ΚΟΣΜΟΣ

Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου ξεκόλλησε από την Ανταρκτική

Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες

Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου ξεκόλλησε από την Ανταρκτική

Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου κινείται ξανά για πρώτη φορά μετά από τρεις δεκαετίες, δήλωσαν επιστήμονες την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το Reuters το παγόβουνο που ονομάζεται A23a εκτείνεται σε σχεδόν 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (1.500 τετραγωνικά μίλια), μια έκταση περίπου τρεις φορές το μέγεθος της πόλης της Νέας Υόρκης.

Το γιγαντίαιο κομμάτι πάγου είχε αποκολληθεί από τις ακτές της Ανταρκτικής και το 1986, αλλά σχεδόν αμέσως κόλλησε στη θάλασσα Weddell για να γίνει ουσιαστικά ένα νησί πάγου.

 

 

Αυτό που προκαλεί όμως μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες είναι το γεγονός ότι εικόνες από δορυφόρο δείχνουν ότι το παγόβουνο, κινείται γρήγορα.

«Είναι σπάνιο να δεις ένα παγόβουνο αυτού του μεγέθους να κινείται, δήλωσε ο Βρετανός επιστήμονας Όλιβερ Μαρς, επισημαίνοντας πως οι ειδικοί παρακολουθούν στενά την πορεία του.

παγόβουνο

 


Ποια θα είναι η πορεία του;

Όπως τα περισσότερα παγόβουνα από την Θάλασσα Γουέντελ, το A23a είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μπει στο Ανταρκτικό Περιπολικό Ρεύμα, το οποίο θα το ρίξει προς τον Νότιο Ατλαντικό σε μια διαδρομή που έχει γίνει γνωστή ως «λεωφόρος των παγόβουνων».

Οι επιστήμονες θα παρακολουθούν στενά την πορεία του, που περνάει από το Βρετανικό Υπερπόντιο Έδαφος της Νοτίου Γεωργίας. Αν προσαράξει εκεί, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα εκατομμύρια φώκιες, πιγκουίνους και άλλα θαλασσοπούλια που αναπαράγονται στο νησί. Ο μεγάλος όγκος του A23a θα μπορούσε να διαταράξει τις συνήθεις διαδρομές αναζήτησης τροφής των ζώων, εμποδίζοντάς τα να ταΐσουν σωστά τα μικρά τους.

Η Ανταρτική υφίσταται τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και πέρσι καταγράφηκαν εκεί θερμοκρασίες ρεκόρ. Το 2021, το πλήρες λιώσιμο ενός παγόβουνου, σε απόσταση 4.000 χιλιομέτρων από το σημείο απ’ όπου αποκολλήθηκε το 2017, ελευθέρωσε περισσότερους από 150 δισεκατομμύρια τόνους γλυκού νερού, κάτι που ανησύχησε τους επιστήμονες γιατί δεν γνώριζαν ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις στο εύθραυστο οικοσύστημα της περιοχής.

 

Πηγή:newsbeast.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση