Υστερα από έναν χρόνο lockdown, τηλεργασίας, κοινωνικής αποστασιοποίησης και άγχους, η ερωτική επιθυμία έχει υποχωρήσει σημαντικά, τόσο σε ζευγάρια όσο και σε εργένηδες. Σε άρθρο της, η εφημερίδα The Guardian μνημονεύει τον 44χρονο Αντονι, ο οποίος πίστεψε ότι το lockdown θα έδινε νέα πνοή στην ερωτική ζωή του, προσφέροντας άφθονο ελεύθερο χρόνο στον ίδιο και τη σύζυγό του. «Οπως αποδείχθηκε αυτό ήταν εντελώς ανόητο», λέει σήμερα.
Αυτό που ο Αντονι και πολλοί άλλοι δεν είχαν υπολογίσει, ήταν η κόπωση που προκαλεί η ανατροφή των παιδιών στο σπίτι, το άγχος για την υγεία των ηλικιωμένων γονέων του ζευγαριού και ο φόβος της καθημερινότητας εν μέσω πανδημίας. «Κάθε μέρα ξυπνούσαμε σε χειρότερη ψυχική κατάσταση από ό,τι την προηγούμενη. Αυτό δεν είναι καθόλου σέξι. Το lockdown κατήργησε τις στιγμές ιδιωτικής ζωής μας, όπως την παρέα με φίλους και την επίσκεψη στην παμπ. Πόσες μοναχικές βόλτες μπορεί να πάει κανείς;», αναρωτιέται ο Αντονι, που εξηγεί ότι η ερωτική του διάθεση, καθώς και αυτή της συζύγου του, υποχώρησαν σημαντικά.
Ερευνα του Ινστιτούτου Κίνζεϊ του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα έδειξε ότι σχεδόν το ήμισυ των ερωτηθέντων ανέφερε μείωση των ερωτικών συνευρέσεων, αν και ποσοστό 20% δήλωσε ότι πειραματίστηκε σεξουαλικά, δοκιμάζοντας για παράδειγμα νέες στάσεις στο σεξ. «Οι άνθρωποι επηρεάζονται πολύ. Το άγχος είναι διάσπαρτο. Η υγεία, η εργασία, η εκπαίδευση απειλούνται. Δεν βλέπουμε πια φίλους και συγγενείς. Το άγχος αυτό μεταφέρεται στην κρεβατοκάμαρα», λέει η ψυχαναλυτής Κέιτ Μόιλ. Για κάποιους, όμως, η περίοδος αυτή οδήγησε σε αύξηση της σεξουαλικής δραστηριότητας, συχνά ως μέθοδο χαλάρωσης. «Κάποιοι αντιμετωπίζουν έτσι τις δυσκολίες, ενώ αυτό ισχύει και για τον αυνανισμό», λέει η Μόιλ.
Οσοι υποχρεώθηκαν να εργάζονται από το σπίτι, βρέθηκαν ξαφνικά συνέχεια στο πλευρό των συντρόφων τους. «Δεν είμαστε μαθημένοι να περνάμε τόσο χρόνο με τους συντρόφους μας. Παρατηρούμε τα ελαττώματά τους και εκνευριζόμαστε μαζί τους γιατί δεν υπάρχει διαφυγή», λέει η Μόιλ, που εξηγεί ότι το lockdown καθώς και η υπερβολική οικειότητα που αυτό προκαλεί, αντιβαίνει και ακυρώνει την ερωτική επιθυμία.
Ερευνα της Σχολής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου έδειξε ότι –σε αντίθεση με το πρώτο lockdown– ποσοστό 33% των Βρετανών αφιερώνει λιγότερο χρόνο στα χόμπι του ή σε δημιουργικές ασχολίες, ενώ 20% παρακολουθούν περισσότερο τηλεόραση, κινηματογραφικές ταινίες και παίζουν παιχνίδια στον υπολογιστή.