έναν πολιτικό, βάζει το συλλογικό συμφέρον πάνω από το ατομικό. Έχει πολιτική ηθική. Δεν θα επιλέξει αποφάσεις ή υπεκφυγές, που τον ωφελούν πολιτικά, αδιαφορώντας αν αυτές βλάπτουν τη χώρα του». Αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις για την αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης που υλοποίησε και σημείωσε ότι «ο Γιώργος Βασιλείου προχώρησε το 1989 στην ίδρυση του Πανεπιστημίου της Κύπρου, που συζητιόταν αέναα από το 1976».

Επίσης μιλώντας για τις αλλαγές που έφερε στην οικονομία ο Γιώργος Βασιλείου τόνισε ότι «προχώρησε σε μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση. Το 1992 συνέδεσε την Κυπριακή λίρα με την Ευρωπαϊκή Νομισματική Μονάδα, το ECU» και πρόσθεσε «στα πέντε χρόνια της Προεδρίας του ο μέσος ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ της Κύπρου έφτασε το 6.7%, ο υψηλότερος κάθε Προεδρίας, προηγούμενης και επόμενης. Το εξωτερικό δημόσιο χρέος ως ποσοστό το ΑΕΠ μειώθηκε από το 26% στο 15%. Στα χρόνια που ακολούθησαν μέχρι την κρίση, και ξανά, μετά την κρίση του 2012/3, η Κύπρος σημείωσε άλματα. Η πολιτική της πενταετίας Βασιλείου ήταν ένα σημαντικό λιθάρι στην εξέλιξη της κυπριακής οικονομίας».

Τέλος αναφερόμενος στις προσπάθειες του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επίλυση του Κυπριακού σημείωσε ότι «ο Γ.Β. πίστεψε στη δυνατότητα λύσης με βάση το Χάρτη και τις ιδέες Γκάλι. Το προσπάθησε με κάθε τρόπο. Το 1992 όλη η διαδικασία έφτασε σε κρίσιμο σημείο, όμως όλη η προσπάθεια, όπως προηγούμενες και επόμενες, έπεσε στο κενό, καθώς ήρθε αντιμέτωπη με τις στάνταρτ αντιδράσεις, με τους λεγόμενους απορριπτικούς και την πολιτική της πρόταξης, με τη γνωστή τακτική της λάσπης και με χαρακτηρισμούς, που θεωρώ απαξιωτικό να ονοματίσω καν».

 

Ο Γιώργος Βασιλείου τόνισε ότι αν θέλεις να πας μπροστά πρέπει να είσαι αποφασισμένος να κάνεις το σωστό έστω και αν έχει εκλογικές επιπτώσεις.

«Οφείλουμε να μείνουμε πιστοί στην ιδέα του εφικτού» είπε και ανέφερε την απάντηση που του έδωσε ο Νέλσον Μαντέλα όταν τον ρώτησε πως έλυσε το πρόβλημα στην Αφρική που συνοψίζετε στη φράση ότι «αν θέλεις να λύσεις ένα πρόβλημα, πρέπει να διαπραγματευτείς, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνεις συμβιβασμούς. Αν επιμένεις σε πράγματα που θα ήταν σωστά αλλά δυστυχώς δεν είναι υλοποιήσιμα ή δεν τα δέχονται οι άλλοι, τότε αποτυγχάνουν οι διαπραγματεύσεις». «Είμαι φανατικός πολέμιος του status quo, διότι αυτό που βλέπουμε κάποια στιγμή ότι είναι δεδομένο την επομένη δεν είναι", είπε ο Γιώργος Βασιλείου.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης, Λουκάς Παπαδήμος και Παναγιώτης Πικραμμένος, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη και πολλοί διπλωμάτες και πανεπιστημιακοί.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ