ΚΟΣΜΟΣ

Πάνω από 100 μετανάστες διασώθηκαν στα ανοικτά της Λιβύης από το Ocean Viking

Η επιχείρηση διάσωσης έγινε χθες 34 ναυτικά μίλια (63 χιλιόμετρα) από τις ακτές της Λιβύης

No profile pic

Το πλήρωμα του Ocean Viking, πλοίου-ασθενοφόρου της μη κυβερνητικής οργάνωσης SOS Méditerranée, διέσωσε χθες Σάββατο 106 ανθρώπους, ανάμεσά τους ανήλικους, στα ανοικτά της Λιβύης, ανακοίνωσε η γαλλική ΜΚΟ, το σκάφος της οποίας εκτελεί τη δεύτερη αποστολή του το τελευταίο διάστημα.

Η επιχείρηση διάσωσης έγινε χθες 34 ναυτικά μίλια (63 χιλιόμετρα) από τις ακτές της Λιβύης όταν «φουσκωτό που διέτρεχε κίνδυνο» επικοινώνησε με τη ΜΚΟ, η έδρα της οποίας βρίσκεται στη Μασαλία (νότια Γαλλία) μέσω Twitter.

Στο πλεούμενο επέβαιναν 31 άνδρες, 8 γυναίκες και 67 ανήλικοι, εκ των οποίων 51 ασυνόδευτοι, διευκρίνισε μια εκπρόσωπος της οργάνωσης στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι μια γυναίκα έπεσε αναίσθητη κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

Την Πέμπτη, το Ocean Viking διέσωσε 10 ανθρώπους, ανάμεσά τους τρία παιδιά και ένα βρέφος που έκανε συνέχεια εμετό, καθώς είχε εμφανώς αφυδατωθεί. Είναι πλέον εκτός κινδύνου, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Μεσόγειος SOS.

Στην πρώτη αποστολή αυτόν τον χειμώνα, το πλοίο διέσωσε περίπου 800 πρόσφυγες και μετανάστες.

Επί του παρόντος στην περιοχή επιχειρούν δύο σκάφη, καθώς η ισπανική ΜΚΟ Open Arms ανέφερε την Πέμπτη μέσω Twitter ότι το σκάφος της πλέει πως «τα πιο θανάσιμα σύνορα της υφηλίου».

Αφρικανοί μετανάστες αναχωρούν κυρίως από την Τυνησία και τη Λιβύη στην προσπάθειά τους να φθάσουν στη Γηραιά Ήπειρο μέσω Ιταλίας, της πλησιέστερης χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πάνω από 1.200 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους το 2020 στη Μεσόγειο, στη μεγάλη πλειονότητά τους στην κεντρική θαλάσσια οδό, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Τα πλοία των ΜΚΟ, όπως το Ocean Viking, σώζουν ζωές, ωστόσο κατηγορούνται από κάποιους ευρωπαίους πολιτικούς εδώ και χρόνια πως παίζουν το παιγνίδι των διακινητών. Η ΕΕ παραμένει διχασμένη για τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος αφότου ξέσπασε η κρίση των προσφύγων και των μεταναστών το 2015.

Στις αρχές Μαρτίου, το Συμβούλιο της Ευρώπης στηλίτευσε την «έλλειψη βούλησης από πλευράς των ευρωπαϊκών κρατών» ως προς την εφαρμογή πολιτικών για την προστασία των μεταναστών που διαπλέουν τη Μεσόγειο, που έχει προκαλέσει την απώλεια «χιλιάδων ανθρωπίνων ζωών».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση