ΚΟΣΜΟΣ
Ολλανδία: Τι την κάνει μία από τις πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου
Η ολλανδική τέχνη του να μην κάνεις τίποτα
Έχω ζήσει στην Ολλανδία για 14 χρόνια λέει η συγγραφέας και δημοσιογράφος Olga Mecking, η οποία γεννήθηκε στην Πολωνία και μεγάλωσε στη Γερμανία, αλλά τα τελευταία 14 χρόνια ζει με την οικογένειά της στις Κάτω Χώρες.
«Όταν ανακάλυψα για πρώτη φορά την έννοια του “niksen”, ή αλλιώς την ολλανδική τέχνη του να μην κάνεις τίποτα, γοητεύτηκα. Έγραψα ακόμη και ένα βιβλίο γι’ αυτό. Όταν την εφάρμοσα στη δική μου ζωή, η οπτική μου για την ευτυχία άλλαξε σημαντικά», σημειώνει η ίδια και προσθέτει:
«Πιστεύω ότι το niksen είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Ολλανδοί κατατάσσονται σταθερά στους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους στον κόσμο. Το Niksen μπορεί να φαίνεται εγωιστικό ή βαρετό με την πρώτη ματιά, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια υπηρεσία προς εσάς και την κοινότητά σας».
Δείτε πώς θα το κάνετε να λειτουργήσει για εσάς:
1. Απολαύστε την ώρα που δεν κάνετε τίποτα
Όταν κάποιος σας ρωτάει τι κάνετε κατά τη διάρκεια του niksen, απλά απαντήστε: «Τίποτα».
Δεν πρέπει να νιώθετε ενοχές όταν κάνετε διαλείμματα ή διακοπές. Σκεφτείτε το niksen όχι ως ένδειξη τεμπελιάς, αλλά ως μια σημαντική δεξιότητα ζωής που μπορεί να σας βοηθήσει να ανακτήσετε την ψυχραιμία σας, να βρείτε ηρεμία και να αποφύγετε την εξουθένωση.
Ο Tony Crabbe, ο συγγραφέας του βιβλίου “Busy”, λέει ότι η αντίσταση στις πολιτισμικές πιέσεις είναι ευκολότερη όταν γίνεται ομαδικά με άλλους ανθρώπους που σκέφτονται το niksen. «Ή μπορείτε να κάνετε αυτό που κάνει η μαμά μου και να κρεμάσετε μια πινακίδα στην πόρτα του γραφείου σας που να γράφει “Δαγκώνω”». (Δεν δαγκώνει, αλλά είναι σαφές ότι δεν θέλει να την ενοχλούν).
2. Εργαστείτε και ξεκουραστείτε σύμφωνα με το δικό σας ρυθμό
Οι άνθρωποι έχουν διαφορετικούς χρονότυπους, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να κοιμούνται και να εργάζονται σε διαφορετικές ώρες της ημέρας για να επιτύχουν τη μέγιστη παραγωγικότητα. Κάποιοι από εμάς είναι στα καλύτερά τους το πρωί, ενώ άλλοι αισθάνονται πιο παραγωγικοί το απόγευμα.
«Ο καθένας από εμάς πρέπει να καταλάβει πότε είναι πιο δημιουργικός. Πιο παραγωγικός. Και το niksen είναι μέρος αυτού», λέει ο Ολλανδός ψυχαναλυτής Manfred Kets de Vries.
Προτείνει να σχεδιάσουμε ένα διάγραμμα όπως το παρακάτω:
Illustration: Tracy Walker for “Niksen: Embracing the Dutch Art of Doing Nothing,” by Olga Mecking
Στη συνέχεια, εξετάστε τις δραστηριότητες, τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις σας και αποφασίστε πού ταιριάζουν στο διάγραμμα.
3. Οι πιο ξεχωριστές στιγμές είναι αυτές που μοιράζεσαι
«Πάντα πίστευα ότι το niksen είναι κάτι που κάνετε μόνοι σας στο σπίτι σας, μόνοι σας. Αλλά αυτές οι γλυκές στιγμές του τίποτα μπορούν να γίνουν πιο ξεχωριστές όταν τις μοιράζεστε» λέει η Olga Mecking.
«Για πολλούς γονείς, το καλύτερο πράγμα στον κόσμο μπορεί να είναι να διαβάζουν στα παιδιά τους ή να παίζουν μαζί τους. Για μένα, είναι η αγκαλιά. Όταν έχω καλή διάθεση, θα ρωτήσω: “Ποιος θέλει μια αγκαλιά;”» σημειώνει και προσθέτει: «αν είμαι τυχερή, τουλάχιστον ένα από τα τρία παιδιά μου θα είναι πρόθυμο να βάλει τα χεράκια του γύρω μου και να με αγκαλιάσει. Μερικές φορές, ξαπλώνω μαζί τους στο πάτωμα και δεν κάνω τίποτα άλλο από το να τα αγκαλιάζω».
4. Απλά να είστε κανονικοί
Στις Κάτω Χώρες, οι άνθρωποι τείνουν να αποφεύγουν τα έντονα συναισθηματικά ξεσπάσματα ή αυτό που θεωρούν υπερβολικά δραματική συμπεριφορά. Είναι επίσης γενικά απαράδεκτο να παραπονιέστε ή να καυχιέστε ότι εργάζεστε συνέχεια.
Αυτή η στάση πηγάζει από ένα διάσημο ολλανδικό ρητό, «doe normal, dat is al gek genoeg», που σημαίνει «απλά να είσαι φυσιολογικός, αυτό είναι ήδη αρκετά τρελό».
Εννοώντας ότι αν καταβάλλετε πάρα πολλές ώρες ή καταβάλλετε μεγάλη προσπάθεια για τη δουλειά σας, πιθανότατα δεν θα λάβετε κανένα έπαινο. Αντίθετα, μπορεί να γίνεις αποδέκτης κάποιων αποδοκιμασιών, ενώ σου λένε επίσης να είσαι φυσιολογικός, να πας σπίτι σου και να αφιερώσεις λίγο χρόνο στον εαυτό σου.
Η Olga Mecking είναι συγγραφέας, δημοσιογράφος και μεταφράστρια με έδρα τις Κάτω Χώρες. Είναι συγγραφέας του βιβλίου “Niksen: Embracing the Dutch Art of Doing Nothing” και συνεργάζεται τακτικά με τους New York Times, τον Guardian, το BBC, το The Atlantic και άλλες εκδόσεις.
Πηγή: Moneyreview.gr