ΚΟΣΜΟΣ

Νέες δυσοίωνες προβλέψεις για το κόστος της καταστροφής στην Τουρκία

Στα 20 δισ. δολάρια "βλέπει" τη ζημιά στα ακίνητα η KCC, με μόλις 2,4 δισ. να καλύπτονται ασφαλιστικά

Νέες δυσοίωνες προβλέψεις για το κόστος της καταστροφής στην Τουρκία

Στα 2,4 δισ. δολάρια υπολογίζει τις ζημιές που καλύπτονται από τον ασφαλιστικό τομέα από τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία, η εταιρεία μελέτης κόστους καταστροφών Karen Clarck & Company. Αν και η συνολική ζημιά στα ακίνητα από το διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 20 δισ. δολάρια.

Η έκθεση της KCC αφορά μόνο στις εκτιμώμενες απώλειες στην Τουρκία και όχι στη Συρία, όπου οι πληγείσες περιοχές τελούσαν ήδη σε καθεστώς ανθρωπιστικής κρίσης λόγω του πολυετούς πολέμου.

Στην Τουρκία, λοιπόν, η KCC υποστηρίζει ότι τα κτίρια και σπίτια που καταστράφηκαν ολοσχερώς ή έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές ξεπερνούν τα 41.000, σε 10 από τις συνολικές 81 επαρχίες της χώρας.

Το νούμερο αυτό αντανακλά την τεράστια οικονομική καταστροφή που έχουν υποστεί οι πληγείσες περιοχές και οι οποίες θα κάνουν πιθανότατα χρόνια για να συνέλθουν, πέρα βέβαια και από τη δεδομένη ανθρωπιστική κρίση με τους δεκάδες χιλιάδες αστέγους και εκτοπισμένους και τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των νεκρών που έχει περάσει πλέον τους 36.000 (στους 41.000 μαζί με τη Συρία).  

Η εκτίμηση της JPMorgan

Αναλόγως δυσοίωνη είναι και η εκτίμηση που έκανε η JPMorgan υπολογίζοντας πως η άμεση οικονομική ζημιά των σεισμών σε κτίρια και υποδομές θα κυμανθεί στα 25 δισ. δολάρια ή αλλιώς στο 2,5% του ΑΕΠ.

«Οι σεισμοί στην Τουρκία οδήγησαν σε μια τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών, ενώ θα έχουν σοβαρές οικονομικές συνέπειες» σχολίασε σε σημερινό σημείωμα του ο Φατίχ Ακτσελίκ.

Για τον ίδιο λόγο ο οικονομολόγος της JPMorgan «βλέπει» και αναγκαστικές αλλαγές στην οικονομική και νομισματική πολιτική, με την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας να ξεκινά και πάλι τις περικοπές των επιτοκίων, ήδη από την επόμενη συνεδρίαση της την ερχόμενη εβδομάδα.

Η κεντρική τράπεζα είχε «σηκώσει» χειρόφρενο μετά τη διαμόρφωση των επιτοκίων σε μονοψήφιο ποσοστό, στο 9%, μετά τις διαδοχικές περσινές περικοπές. Πλέον, ήδη από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να προχωρήσει σε νέα σημαντική μείωση τους κατά άλλες 100 μονάδες βάσης, στο 8%, ενώ η τροχιά αυτή πιθανότατα θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες με επιπλέον περικοπές.    

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση