ΚΟΣΜΟΣ
Ν. Χριστοδουλίδης: Η πλειοψηφία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων επιθυμούν την επανένωση
Η δική μας αντίδραση, ο τρόπος που προσεγγίσαμε το θέμα, θεωρώ, λαμβάνοντας υπόψη και την καταδίκη από τη διεθνή κοινότητα, είναι ένδειξη και της αναγνώρισης της εποικοδομητικής μας θέσης, αλλά και της πραγματικής μας βούλησης, έτσι ώστε να υπάρξουν εξελίξεις προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού».
Όσοι επιδιώκουν μέσα από κάποιες ενέργειες να δημιουργήσουν ένα κλίμα πόλωσης και έντασης, δεν αντικατοπτρίζουν την επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που επιθυμούν την επανένωση τού τόπου μας στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης κληθείς να σχολιάσει περιστατικό βανδαλισμού σε τέμενος, στη Λεμεσό.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στα Χανδριά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς για την επίσκεψη του Βοηθού ΓΓ των ΗΕ κ. Μίρσλαβ Γιέτζια στην Κύπρο και τη συνάντηση που θα έχουν αύριο στο Προεδρικό Μέγαρο, είπε ότι «είναι σημαντικό ότι είναι στην Κύπρο και θα γίνουν αυτές οι συναντήσεις. Αντιλαμβάνεστε ότι έρχεται εκ μέρους του ΓΓ των ΗΕ με αφορμή και τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ, έτσι ώστε να διερευνήσει συγκεκριμένα τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών.
Και θεωρώ σημαντική την παρουσία του, είναι και ένδειξη της σημασίας που προσδίδει ο ίδιος ο ΓΓ. Φυσικά εκείνο που έχει περισσότερη σημασία είναι να υπάρξουν αποτελέσματα. Η δική μας ετοιμότητα, η δική μας βούληση είναι δεδομένη, αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και θεωρώ ότι ένα πρώτο σημαντικό βήμα θα είναι ο διορισμός εκ μέρους του ΓΓ ενός απεσταλμένου για το Κυπριακό, έτσι ώστε να διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών. Εξάλλου αυτό είναι και το κάλεσμά του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, όλα αυτά θα συζητήσουμε με τον Βοηθό ΓΓ και φυσικά όλα αυτά που είδαμε στην Πύλα την προηγούμενη εβδομάδα, τις απαράδεκτες τουρκικές ενέργειες που στην ουσία αποσκοπούσαν στη διεύρυνση της κατοχής.
Η δική μας αντίδραση, ο τρόπος που προσεγγίσαμε το θέμα, θεωρώ, λαμβάνοντας υπόψη και την καταδίκη από τη διεθνή κοινότητα, είναι ένδειξη και της αναγνώρισης της εποικοδομητικής μας θέσης, αλλά και της πραγματικής μας βούλησης, έτσι ώστε να υπάρξουν εξελίξεις προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού».
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Τατάρ για την Πύλα, αλλά και το περιστατικό στη Λεμεσό, στο τέμενος, και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι κάποιοι επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα δύσκολο κλίμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα αρνητικό κλίμα, για αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Το τι έγινε χθες στη Λεμεσό είναι καταδικαστέο, δεν χωράει σε καμία απολύτως λογική και φυσικά δεν ανταποκρίνεται στα αισθήματα των Ελληνοκυπρίων έναντι των Τουρκοκυπρίων, Προσωπικά δεν έχω ενημέρωση αυτή τη στιγμή για το ποια ήταν τα κίνητρα πίσω από αυτή την ενέργεια που καταδικάζουμε και έχω δώσει οδηγίες για άμεση διερεύνηση της.
Όσοι επιδιώκουν μέσα από τέτοιες ενέργειες να δημιουργήσουν ένα κλίμα πόλωσης, ένα κλίμα έντασης σίγουρα δεν αντικατοπτρίζουν την επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφία του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που επιθυμούν την επανένωση τού τόπου μας στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Και εμείς θα συνεχίσουμε να πράττουμε ό,τι είναι δυνατόν προς αυτή την κατεύθυνση».
Ερωτηθείς αν υπάρχουν ενδείξεις για το θέμα διορισμού απεσταλμένου του ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι σημαντικό ότι τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, κάποια εξ αυτών περισσότερο, ήδη, άρχισαν να συζητούν διάφορα ονόματα που μπορούν να αναλάβουν αυτό τον σημαντικό ρόλο. Για αυτό είπα και προηγουμένως ότι αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρξει αποτέλεσμα».