ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Χάος από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς

Κλιμακώνεται η διπλωματική πίεση στον Πούτιν

Ουκρανία: Χάος από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζεται πλέον για τέταρτη εβδομάδα. Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής να καταλάβουν το Κίεβο, κάτι που αποτελεί βασικό τους στόχο, αλλά συνεχίζουν να προκαλούν χάος και καταστροφές. 

Ακολουθούν τα σημαντικότερα γεγονότα κατά την 23η ημέρα της εισβολής:

Τι συμβαίνει στο πεδίο της μάχης; 

• Την Παρασκευή, επιθέσεις με πυραύλους και βομβαρδισμοί έλαβαν χώρα στις παρυφές του Κιέβου, ενώ εκτοξεύθηκε μπαράζ πυραύλων εναντίον εγκαταστάσεων επισκευής αεροσκαφών έξω από την πόλη του Λβιβ στα δυτικά της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία. Υπάρχουν αναφορές για έναν νεκρό.

• Η Ουκρανία δήλωσε ότι αναχαίτισε δύο από τους έξι πυραύλους που εκτοξεύθηκαν κατά την επίθεση από τη Μαύρη Θάλασσα.

• Επιθέσεις που έλαβαν χώρα νωρίς το πρωί, έπληξαν ένα κτίριο κατοικιών στη συνοικία Ποντίλ του Κιέβου, σκοτώνοντας τουλάχιστον ένα άτομο, σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, οι οποίες ανέφεραν ότι 98 άτομα εκκένωσαν το κτίριο. Ο δήμαρχος του Κιέβου δήλωσε ότι 19 άτομα τραυματίστηκαν κατά τον βομβαρδισμό, λίγο βορειότερα από το κέντρο του Κιέβου.

• Δύο ακόμα άνθρωποι σκοτώθηκαν από επιθέσεις σε κυβερνητικά κτίρια και κατοικίες στην ανατολική πόλη του Κραματόρσκ, σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη.

• Στη Μαριούπολη, η οποία βρίσκεται υπό πολιορκία, οι διασώστες αναζητούν επιζώντες στο θέατρο που βομβαρδίστηκε και το οποίο χρησιμοποιούσαν εκατοντάδες άνθρωποι ως καταφύγιο.

• Ο επικεφαλής των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών της Άμυνας αναφέρει ότι η Ρωσία στρέφεται προς μία «στρατηγική [πρόκλησης] φθοράς» αφού απέτυχε να καταλάβει μεγάλες πόλεις. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η στρατηγική αυτή θα φέρει «αλόγιστη και αδιάκριτη χρήση πυρών» που θα επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση.

Τι αναφέρει ο Πούτιν; 

• Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επαίνεσε τις ρωσικές δυνάμεις σε μια μεγάλη εκδήλωση στη Μόσχα για την όγδοη επέτειο από την προσάρτηση της Κριμαίας.

• «Πλάι πλάι, βοηθούν και υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον», είπε ο Πούτιν για τις δυνάμεις του Κρεμλίνου. «Δεν είχαμε δει τέτοια ενότητα εδώ και πολύ καιρό», πρόσθεσε ανάμεσα στις επευφημίες του πλήθους.

• Η αστυνομία της Μόσχας ανέφερε ότι περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι παρακολούθησαν την εκδήλωση.

• Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Πούτιν παρομοίασε τους εγχώριους διαφωνούντες με τον πόλεμο με «σκνίπες» που προσπαθούν να αποδυναμώσουν τη Ρωσία κατόπιν εντολής της Δύσης.

Τι έκαναν οι παγκόσμιοι ηγέτες; 

• Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ πραγματοποίησαν την Παρασκευή συνομιλία περίπου δύο ωρών μέσω βίντεο, καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποτρέψουν το Πεκίνο από το να παράσχει στρατιωτική ή οικονομική βοήθεια στη Ρωσία, στο πλαίσιο της εισβολής.

• Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τη λύπη του για «τις συγκρούσεις και τις εχθροπραξίες» και είπε ότι δεν είναι «προς το συμφέρον κανενός», χωρίς ωστόσο να κατηγορήσει τη Ρωσία.

• Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν άσκησε πίεση στον Πούτιν για μια άμεση κατάπαυση του πυρός, σε επικοινωνία που είχαν την Παρασκευή. Ο Μακρόν, ο οποίος έχει συνομιλήσει πολλές φορές με τον Ρώσο πρόεδρο, αντιτάχθηκε εκ νέου στις επανειλημμένες επιθέσεις εναντίον αμάχων, όπως ανέφερε το γραφείο του. Τόνισε μάλιστα ότι ο Πούτιν έριξε το φταίξιμο στην Ουκρανία.

• Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς άσκησε επίσης πίεση στον Πούτιν για κατάπαυση του πυρός, κατά τη διάρκεια συνομιλίας τους.

• Ο Μπάιντεν σχεδιάζει να ταξιδέψει στην Ευρώπη την επόμενη εβδομάδα για συνομιλίες με τους Ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με τη ρωσική εισβολή, ενώ θα παραστεί και στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Πού βρίσκονται οι συνομιλίες Μόσχας – Κιέβου;

• Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντιμίρ Μεντίνσκι δήλωσε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πιο κοντά στην επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την ουδετερότητα της Ουκρανίας – ένα από τα βασικότερα αιτήματα της Ρωσίας, καθώς οι επιθέσεις συνεχίζονται. Ο Μεντίνσκι σημείωσε την Παρασκευή ότι οι δύο πλευρές έχουν αμβλύνει τις διαφορές τους και αναφορικά με το να σταματήσει η Ουκρανία την προσπάθειά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
• Ωστόσο, ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Μικάιλο Ποντόλιακ, ανέφερε στο Twitter ότι: «Οι θέσεις μας παραμένουν αμετάβλητες. Κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των στρατευμάτων και ισχυρές εγγυήσεις ασφάλειας με συγκεκριμένες φόρμουλες».

Ο απολογισμός των θανάτων

• Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση αναφέρει ότι, εξαιτίας των συγκρούσεων, περίπου 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι εντός της Ουκρανίας έχουν εκτοπιστεί, ενώ 3,2 εκατ. πρόσφυγες έχουν ήδη φύγει από τη χώρα. Η Ουκρανία αναφέρει ότι χιλιάδες έχουν σκοτωθεί.

• Επιπλέον, η υπηρεσία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δήλωσε ότι έχει καταγράψει συνολικά 816 θανάτους και 1.333 τραυματισμούς αμάχων από την αρχή του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, παραθέτοντας ωστόσο μόνο τα στοιχεία που μπόρεσε να επαληθεύσει. Ο ΠΟΥ έχει επαληθεύσει 43 επιθέσεις εναντίον νοσοκομείων και υγειονομικών εγκαταστάσεων, με 12 νεκρούς και 34 τραυματίες.

Με πληροφορίες από Associated Press

 

Δείτε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης συζήτησαν Μισέλ - Ζελένσκι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Μπάιντεν προειδοποίησε με συνέπειες το Πεκίνο
 

Πηγή:kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση