ΚΟΣΜΟΣ
Οι «χρυσές» συνήθειες που μπορούν να σας κάνουν ευτυχισμένους μετά τα 60
Πώς οι 8 συνήθειες βελτιώνουν τη ζωή μας μετά τα 60
Υπάρχουν ορισμένες καλές συνήθειες που μας βοηθούν, μεγαλώνοντας να χαιρόμαστε ουσιαστικά της ζωή. Το πέρασμα των χρόνων είναι αναπόδραστη πραγματικότητα. Από την ηλικία των 60 και έπειτα, η ποιότητα της ζωής εξαρτάται αποκλειστικά από τις καθημερινές μας συνήθειες.
Έχει παρατηρηθεί ότι κάποιες συνήθειες μας βοηθούν να αυξήσουμε κατά πολύ την ικανοποίηση και τη χαρά που αντλούμε από την καθημερινή μας ζωή και τελικά να μας κάνουν ευτυχισμένους.
Οι 8 «χρυσές» συνήθειες που μπορούν να σας κάνουν ευτυχισμένους μετά τα 60
- Δια βίου μάθηση
- Ευγνωμοσύνη
- Κοινωνική ζωή
- Σωματική άσκηση
- Συγχώρεση
- Αίσθημα σκοπού
- Καλός ύπνος
- Αυτοφροντίδα
Πώς οι 8 συνήθειες βελτιώνουν τη ζωή μας μετά τα 60
Δια βίου μάθηση
Η μάθηση δεν σταματάει ποτέ. Αντίθετα, όσο μεγαλώνουμε, προκειμένου να θωρακίζουμε την υγεία του μυαλού μας, αναγκαίο είναι να το κρατάμε σε εγρήγορση. Η δια βίου μάθηση δεν αφορά αποκλειστικά νέες δεξιότητες ή νέες γνώσεις, αλλά τη διατήρηση της περιέργειας, του ενδιαφέροντος και την αναζήτηση νέων εμπειριών.
Εξακολουθώντας να μαθαίνουμε, ο εγκέφαλος παραμένει δραστήριος και ενεργός, διαυγής, ενώ ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες γνωσιακής εξασθένισης.
Αυτή άλλωστε είναι η βασική αιτία του ρεύματος που κερδίζει ολοένα σε δημοφιλία και ονομάζεται εκπαίδευση ενηλίκων και δια βίου μάθηση. Πολλοί είναι οι ενήλικες που επιλέγουν να μάθουν μια ακόμη ξένη γλώσσα, ένα μουσικό όργανο ή να ξεκινήσουν ένα μάθημα που πάντα ήθελαν. Η δια βίου μάθηση είναι μια εξαιρετική επιλογή και συνήθεια για όσους κοντεύουν ή έχουν περάσει τα 60 τους χρόνια. Αυτό που έχει σημασία είναι να το θέλετε με την καρδιά σας, να διαλέξετε κάτι που να σας ενθουσιάζει και να περνάτε τον χρόνο σας ευχάριστα.
Ευγνωμοσύνη
Μπορεί στην αρχή να μην έχετε πολλά πράγματα για τα οποία νιώθετε ότι είστε ευγνώμονες, αφού μάλλον τα θεωρείτε δεδομένα. Μέσα από συνειδητή προσπάθεια όμως, μπορείτε να εξασκηθείτε στην απαρίθμηση των όσων έχετε και σας κάνουν να νιώθετε ευγνωμοσύνη. Όταν έρθουν τα δύσκολα, θα θυμάστε τις θετικές πτυχές της ζωής σας και έτσι δεν θα εστιάζετε στα αρνητικά.
Ειδικά όσο πλησιάζουμε στα 60, η πρακτική αυτή, αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία, καθώς αυξάνονται τα άγχη και οι ανησυχίες σχετικά με την υγεία, τα οικονομικά, ενώ επιδεινώνονται τα συναισθήματα της μοναξιάς.
Κοινωνική ζωή
Μεγαλώνοντας, η μοναξιά γίνεται ένα ολοένα και πιο απειλητικό πρόβλημα. Η διατήρηση και η καλλιέργεια ισχυρών κοινωνικών σχέσεων μπορεί να επιμηκύνει το προσδόκιμο της ζωής μας. Σχετικές έρευνες έχουν καταδείξει ότι, άτομα με δυνατά κοινωνικά δίκτυα έχουν 50% υψηλότερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο, σε σχέση με όσους έχουν λιγότερο δυνατές κοινωνικές σχέσεις.
Ο αντίκτυπος της κοινωνικής μας ζωής είναι τόσο σημαντικός, ώστε οι ειδικοί να τον συγκρίνουν με την επίδραση που έχει στον οργανισμό το κάπνισμα 15 τσιγάρων την ημέρα, ενώ υπερβαίνει σε επικινδυνότητα τους υψηλού κινδύνου παράγοντες όπως η παχυσαρκία και η έλλειψη σωματικής άσκησης. Η καλλιέργεια δυνατών σχέσεων δεν αφορά αποκλειστικά τη συναισθηματική, αλλά και τη σωματική υγεία. Είτε είναι η οικογένεια, οι φίλοι, οι σύλλογοι, ο εθελοντισμός, η κοινωνική δικτύωση είναι πολύ σημαντική για τη συνολική ποιότητα ζωής από τα 60 και πάνω.
Σωματική άσκηση
Η άσκηση είναι πολύ σημαντική ανεξαρτήτως ηλικίας, όμως μεγαλώνοντας γίνεται όλο και πιο σημαντική. Η σωματική δραστηριότητα, βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς δείκτη μάζας σώματος, διατηρεί δυνατούς τους μύες, ενώ μειώνει τον κίνδυνο της χρόνιας ασθένειας. Τα οφέλη ωστόσο της σωματικής άσκησης, ξεπερνούν τη σωματική υγεία, καθώς η άσκηση ενισχύει τη διάθεση και την ψυχολογία.
Η συχνή σωματική άσκηση, καταπολεμά τα συναισθήματα της κατάθλιψης και της ανησυχίας, ενώ προάγει το αίσθημα της ευφορίας. Είτε πρόκειται για περπάτημα, κολύμπι, γιόγκα, ή χορό, μίας μορφής σωματική άσκηση πρέπει να ενταχθεί στο καθημερινό σας πρόγραμμα, αφού θα αυξήσει ουσιαστικά τόσο την ευτυχία όσο και την ευημερία σας.
Συγχώρεση
Η ζωή είναι πολύ μικρή για κακίες και πικρίες. Μεγαλώνοντας, γίνεται όλο και πιο επιτακτικό, για το καλό της ψυχικής μας υγείας και της ποιότητας της ζωής μας, να ξεχνάμε και να συγχωρούμε. Ο θυμός και η μνησικακία είναι πολύ βαρύ φορτίο. Η συγχώρεση, από την άλλη, δημιουργεί ένα αίσθημα γαλήνης και ηρεμίας, δίνει τις απαντήσεις που έχουμε ανάγκη, βοηθώντας μας να πάμε παρακάτω.
Συγχώρεση δεν σημαίνει ότι ξεχνώ τον πόνο που μου έχουν προκαλέσει, αλλά η δυνατότητα να είμαστε επιεικείς με τον εαυτό μας για τα λάθη και τις χαμένες ευκαιρίες μας. Πλησιάζοντας τα 60, η συγχώρεση γίνεται σύμμαχος στην καταπολέμηση των αρνητικών συναισθημάτων, τη δημιουργία ενός ήρεμου και θετικού τρόπου σκέψης. Είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της συνολικής μας ευτυχίας.
Αίσθημα σκοπού
Το αίσθημα σκοπού μπορεί να βρίσκεται σε οποιαδήποτε δραστηριότητα. Άλλος βρίσκει σκοπό στο να γράφει, άλλος με το να κάνει εθελοντισμό, ενώ για άλλους η ουσία της ζωής βρίσκεται στο να μαθαίνεις και ν’ ανακαλύπτεις νέα πράγματα. Σε κάθε περίπτωση, είναι αναγκαία στην καθημερινότητά μας κάθε δραστηριότητα που μας προσφέρει πληρότητα, καθώς μας δίνει κίνητρο να σηκωθούμε από το κρεβάτι, ενισχύει το αίσθημα της προσωπικής μας αξίας και μας ικανοποιεί.
Πλησιάζοντας τα 60 και έπειτα, η καλλιέργεια ενός αισθήματος σκοπού συντελεί στην αύξηση της ευτυχίας και γενικά στην ικανοποίηση που αντλούμε από τη ζωή.
Καλός ύπνος
Μεγαλώνοντας, παραβλέπουμε τη σημασία του ύπνου και τον ρόλο του στη σωματική και ψυχική μας υγεία. Η καλή ποιότητα του ύπνου ωστόσο, βοηθά το σώμα να επανέλθει, εδραιώνει την μνήμη, ανανεώνει το μυαλό. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, η κακή ποιότητα του ύπνου ευθύνεται για ένα πλήθος προβλημάτων της υγείας, από τη γνωσιακή εξασθένιση και την κατάθλιψη, έως την παχυσαρκία και τις καρδιοπάθειες. Αντίστοιχα, ο επαρκής και καλός ύπνος, βελτιώνει τη διάθεσή μας, ενισχύει την μνήμη, και συνολικά την καλή ποιότητα ζωής. Μέσα από ένα καλό πρόγραμμα ύπνου και τη δημιουργία ενός ξεκούραστου, χαλαρωτικού περιβάλλοντος και ασφαλώς μία καλή ρουτίνα ύπνου, μπορείτε ν’ αυξήσετε την ικανοποίηση που αντλείτε από τη ζωή σας μετά τα 60.
Αυτοφροντίδα
Πάνω απ’ όλα, μετά την ηλικία των 60 ετών, μετράει η αυτό-φροντίδα, δηλαδή η μέριμνα της σωματικής, συναισθηματικής και ψυχικής ευημερίας. Είναι η αναγνώριση των αναγκών σας και η ικανοποίησή τους. Είτε με ένα χαλαρωτικό μπάνιο, ένα καλό βιβλίο, μέσα από τον διαλογισμό ή τον χρόνο στη φύση, πάντα υπάρχουν πράγματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να «φορτίσετε τις μπαταρίες» σας. Μια ζωή φροντίζατε και προσέχατε τους άλλους. Τώρα πλέον, είναι καιρός να φροντίσετε τον εαυτό σας. Μεριμνήστε για την αυτό-φροντίδα σας και κάντε τη ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σας.
Tip: Η δύναμη της επιλογής
Στην καρδιά όλων των παραπάνω επιλογών, βρίσκεται το ίδιο στοιχείο: η δύναμη της επιλογής. Ανεξάρτητα από την ηλικία μας, οι άνθρωποι μπορούμε πάντα να επιλέγουμε να μαθαίνουμε, να εκφράζουμε ευγνωμοσύνη, να διευρύνουμε τον κοινωνικό μας κύκλο, να παραμένουμε δραστήριοι, να βρίσκουμε σκοπό σε όσα κάνουμε, να φροντίζουμε τον εαυτό μας. Η ευτυχία είναι το αποτέλεσμα της ποιότητας ζωής και, η ποιότητα ζωής εξαρτάται άμεσα από τις καθημερινές μας συνήθειες. Δεν είναι ποτέ αργά να καλλιεργήσουμε νέες, υγιείς συνήθειες που θα μας φέρουν πιο κοντά την ευτυχία.
Πηγή: enikos.gr
Φωτογραφία από Ivana Tomášková από το Pixabay