Πάπας: Κρίσιμη και η ενσωμάτωση προσφύγων

Εκτός από την υποδοχή...

«Δεν είναι ανθρώπινο να κλείνουμε τις πόρτες και τις καρδιές μας στους πρόσφυγες», όμως χρειάζεται παράλληλα σύνεση ώστε οι κυβερνήσεις να δέχονται όσους ανθρώπους μπορούν πραγματικά να ενσωματώσουν παρέχοντάς τους στέγη, εκπαίδευση και εργασία, δηλώνει ο Πάπας Φραγκίσκος υπογραμμίζοντας ότι η ενσωμάτωση είναι εξίσου καίριας σημασίας με την υποδοχή των προσφύγων.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους εν πτήσει από το Μάλμε της Σουηδίας προς τη Ρώμη, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας επανήλθε στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση αυτή την φορά στην ανάγκη ενσωμάτωσης.

Ερωτηθείς σχετικά με τις χώρες που κλείνουν τα σύνορά τους στους πρόσφυγες, ο ποντίφικας σημείωσε: «Πιστεύω ότι θεωρητικά δεν μπορούμε να κλείσουμε την καρδιά μας σε ένα πρόσφυγα, υπάρχει όμως και η σύνεση των κυβερνώντων που πρέπει να είναι πολύ ανοιχτοί στην υποδοχή τους, αλλά επίσης να υπολογίσουν πώς μπορούν να τους ενσωματώσουν γιατί ένας πρόσφυγας δεν πρέπει μόνο να γίνει δεκτός, αλλά και να ενσωματωθεί».

«Εάν μία χώρα έχει τη δυνατότητα ενσωμάτωσης, κάνει ό,τι μπορεί. Εάν μία άλλη έχει μικρότερη, κάνει λιγότερα, πάντα με ανοιχτή καρδιά. Δεν είναι ανθρώπινο να κλείνουμε τις πόρτες, τις καρδιές, μακροπρόθεσμα υπάρχει πολιτικό κόστος γι' αυτό, όπως υπάρχει πολιτικό κόστος και για μία απερισκεψία στους υπολογισμούς αν γίνουν δεκτοί περισσότεροι πρόσφυγες απ' όσοι μπορούν να ενσωματωθούν» σημείωσε ο Πάπας.

Και ως προς τον κίνδυνο της μη ενσωμάτωσης ενός πρόσφυγα, ο Πάπας επισήμανε πως είναι η «γκετοποίηση».

«Εισέρχεται σε ένα γκέτο, και μία κουλτούρα που δεν εξελίσσεται σε σχέση με μία άλλη κουλτούρα, μπαίνει σε σύγκρουση, και αυτό είναι επικίνδυνο» ανέφερε ο Πάπας και συνεχίζοντας υπογράμμισε πως «ο πιο κακός σύμβουλος για τις χώρες που προτίθενται να κλείσουν τα σύνορα είναι ο φόβος, και ο πιο καλός σύμβουλος είναι η σύνεση».

Ο ποντίφικας ανέφερε πως συνομίλησε κατά την επίσκεψή του στη Σουηδία με αξιωματούχο, ο οποίος του ανέφερε πως υπάρχει δυσκολία γιατί ο αριθμός των προσφύγων που φθάνει είναι μεγάλος και δεν υπάρχει χρόνος για να τακτοποιηθούν και να βρεθεί γι' αυτούς εργασία, στέγη, σχολείο.

Η σύνεση έγκειται σε αυτό, επισήμανε. «Πιστεύω ότι εάν η Σουηδία μειώσει τη δυνατότητα  φιλοξενίας δεν θα το κάνει από ιδιοτέλεια» ανέφερε ο ποντίφικας.

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας επιστρέφει στο Βατικανό από τη Σουηδία, μια χώρα με μακρά παράδοση φιλοξενίας προσφύγων, η οποία δέχτηκε στο έδαφός της 245.000 ανθρώπους, κυρίως Σύρους, το διάστημα 2014-15.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ