ΚΟΣΜΟΣ
Νέα ηγεσία στο Λονδίνο – Νέα σύννεφα στις σχέσεις με την ΕΕ
Οι Ευρωπαίοι παρακολουθούν με ανησυχία την εσωκομματική κούρσα για την ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος στη Μεγάλη Βρετανία, θεωρώντας πως οι σχέσεις του Λονδίνου με την ΕΕ μπορεί να επιδεινωθούν το προσεχές διάστημα.
Οι Βρυξέλλες παρακολουθούν με απαισιοδοξία την εσωκομματική κούρσα για την ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος στη Μεγάλη Βρετανία, θεωρώντας πως οι σχέσεις του Λονδίνου με την ΕΕ δεν πρόκειται να βελτιωθούν το προσεχές διάστημα.
Η 47χρονη νυν υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, και ο 42χρονος πρώην υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ, κοντράρονται για την ηγεσία της κυβερνώσας παράταξης του Ηνωμένου Βασιλείου, με τους Ευρωπαίους από την πλευρά τους να παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της εσωκομματικής κούρσας μέσα από την οποία θα αναδειχθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ο διάδοχος του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία.
Όποιος και αν είναι ο νέος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, είτε είναι η Λιζ Τρας είτε ο Ρίσι Σούνακ, οι Βρυξέλλες δεν ελπίζουν σε μια επαναπροσέγγιση με τη νέα βρετανική κυβέρνηση, γράφει ο Guardian.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσεγγίζουν πια με απαισιοδοξία το ενδεχόμενο μιας post-Brexit επανεκκίνησης (reset) στις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ.
Υπάρχουν φωνές μάλιστα που, στον αντίποδα, προειδοποιούν πως οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές υπάρχει κίνδυνος ακόμη και να επιδεινωθούν, με φόντο τις εξελίξεις γύρω από το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας.
Έξι χρόνια έπειτα από το δημοψήφισμα που οδήγησε στο Brexit, οι σχέσεις Βρετανίας – ΕΕ βρίσκονται πια στο χειρότερο σημείο τους, όπως λέγεται, με τη βρετανική κυβέρνηση από την πλευρά της να προωθεί σχέδια μονομερούς αναθεώρησης του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας, προκαλώντας όμως έτσι την αντίδραση της ΕΕ που θεωρεί πως τα εν λόγω σχέδια παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και απειλεί να απαντήσει με συνολικό ξήλωμα της συμφωνίας που ρυθμίζει τους εμπορικούς δεσμούς και την εταιρική σχέση ΕΕ – Βρετανίας στη μετά-Brexit εποχή.
«Εάν η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ακολουθήσει το σχέδιο που έχει ήδη εκπονηθεί (σ.σ. ως προς το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, με πρωτεργάτρια μάλιστα την ίδια τη νυν υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας που είναι πια και το φαβορί για την ηγεσία της κυβερνώσας παράταξης), τότε νομίζω ότι οι σχέσεις θα χειροτερέψουν», δηλώνει Ευρωπαίος διπλωμάτης μιλώντας στον Guardian.
«Οι (σ.σ. εσωκομματικές) εκστρατείες σε γενικές γραμμές ριζοσπαστικοποιούν τους υποψηφίους. Σπανίως βλέπουμε να καταλήγει κανείς σε πιο μετριοπαθείς θέσεις έπειτα από μια εκστρατεία για την ηγεσία», σημειώνει από την πλευρά του έτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, θεωρώντας πως η τρέχουσα εσωκομματική κούρσα για το τιμόνι των Τόρις θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ηγεσία που θα είναι ακόμη πιο «δύσκολη» απέναντι στην ΕΕ.
Το European Policy Centre, δεξαμενή σκέψης με έδρα τις Βρυξέλλες, έχει καταλήξει πάντως από την πλευρά του στο συμπέρασμα ότι η διαδικασία του Brexit έχει προκαλέσει «μόνιμη βλάβη» στις σχέσεις ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου.
Ειδικά η Λιζ Τρας, που είναι και το φαβορί για να διαδεχθεί τον Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία, θεωρείται πως πλέον έχει μετακινηθεί σε περισσότερο ακραίες θέσεις, αν και η ίδια ξεκίνησε ως πραγματίστρια.
Σύμφωνα με όσα σημειώνονται στον ιστοχώρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Πρωτόκολλο για τις Ιρλανδία – Βόρεια Ιρλανδία «αποτρέπει τη δημιουργία σκληρών συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας (σ.σ. που είναι κράτος μέλος της ΕΕ) και της Βόρειας Ιρλανδίας (σ.σ. που είναι κομμάτι του Ηνωμένου Βασιλείου), επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό την ομαλή λειτουργία της οικονομίας ολόκληρης της νήσου (σ.σ. της νήσου της Ιρλανδίας)» και παράλληλα «διασφαλίζει την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς της ΕΕ για τα εμπορεύματα, μαζί με όλες τις εγγυήσεις που αυτή προσφέρει όσον αφορά την προστασία των καταναλωτών, την προστασία της δημόσιας υγείας και της υγείας των ζώων, καθώς και την καταπολέμηση της απάτης και της παράνομης διακίνησης».
Η βρετανική κυβέρνηση θέλει ωστόσο τώρα να αλλάξει μεταξύ άλλων και κάποιους από τους κανόνες που σχετίζονται με τη διαδικασία εξακρίβωσης και ελέγχου των εμπορευμάτων που εισέρχονται στη Βόρεια Ιρλανδία από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.