ΚΟΣΜΟΣ
Νεκροί σε διαδηλώσεις στο ανατολικό Αφγανιστάν
Τα θύματα ήταν αγρότες οι οποίοι φέρονται να αντιστάθηκαν σε ομάδες δίωξης ναρκωτικών των Ταλιμπά
Διαδηλώσεις πολιτών που προσπαθούσαν να εμποδίσουν την καταστροφή των αυθαίρετων κατοικιών τους εκτραχύνθηκαν, ξέσπασαν επεισόδια με «νεκρούς» χθες Πέμπτη στην επαρχία Νανγκαρχάρ, στο ανατολικό Αφγανιστάν, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο και κάτοικο της περιοχής.
Μέλος των Ταλιμπάν «σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων» ανθρώπων που ανήκουν στην εθνική ομάδα των Κούτσι, σε δρόμο που οδηγεί από την Τζαλαλάμπαντ, την πρωτεύουσα της επαρχίας, στα σύνορα με το Πακιστάν, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο στέλεχος της γραμματείας πληροφοριών στην Τορχάμ, στα σύνορα.
«Άνθρωποι που είχαν καταλάβει (παράνομα) εκτάσεις σκοτώθηκαν επίσης», είπε ο Αραφάτ Μουχατζέρ, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.
Οι Κούτσι είναι μειονότητα νομάδων Παστούν, πολλοί από τους οποίους έχουν εγκατασταθεί μόνιμα σε κάποιες περιοχές.
Έπειτα από συγκρούσεις με δυνάμεις των Ταλιμπάν, διαδηλωτές «απέκλεισαν τον δρόμο από την Τζαλαλάμπαντ προς την Τορχάμ», διευκρίνισε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας πως στην περιοχή ανεγείρεται κτίριο της υπηρεσίας τελωνείων.
«Είχε ζητηθεί από κατοίκους να φύγουν από εκτάσεις που ανήκουν στο κράτος», εξήγησε, όμως αντ’ αυτού «προκάλεσαν χάος».
Οι διαδηλώσεις είναι φαινόμενο αν μη τι άλλο σπάνιο στο Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν, όπως αποκαλεί τη χώρα το καθεστώς των Ταλιμπάν, που ανέκτησε την εξουσία στην Καμπούλ τον Αύγουστο του 2021.
Ο Τζαμίλ Κατουάλ, κάτοικος της ευρύτερης περιοχής, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι, σύμφωνα με ανθρώπους που φέρονται να έχουν καταλάβει χωράφια αλλά οι ίδιοι διαβεβαιώνουν πως έχουν στα χέρια τους οικοδομικές άδειες, «τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν».
«Αν δεν επιλυθεί το ζήτημα, οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν», τόνισε από την πλευρά του ένας από τους συμμετέχοντες στην κινητοποίηση.
Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ξέσπασαν επεισόδια με δυο νεκρούς στην επαρχία Μπανταχσάν: τα θύματα ήταν αγρότες οι οποίοι φέρονται να αντιστάθηκαν σε ομάδες δίωξης ναρκωτικών των Ταλιμπάν, που πήγαν εκεί για την επιβολή της εξάλειψης καλλιεργειών παπαρούνας, της πρώτης ύλης στη διαδικασία παρασκευής οπίου και ηρωίνης.
Οι καλλιέργειες τέθηκαν εκτός νόμου τον Απρίλιο 2022, με διάταγμα του ανώτατου ηγέτη των Ταλιμπάν.