Μήνυμα Κόρμπιν υπέρ της επανένωσης της Κύπρου

Και έπαινοι για την Ελλάδα ως προς το προσφυγικό...

Μήνυμα προς τη βρετανική κυβέρνηση να εργαστεί για την επανένωση της Κύπρου υλοποιώντας τις υποχρεώσεις που αναλογούν στο Ηνωμένο Βασίλειο ως εγγυήτρια δύναμη έστειλε ο ηγέτης των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν, που παραβρέθηκε σε εκδήλωση μνήμης στο βόρειο Λονδίνο για τα 42 χρόνια από την τουρκική εισβολή.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Αμμοχώστου Ηνωμένου Βασιλείου στο Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο το βράδυ της Τετάρτης, ο κ. Κόρμπιν επισήμανε αρχικά την «τεράστια» συνεισφορά της κυπριακής κοινότητας στον κοινωνικό βίο και στην οικονομία του Λονδίνου.Εξήρε τη σταθερή αποφασιστικότητα των μελών της παροικίας να διατηρήσουν τη συνοχή της κοινότητας και να προωθήσουν το σκοπό τους, την ανάγκη για επανένωση της Κύπρου.

Στην ομιλία του ο αρχηγός των Εργατικών σημείωσε: «Είναι προφανές ότι αυτό το μικρό και διαιρεμένο νησί πρέπει να επανενωθεί και συμφωνώ από βάθη καρδίας με όσους από εσάς μιλάτε για ανάγκη σοβαρής προόδου από την πλευρά της βρετανικής κυβέρνησης. Η Βρετανία είναι μία από τις εγγυήτριες δυνάμεις και αποτελεί βρετανική υποχρέωση η επανένωση.

»Σταθήκατε σταθεροί όλα αυτά τα χρόνια, βασιζόμενοι στην επιθυμία να επιστρέψετε στα σπίτια σας, να επανενωθεί το νησί σας και ο λαός σας ανεξαρτήτως γλώσσας και θρησκείας. Επομένως το μήνυμά μας προς τη βρετανική κυβέρνηση είναι ‘υπογράψατε τη συνθήκη των εγγυητριών δυνάμεων το 1960, άρα έχετε την ευθύνη να ενώσετε τον λαό της Κύπρου, έχετε την ευθύνη να εγγυηθείτε την κυπριακή ενότητα και ανεξαρτησία’. Ας εργαστούμε γιααυτό και ας φροντίσουμε να το επιτύχουμε», συμπλήρωσε ο κ. Κόρμπιν.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, είπε ότι παρακολουθεί με προσοχή τα τεκταινόμενα εκεί τις τελευταίες ημέρες που θυμίζουν άλλες εποχές. «Αυτή τη φορά το πραξικόπημα δεν ήταν επιτυχές, αλλά προκύπτουν μεγάλα ζητήματα εδώ που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας έκφρασης. Δεν μπορεί να είμαι ο μοναδικός που ανησυχεί πάρα πολύ που μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα έχουν συλληφθεί δικαστές και δημοσιογράφοι και άλλοι», σημείωσε ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Εξέφρασε στη συνέχεια ανησυχία για την κατάσταση ως προς τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όχι μόνο στην Τουρκία και στην Κύπρο, αλλά στην Ευρώπη γενικότερα. «Η Ελλάδα, υπό βαθιά λιτότητα την οποία επέβαλε σε μεγάλο βαθμό η ΕΚΤ, παρά το ότι μόλις είναι σε θέση να τα βγάλει πέρα προσφέρει φιλία και κάθε υποστήριξη που μπορεί στουςαιτούντες άσυλο και στους πρόσφυγες. 

Η απάντηση της υπόλοιπης Ευρώπης, με εξαιρέσεις όπως η Γερμανία και η Ιταλία, ήταν να στήσουν συρματοπλέγματα και συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης προσφύγων.

»Συγνώμη, αλλά αυτά είναι απελπισμένα ανθρώπινα όντα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον σεβασμό που τους αξίζει. Η απάντηση στην προσφυγική κρίση πρέπει να είναι ανθρωπιστική σε όλη την ήπειρο.Αν δεν υπερασπιστούμε τώρα τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως υπό την ατμόσφαιρα της δυνητικής εξόδου μας από την ΕΕ, τότε αναρωτιέμαι τι είδους δικαιώματα θα έχουν οι άνθρωποι τις ερχόμενες δεκαετίες», ανέφερε ο κ. Κόρμπιν.

Προειδοποίησε ενάντια σε όποια προσπάθεια να αρθεί στη Βρετανία η ισχύς της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πολύτιμα. Αν εγκαταλείψουμε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ποιοι είμαστε εμείς που θα καταδικάζουμε οποιονδήποτε άλλον αρνείται τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών του οπουδήποτε στον κόσμο;», είπε ο Τζέρεμι Κόρμπιν.


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ