ΚΟΣΜΟΣ
Μπόρις Τζόνσον: Μεγάλο πλήγμα από την πρόταση μομφής
Δύο στους πέντε βουλευτές των Τόρις υπερψήφισαν την πρόταση μομφής
Πύρρειο νίκη σημείωσε ο Μπόρις Τζόνσον στη χθεσινή ψηφοφορία της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών επί της πρότασης μομφής που είχαν καταθέσει βουλευτές των Τόρις εναντίον του. Από τους 359 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, οι 211 ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους στον αρχηγό τους, αλλά 148 συνάδελφοί τους (πρακτικά, δύο στους πέντε) τάχθηκαν υπέρ της αποπομπής του από την αρχηγία και την πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ.
Θεωρητικά, σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, ο Τζόνσον θα έπρεπε να είναι ήσυχος ότι δεν θα τεθεί εκ νέου ζήτημα αμφισβήτησής του τουλάχιστον για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Ωστόσο, η πολιτική πίεση στον Βρετανό πρωθυπουργό μπορεί γρήγορα να γίνει ασφυκτική, όπως θυμίζει η πρόσφατη εμπειρία της Τερέζα Μέι. Η προκάτοχος του Τζόνσον είχε κερδίσει ανάλογη εσωκομματική ψηφοφορία στα τέλη του 2018, αλλά αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά πολλών δακρύων λίγους μήνες αργότερα. Ας σημειωθεί ότι οι 148 αντάρτες που καταψήφισαν τον Τζόνσον αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερο ποσοστό από εκείνο που είχαν συγκεντρώσει όσοι αμφισβητούσαν τη Μέι.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι οι Βρετανοί έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στους διχασμένους Συντηρητικούς και ένα ενωμένο Εργατικό Κόμμα, που είναι έτοιμο να θέσει τη χώρα σε νέα κατεύθυνση. Πολιτικοί αναλυτές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να προσφύγει κάποια στιγμή ο Τζόνσον σε πρόωρες εκλογές, οι οποίες κανονικά θα έπρεπε να γίνουν το 2024.
Πολιτικά εφτάψυχος, παρά τις αλλεπάλληλες γκάφες του και χωρίς αντίπαλο, ανάμεσα στα ηγετικά στελέχη των Τόρις, ως προς την ικανότητά του να επικοινωνεί με τον βρετανικό λαό, ο Μπόρις Τζόνσον πιστώθηκε τη συντριπτική νίκη του κόμματός του στις εκλογές του 2019 και την υλοποίηση της απόφασης του δημοψηφίσματος για το Brexit. Υπέστη, ωστόσο, μεγάλη ηθική και πολιτική φθορά από το σκάνδαλο που έχει επονομαστεί Partygate, δηλαδή τα αλλεπάλληλα πάρτι με κατανάλωση αλκοόλ στην Ντάουνινγκ Στριτ την εποχή που αυτό απαγορευόταν για όλους τους κοινούς θνητούς του βασιλείου λόγω COVID-19.
Υστερα από τις αποκαλύψεις για την προσωπική του συμμετοχή σε ένα από τα διαβόητα πάρτι, η αστυνομία επέβαλε πρόστιμο 50 λιρών στον Τζόνσον, ο οποίος έγινε έτσι ο πρώτος Βρετανός πρωθυπουργός που τιμωρήθηκε για παραβίαση νόμου στη διάρκεια της θητείας του. Η θέση του έγινε δυσχερέστερη ύστερα από την πρόσφατη δημοσιοποίηση του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής. Την περασμένη Παρασκευή, καθώς προσερχόταν στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου για τον εορτασμό του πλατινένιου ιωβηλαίου της βασίλισσας Ελισάβετ, ο Τζόνσον εισέπραξε έντονες αποδοκιμασίες από μερίδα των πολιτών και επευφημίες από αρκετά μικρότερη.
Πιθανοί διάδοχοι
«Σήμερα καλούμαστε να επιλέξουμε ανάμεσα στην αλλαγή και την ήττα», δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, από τους υποστηρικτές της πρότασης μομφής και πιθανός διεκδικητής της ηγεσίας στη θέση του Τζόνσον. Ωστόσο, τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη στήριξαν τον αμφισβητούμενο πρωθυπουργό. Ανάμεσά τους είναι τα δύο ονόματα που θεωρούνται επικρατέστερα σε ενδεχόμενη κούρσα διαδοχής: η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας και ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ.
Δείτε επίσης: