ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία – Ρωσία: Χριστούγεννα με βομβαρδισμούς

Η Ουκρανία αμφισβητεί την ειλικρίνεια της ρωσικής εκεχειρίας, επιμένοντας ότι πρόκειται για στρατήγημα ώστε να κερδίσει χρόνο η Μόσχα

Ουκρανία – Ρωσία: Χριστούγεννα με βομβαρδισμούς

Ουκρανοί και Ρώσοι γιορτάζουν σήμερα, εν μέσω του πολέμου, τα Χριστούγεννα και οι εχθροπραξίες συνεχίζονται σε πολλά σημεία του μετώπου, παρά τη μονομερή κατάπαυση του πυρός που ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, την οποία το Κίεβο και η Δύση χαρακτηρίζουν «υποκρισία».

Όπως και χθες, ο ρωσικός στρατός διαβεβαίωσε ότι σκοπεύει να τηρήσει την κατάπαυση του πυρός μέχρι τα μεσάνυχτα απόψε και κατήγγειλε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βομβαρδίζουν θέσεις των Ρώσων στρατιωτών, οι οποίοι αναγκάστηκαν να απαντήσουν.

Η Ουκρανία από την πλευρά της αμφισβητεί την ειλικρίνεια αυτής της ρωσικής εκεχειρίας, επιμένοντας ότι πρόκειται για στρατήγημα ώστε να κερδίσει χρόνο η Μόσχα.

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαήλο Ποντολιάκ απέρριψε για άλλη μια φορά σήμερα την εκεχειρία, χαρακτηρίζοντάς την «απάτη». «Η Ρωσία εισέβαλε και σκοτώνει Ουκρανούς επί 11 μήνες, αγανακτώντας επειδή αντιστεκόμαστε. Η Ρωσία ανακοινώνει μονομερώς μια πλαστή εκεχειρία σε όλη τη γραμμή του μετώπου αλλά εξακολουθεί να διαμαρτύρεται: γιατί η Ουκρανία δεν στηρίζει την απατηλή πρότασή μας;» έγραψε στο Twitter.

Δημοσιογράφοι που βρίσκονταν στο Τσάσιβ Γιαρ, στην ανατολική Ουκρανία, είπαν ότι άκουσαν βομβαρδισμούς και μαχητικά αεροσκάφη να πετούν στην περιοχή. Οι κάτοικοι της πόλης οργάνωσαν τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία σε ένα υπόγειο, δηλώνοντας ότι στον Χριστό βλέπουν ένα σύμβολο θάρρους. Σχεδόν όλοι οι πιστοί και οι χορωδοί της εκκλησίας έχουν φύγει από το Τσάσιβ Γιαρ, για πιο ασφαλείς περιοχές και μόνο εννέα άνθρωποι παρέστησαν σε αυτή τη λειτουργία, στο υπόγειο ενός κτιρίου που κατέρρευσε εν μέρει από έναν βομβαρδισμό, τον περασμένο Νοέμβριο.

«Ο Χριστός γεννήθηκε σε σπήλαιο. Και εμείς είμαστε σε σπήλαιο», είπε ο ιερέας Ολέγκ Κρουτσίνιν στους λιγοστούς πιστούς που απέμειναν, δείχνοντας τον χώρο, με τα εκτεθειμένα ηλεκτρικά καλώδια και τις σωληνώσεις, που φωτιζόταν από μια λάμπα. «Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία: μην χάνετε το κουράγιο σας, μην εγκαταλείπετε…» συνέχισε.

Το Τσάσιβ Γιαρ απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Μπαχμούτ και οι κάτοικοι ζουν υπό τη συνεχή απειλή των βομβαρδισμών εδώ και πολλές εβδομάδες. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν την Παρασκευή ότι άκουσαν πυρά και στις δύο πλευρές του μετώπου την Παρασκευή, μετά την έναρξη της μονομερούς εκεχειρίας.

Σύμφωνα με την ουκρανική εισαγγελία, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν στην Μπαχμούτ την Παρασκευή ενώ οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν και την περιοχή της Χερσώνας, σκοτώνοντας έναν διασώστη και τραυματίζοντας άλλους επτά ανθρώπους.

 

Η Άγκυρα ελπίζει σε παράταση της κατάπαυσης του πυρός για τα Χριστούγεννα

Η Τουρκία ελπίζει να παρατείνει η Ρωσία την εκεχειρία των Χριστουγέννων που κήρυξε στην Ουκρανία, δήλωσε το Σάββατο ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραΐμ Καλίν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Άγκυρα είναι έτοιμη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη δημιουργία συνθηκών για διάλογο προκειμένου να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.

«Κατά τη γνώμη μας, η κατάπαυση του πυρός δεν πρέπει να διαρκέσει 36 ώρες, αλλά περισσότερο. Δεν έχει ληφθεί ακόμη μια ενιαία απόφαση των μερών για αυτό το θέμα, κάτι που αποτελεί ένδειξη του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκονται τα μέρη της σύγκρουσης», ανέφερε ο κ. Καλίν στο τηλεοπτικό κανάλι A Haber.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της τις επόμενες ημέρες για να εξασφαλίσει κατάπαυση του πυρός στις περιοχές που γειτνιάζουν με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. «Η Άγκυρα επιδιώκει να αποτρέψει μάχες και ατυχήματα σε αυτή τη ζώνη», είπε ο κ. Καλίν.

Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο η Ουκρανία να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ρωσίας στο θέμα της κατάπαυσης του πυρός. «Είναι πιθανό να δημιουργηθούν προϋποθέσεις και για δεύτερη συνάντηση των διαπραγματευτών», είπε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, υπενθυμίζοντας τις διαβουλεύσεις στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Μάρτιο.

Κατά τη γνώμη του, η συνέχιση της σύγκρουσης είναι γεμάτη με νέες καταστροφές και θύματα, που πρέπει να πραγματοποιηθούν τόσο από τα εμπλεκόμενα μέρη όσο και από τις δυνάμεις που τους υποστηρίζουν. «Η ιδέα του διαλόγου θα πρέπει να υποστηριχθεί τόσο στη Ρωσία και την Ουκρανία, όσο και από το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο κ. Καλίν.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση