ΚΟΣΜΟΣ
Μπορέλ: «Το δικαίωμα στην αυτοάμυνα έχει όρια που καθορίζονται από το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο»
Καταδικάζουμε τις θηριωδίες της Χαμάς, αλλά πρέπει να καταδικάσουμε και τα θύματα των αμάχων στη Γάζα που ξεπερνούν τους 3.000 , το ένα τέταρτο τον οποίων είναι παιδιά, ανέφερε ο Ζ. Μπορέλ
«Το δικαίωμα στην αυτοάμυνα έχει όρια που καθορίζονται από το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο», τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Ο Ζ. Μπορέλ , αφού επανέλαβε ότι όλοι στην ΕΕ καταδικάζουν έντονα τις θηριωδίες και τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στον Ισραηλινό λαό, τόνισε ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμυνθεί, αλλά «πρέπει να ακουστεί και η φωνή της λογικής». «Πρέπει ο ανθρωπιστικός νόμος να γίνει σεβαστός από όλες τις πλευρές» και «η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να φτάσει στη Γάζα», τόνισε ο Μπορέλ.
Καταδικάζουμε τις θηριωδίες της Χαμάς, αλλά πρέπει να καταδικάσουμε και τα θύματα των αμάχων στη Γάζα που ξεπερνούν τους 3.000 , το ένα τέταρτο τον οποίων είναι παιδιά, ανέφερε ο Ζ. Μπορέλ. Από την άλλη, ανέφερε ότι η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση που δεν πρέπει να ταυτίζεται με το λαό της Παλαιστίνης. «Η Χαμάς μποϊκοτάρει κάθε προσπάθεια για ειρήνη και θέλει να εξαφανίσει το Ισραήλ από το Χάρτη. Δεν θέλουν ειρήνη, αλλά καταστροφή», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ο παλαιστινιακός λαός δεν είναι υπεύθυνος και η επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας που ακόμη δεν γνωρίζουμε σε ποιόν πρέπει να αποδοθεί , είναι μια τρομερή μαρτυρία του τί συμβαίνει. «Ο πόλεμος έχει κανόνες», πρόσθεσε ο Μπορέλ, επαναλαμβάνοντας ότι η διακοπή νερού, ηλεκτρικού, τροφίμων, φαρμάκων από τον άμαχο πληθυσμό δεν είναι σύμφωνη με τους κανόνες του πολέμου.
Ο Μπορέλ ανέφερε, επίσης, ότι η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, ενδεχομένως να είχε ως στρατηγικό στόχο την αποτροπή της ειρήνης. «Η Χαμάς είναι πιθανό να ήθελε να προκαλέσει μια ισραηλινή επίθεση που θα καθιστούσε αδύνατη την ύπαρξη ομαλών σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας», είπε.
Ο Ζ. Μπορέλ κατέληξε λέγοντας ότι η ΕΕ πρέπει να εργαστεί με τα κράτη των Ηνωμένων Εθνών για να οικοδομηθεί μια βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή. Η ΕΕ συνεργάζεται με την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο για να επανεκκινήσει η διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε δύο κράτη, είπε. «Χρειάζεται μια πολιτική ώθηση» είπε και πρόσθεσε ότι η σημερινή ψήφος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα καθορίσει το ρόλο της Ευρώπης για τα επόμενα χρόνια.