ΚΡΗΤΗ
Οργή και ένταση από τους γονείς των υπό κατάληψη σχολείων στο δημοτικό συμβούλιο - Με ποιους ξέσπασαν!
Υπό κατάληψη βρίσκονται τα σχολεία μέχρι τη μεταστέγαση τους, δηλώνουν οι γονείς
Το είπαν και το έκαναν. Στο Δημαρχείο Ηρακλείου βρέθηκαν από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας γονείς παιδιών από το ΕΝΕΕΓΥΛ και το ΕΕΕΚ Ηρακλείου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν και να ζητήσουν την μετεγκατάσταση των σχολείων. Μάλιστα επικράτησε και ένταση πριν την έναρξη του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου όταν ο Δήμαρχος, Αλέξης Καλοκαιρινός, προσπάθησε να μιλήσει στο συγκεντρωμένο πλήθος.
Υπενθυμίζεται οτι πριν δέκα ημέρες περίπου πρανές όπου στεγάζονται τα τρία Ειδικά Σχολεία υπέστη κατολίσθηση, με αποτέλεσμα οι γονείς να προχωρήσουν σήμερα σε κατάληψη των σχολείων ενώ δηλώνουν και ανυποχώρητοι και ανένδοτοι στον αγώνα τους μέχρι να αποφασιστεί η μεταστέγαση των σχολείων.
Μετά από μια επεισοδιακή συνεδρίαση έγινε γνωστό ότι με απόφαση του Δημάρχου, ορίζεται ομάδα εργασίας αποτελούμενη από τους Αντιδημάρχους Αντώνη Περυσινακη, Γιώργο Σισαμακη, Στέλλα Αρχοντακη και Γιώργο Τσαγκαρακη, την ΓΓ του Δήμου Μαρία Σκραφνακη, εκπροσώπους απ όλες τις δημοτικές παρατάξεις, τις διευθύντριες των δύο σχολείων, εκπροσώπους των δύο συλλόγων γονέων, του συλλόγου Ίριδα, τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, της ΕΛΜΕ και της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία και θα συνεδριάσει την Τρίτη 19/11 στις 15:00, στην αίθουσα Ανδρέας Παπανδρέου στη Λότζια.
Η φράση που "πυροδότησε" την ένταση
Η απάντηση του αντιδημάρχου Παιδείας, Αντώνη Περυσινάκη, σε φράση εκπαιδευτικού "να αδειάσετε τα γραφεία σας να μπούνε τα παιδιά μας", η οποία ήταν «αυτά να τα πεις στην παρέα σου», ήταν αρκετή για να εξαγριώσει τους ήδη αγανακτισμένους γονείς με συνέπεια κάποιοι εξ αυτών να κινηθούν απειλητικά εναντίον του με τους πιο ψύχραιμους εξ αυτών να τους συγκρατούν και να αποφεύγονται τα χειρότερα.
Νωρίτερα ο Δήμαρχος δήλωσε πως «αυτό που κάναμε από την πρώτη ημέρα είναι να βάλουμε μπροστά το καινούργιο ΕΝΕΕΓΥΛ». Στις ενστάσεις των γονέων ο Δήμαρχος αναρωτήθηκε «τι θα κάνατε εσείς» εξηγώντας ότι άμεση δυνατότητα για μεταστέγαση δεν υπάρχει με τους γονείς που έχουν παιδιά με ειδικές ανάγκες στο σπίτι να μεγαλώσουν τονίζοντας πως το μόνο που ζητούν είναι αξιοπρεπείς συνθήκες για την εκπαίδευση και να μην ντρέπονται για τα σχολεία των παιδιών τους.
Ακόμα και κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου σε μια αποστροφή του λόγου του Δημάρχου οι γονείς τον διέκοψαν ξεσπώντας με αγανάκτηση λέγοντας γενικότερα "θα έπρεπε να ντρέπεστε" και τότε παρενέβη ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Γιώργος Σισαμάκης, και είπε "σας επιστρέφω το χαρακτηρισμό" ενώ συνέχισε αναλύοντας τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η νέα Δημοτική Αρχή από την 1η Ιανουαρίου που ανέλαβε μέχρι σήμερα.
"Υπάρχουν δύο τρεις εναλλακτικές προτάσεις τις οποίες θα συζητήσουμε με την Περιφέρεια, το Δημοτικό Συμβούλιο και με εσάς βεβαίως. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε το τελευταίο διάστημα και ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολεοδομίας. Από τις 7:00 το πρωί μιλάμε κάθε μέρα για το ΕΝΕΕΓΥΛ", ανέφερε ο αντιδήμαρχος.
Γονείς τον διέκοψαν ξανά λέγοντας πως εσείς αν είχατε διαβεβαίωση ότι ήταν εντάξει το σχολείο θα στέλνατε τα παιδιά σας εκεί; Μία ακόμα γονέας ανέλυσε τα έγγραφα που έχουν σταλεί στις αρμόδιες Αρχές "με δεδομένο ότι τα παιδιά μας έχουν ψυχολογικά, νευρολογικά, κινητικά προβλήματα και δεν πέρασαν 12 ώρες και έγινε η κατολίσθηση. Σας λέω κ. Σισαμάκη που φωνάζετε σε αυτό τον πατέρα που έχει να κοιμηθεί από την Τρίτη γιατί έχει αυτιστικό γιο, υπογράφουν και το σχολείο έπεσε. Πείτε μου σ΄ εμένα που έχω αυξήσει τα φάρμακα του παιδιού μου, είναι ασφαλές το σχολείο για να βάλουμε τα παιδιά μας μέσα;".
Οι γονείς καταχειροκρότησαν την τοποθέτηση ζητώντας απάντηση εδώ και τώρα αναφορικά με το πού θα πάνε τα παιδιά τους να κάνουν μάθημα σε ασφαλές και ήρεμο περιβάλλον.
«Προηγουμένως διερωτήθηκε ο Δήμαρχος "εσείς τι θα κάνατε", είμαι εδώ και του απαντώ "θα άφηνα το γραφείο μου και θα πήγαινα σπίτι μου"», είπε με ένταση μία γονέας. Συμπληρώνοντας ανέφερε πως «ένα αυτιστικό παιδί, 60 κιλά όπως το δικό μου, ποιος θα το συγκρατήσει να μην πάει στα συρματοπλέγματα που βάλατε και κόψει το λαιμό του».
Η Διευθύντρια του Σχολείου, Ελένη Σακελλάρη, πήρε το λόγο λέγοντας "μπορώ να ανοίξω αύριο το σχολείο μου; Ακόμα και ο χώρος που βρήκατε κινδυνεύει να απενταχθεί. Κινδυνεύουμε να χαθεί ένα εκατομμύριο ευρώ και ξέρετε τι μου απάντησαν οι υπάλληλοι σας; Ε, και τι έγινε, το πρώτο εκατομμύριο είναι που θα χάσουμε;". Τόνισε επίσης ότι είναι συνειδητά Διευθύντρια σε αυτό το σχολείο γι' αυτά τα παιδιά και τους γονείς που αξίζουν. "Εσείς θα μένατε σε αυτό το σχολείο; Θέλουμε να απαντήσετε εγγράφως σε όλα αυτά όπως εσείς περιμένατε το έγγραφο της Περιφέρειας".
Οι δύο εναλλακτικές λύσεις είναι το Στρατόπεδο Μπετεινάκη η μία και η δεύτερη λύση είναι οικόπεδο στην Αλικαρνασσό, είπε κατά την τοποθέτηση του ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Αντώνης Περυσινάκης.
Ο γραμματέας της ΕΛΜΕ, Αντώνης Σκεπεταράκης, αναρωτήθηκε από πότε έχει να γίνει αντισεισμικός έλεγχος στα σχολεία και αναφερόμενος προς τον κ. Σισαμάκη είπε "αφού έχετε πάει στα σχολεία πείτε μας ποια ήταν τα συμπεράσματα της Υπηρεσίας σας μετά τον έλεγχο που κάνατε;".
Με έκδηλη την αγανάκτηση και την ένταση της στιγμής στη φωνή της, μπροστά σε παιδιά ΑΜΕΑ, η δημοτική σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Λίνα Ανδρουλάκη, απευθύνθηκε προς τον αντιδήμαρχο Παιδείας λέγοντας του πως είναι τουλάχιστον προκλητικό να κουνάει το δάχτυλο σε αυτούς τους γονείς.
Γονείς και εκπαιδευτικοί λαμβάνοντας διαδοχικά το λόγο ζήτησαν από τη Δημοτική Αρχή να δεσμευτεί πρότειναν τη σύσταση Επιτροπής ώστε να μπουν τα παιδιά σε νέα λυόμενα σχολεία σε άλλο χώρο από αυτόν που λειτουργούσε μέχρι πρότινος στον Άη Γιάννη Χωστό. "Η ελάχιστη βοήθεια που μπορούμε να δώσουμε σε αυτά τα παιδιά είναι καθένας να αντιμετωπίσει αυτό το γεγονός σαν έκτακτο. Άλλες λύσεις θα βρεθούν σε δεύτερο χρόνο και όχι πριν το τέλος της χρονιάς. Θα ήθελα να ενώσουμε δυνάμεις για να προχωρήσουμε σε δυναμικές λύσεις χτες", είπε γονέας.
Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας, Γιώργος Τζαγκαράκης, με ηρεμία στη φωνή δήλωσε προς τους γονείς ότι θα ήταν πολύ εύκολο να σας υποσχεθούμε λύσεις που δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε άμεσα. "Κατανοώντας τις συνθήκες στις οποίες βρίσκεστε σας λέμε την αλήθεια και για να βρεθεί λύση χρειάζεται να διερευνηθούν κάποιες λύσεις", είπε συγκεκριμένα με τους γονείς να ξεσπούν σε φωνές για ακόμα μία φορά. "Ο Δήμος είναι μαζί σας" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζαγκαράκης με τους γονείς να φωνάζουν "δείξτε το με πράξεις".
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός, δήλωσε πως "εάν η απάντηση είναι αρνητική στο αν το σχολείο είναι κατάλληλο ή όχι, μπαίνουμε σε συνθήκες για έκτακτα μέτρα και λύσεις. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να τεθεί με το χαρακτήρα του εκτάκτου και εφόσον κριθεί ότι υπάρχει ανασφάλεια".
Σε ερωτήσεις εάν μέχρι τότε το σχολείο πρέπει να είναι ανοιχτό ή κλειστό ο Δήμαρχος απάντησε πως "δεν έχω κάτι άλλο να πω". Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, Παντελής Ρυακιωτάκης, τόνισε πως οι δηλώσεις του Δημάρχου κινήθηκαν επάνω στο ζήτημα της ασφάλειας.
Την ίδια ώρα ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Δημήτρης Βρύσαλης, αναφορικά με την σημερινή συγκέντρωση των Συλλόγων Γονέων στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου δήλωσε σχετικά:
"Προκαλεί πραγματικά οργή και αγανάκτηση η κατάσταση της σχολικής στέγης και έλλειψης ασφάλειας στο συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα. Κατάσταση που δεν προέκυψε ξαφνικά. Το θέμα του ΕΝΕΕΓΥΛ και του ΕΕΕΕΚ Ηρακλείου έχει επανειλημμένως καταγγελθεί από τους Συλλόγους Γονέων και τους Εκπαιδευτικούς και άλλους μαζικούς φορείς της περιοχής, από το ΚΚΕ στη βουλή και τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε δήμο Ηρακλείου και Περιφέρεια Κρήτης.
Είναι γνωστό στις κυβερνήσεις, στις περιφερειακές και δημοτικές αρχές διαχρονικά. Γνωρίζουν για τις λυόμενες αίθουσες που πλημμυρίζουν τον χειμώνα, για τους κυριολεκτικά ακατάλληλουςχώρους, για τις επικινδυνότητες σε σχέση με την ασφάλεια εκπαιδευτικών και μαθητών, για την τραγική έλλειψη χώρων, σε βάρος της εκπαιδευτικής λειτουργίας και του επιστημονικού έργου.Αυτή είναι η Κρήτη «αναπτυξιακό υπόδειγμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η ευημερία αριθμών και ανθρώπων» που διαφημίζει η κυβέρνηση και η περιφερειακή αρχή…
Κυβερνήσεις, περιφερειακές και δημοτικές αρχές γνωρίζουν, αλλά συνειδητά αδιαφορούν, γιατί η σχολική στέγη θεωρείται «κόστος», «μη επιλέξιμη δαπάνη», στα πλαίσια της πολιτικής που θέλει τις ανάγκες των παιδιών στη μόρφωση και τη ζωή να συνθλίβονται για τα κέρδη των λίγων. Παίζουν κυριολεκτικά κορώνα γράμματα τη ζωή και τη μόρφωση των μαθητών, με την εκρηκτική κατάσταση στα σχολικά κτίρια, ειδικά στην Ειδική Αγωγή, για την οποία θα έπρεπε να εξασφαλίζονται άρτιες εκπαιδευτικές υποδομές και υψηλά πρότυπα ασφάλειας.
Η Περιφέρεια Κρήτης έχει τεράστιες ευθύνες στο θέμα της σχολικής στέγης. Είναι πολύ συγκεκριμένη η ευθύνη της περιφερειακής αρχής σε σχέση με τη διαχείριση του ΠΕΠ, τους προϋπολογισμούς της περιφέρειας από όπου απουσιάζουν τα αναγκαία κονδύλια για σχολική στέγη, οι προγραμματικές συμβάσεις σχολικών υποδομών και προετοιμασίας μελετών, ώστε η έλλειψή τους να μην αποτελεί άλλοθι για τη μη χρηματοδότηση αναγκαίων έργων σχολικής στέγης, όπως συχνά συμβαίνει. Το ίδιο γίνεται και με τα διάφορα άλλα προγράμματα και ταμεία όπως το ΠΔΕ ή το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης που διαφημίζει η περιφερειακή αρχή.
Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους αγώνες εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών και ζητούμε να παρθούν όλα τα μέτρα ώστε να επιστρέψουν ΑΜΕΣΑ οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί με ασφάλεια στα μαθήματά τους, χωρίς να κινδυνεύει η ζωή και η ακεραιότητα τους, με τη μετεγκατάσταση των σχολείων, αλλά και να προχωρήσει κατεπειγόντως η κατασκευή του νέου σχολικού συγκροτήματος ΕΝΕΕΓΥΛ, που λιβανίζουν χρόνια και για το ΕΕΕΕΚ Ηρακλείου.
Ζητούμε να συζητηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο, στις 28 Νοέμβρη, το θέμα της απαράδεκτης κατάστασης στο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο (ΕΝΕΕΓΥΛ) και στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Ηρακλείου."
Δείτε επίσης:
Κατολίσθηση στο Ηράκλειο: Δύο σχολεία κινδύνεψαν να βρεθούν στον αέρα!
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο