Ο Βενιαμίν Νετανιάχου αναχώρησε για τη Βραζιλία

Ο ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου αναχώρησε την Πέμπτη για τη Βραζιλία, όπου θα γίνει ο πρώτος ηγέτης του Ισραήλ που θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη, ενώ θα είναι παρών στην τελετή της ορκωμοσίας του νέου προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Νετανιάχου θα συναντηθεί με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, στο περιθώριο της τελετής, την 1η Ιανουαρίου στην Μπραζίλια, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ισραηλινός αξιωματούχος.

Αναμένεται εξάλλου να έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Μπολσονάρου σήμερα μετά το μεσημέρι στο Ρίο ντε Ζανέιρο, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.

Ακόμη, ο Νετανιάχου σχεδιάζει να συναντηθεί με τους προέδρους της Χιλής και της Ονδούρας (σ.σ. Σεμπαστιάν Πινιέρα και Χουάν Ορλάντο Ερνάντες αντιστοίχως), καθώς και με μέλη της ισραηλιτικής κοινότητας στη Βραζιλία και μιας οργάνωσης βραζιλιάνων χριστιανών που υποστηρίζουν την κυβέρνησή του, κατά τον ίδιο αξιωματούχο. Προγραμματίζει να επιστρέψει νωρίς το πρωί της 2ας Ιανουαρίου, αφού ορκιστεί ο Μπολσονάρου.

Ο ακροδεξιός εκλεγμένος πρόεδρος της Βραζιλίας δήλωσε στις αρχές του Νοεμβρίου πως θέλει να βαδίσει στον δρόμο που χάραξε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει την πρεσβεία της χώρας του εκεί. Ο Νετανιάχου είχε χαιρετίσει αυτή την αναγγελία χαρακτηρίζοντάς την «ιστορική».

Ο Μπολσονάρου όμως έκτοτε φάνηκε να υπαναχωρεί και διαβεβαίωσε πως δεν έχει «ακόμη ληφθεί απόφαση» ως προς αυτό.

Η Βραζιλία μπορεί να δει τις εμπορικές της σχέσεις με τα αραβικά κράτη να υφίστανται βαρύ πλήγμα εάν προχωρήσει στη μεταφορά της βραζιλιάνικης πρεσβείας στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Το 2017, η Βραζιλία εξήγαγε βοδινό κρέας αξίας 5,06 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσό το 19,4% του οποίου (983 εκατ.) αναλογούσε σε 17 αραβικές χώρες.

Η αναγγελία που έκανε ο Μπολσονάρου πάντως προκάλεσε αγαλλίαση στους ευαγγελικούς υποστηρικτές του, θερμούς υποστηρικτές του εβραϊκού κράτους.

Η συνάντηση Νετανιάχου-Πομπέο αναμένεται να επικεντρωθεί στη Συρία, μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να αποσύρει τους περίπου 2.000 αμερικανούς στρατιωτικούς που είναι ανεπτυγμένοι στη χώρα αυτή. Η σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση εκφράζει φόβους ότι η Συρία θα μετατραπεί σε στρατιωτικό προγεφύρωμα του Ιράν, του μεγάλου της εχθρού, συμμάχου του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο Νετανιάχου δεν παύει να επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει στην Τεχεράνη να αποκτήσει στρατιωτικά ερείσματα στο έδαφος της Συρίας.

Η επίσκεψη του Νετανιάχου στη Βραζιλία ακολουθεί τα ταξίδια του το 2017 στην Αργεντινή, στην Κολομβία και στο Μεξικό. Επρόκειτο για την πρώτη φορά που ισραηλινός πρωθυπουργός έκανε περιοδεία στη Λατινική Αμερική.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ επιδιώκει να μεγεθύνει τους οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς της χώρας με περισσότερες αγορές και να προσεγγίσει χώρες οι κυβερνήσεις των οποίων ευελπιστεί ότι θα τάσσονται στο εξής υπέρ της σε διάφορες ψηφοφορίες στον ΟΗΕ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου την προσεχή εβδομάδα στη Βραζιλία, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να αποσύρει τους περίπου 2.000 στρατιωτικούς των ΗΠΑ που είναι ανεπτυγμένοι στη Συρία.

Οι δύο άνδρες θα ιδωθούν στην Μπραζίλια, την βραζιλιάνικη πρωτεύουσα, όπου θα παρευρεθούν στην τελετή ορκωμοσίας του Ζαΐχ Μπολσονάρου. Ο ακροδεξιός εκλεγμένος βραζιλιάνος πρόεδρος επιθυμεί διακαώς, όπως και αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στενή σχέση με το Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος έχει συναντηθεί πολλές φορές με τον Aμερικανό ΥΠΕΞ, έχει εξαίρετη σχέση με τον ένοικο του Λευκού Οίκου: υποδέχθηκε την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, καθώς και αυτή με την οποία αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ και διέταξε να μεταφερθεί στην ιερή πόλη η αμερικανική πρεσβεία, με απόλυτη αγαλλίαση.

Όμως η ανακοίνωση του μεγιστάνα ότι θα αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία κάθε άλλο παρά έγινε δεκτή με ανάλογους επαίνους από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Μολονότι ο Νετανιάχου επισήμως διαβεβαίωσε ότι σέβεται την απόφαση του προέδρου της χώρας που αποτελεί τον στενότερο σύμμαχο του Ισραήλ, η κυβέρνησή του έβλεπε στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Συρία ένα εμπόδιο για την επέκταση της επιρροής του Ιράν -- του μεγαλύτερου εχθρού της στην περιοχή -- και της Ρωσίας.

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, στοχοθετώντας ιρανικές δυνάμεις και εκείνες του συμμάχου τους, του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Ο Τραμπ, η απόφαση του οποίου πυροδότησε την παραίτηση του υπουργού Άμυνας της κυβέρνησής του, του Τζιμ Μάτις, θεωρεί πάντως ότι η αμερικανική στρατιωτική παρουσία είναι πλέον ανώφελη, αφού κατ' αυτόν η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) έχει κατά το μάλλον «ηττηθεί».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ