ΚΟΣΜΟΣ
Με καθυστέρηση ενός έτους η συνέχιση της κατασκευής του Nord Stream 2
Αμφιβολίες αναλυτές για το κατά πόσο είναι οικονομικά βιώσιμο το έργο μακροπρόθεσμα
SHARE:
Η κατασκευή του αμφιλεγόμενου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 αξίας 9 δισεκατομμυρίων ευρώ υπό την ηγεσία της Gazprom αναμένεται να συνεχιστεί μετά από ένα χρόνο καθυστέρησης. Η εταιρία βρήκε λύση στο ανάχωμα των κυρώσεων που είχε βάλει ο Τραμπ φοβούμενος την αυξανόμενη εξάρτηση της Ευρώπης από τη Μόσχα για τον ενεργειακό ανεφοδιασμό της. Ανέθεσε σε πλοίο υπό ρωσική σημαία να βάλει τα τελευταία χιλιόμετρα σωλήνα στο βυθό της Δανίας. Το Euronews μίλησε με αναλυτές για να μάθει την άποψή τους.
Κειτ Μπράντι-euronews: «Σε ποιο σημείο βρίσκεται η Γερμανία αυτή τη στιγμή; Συνεχώς ακούμε ότι τα ευρωπαϊκά ζητήματα είναι γερμανικά ζητήματα, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει καμία συσχέτιση αυτή τη στιγμή, είτε πρόκειται για τη στάση για το γεωπολιτικό ζήτημα, είτε για το οικονομικό θεμα».
Κλόντια Κεμφερτ,γερμανικό Ινστιτούτο οικονομικών ερευνών:«Η Γερμανία είναι μέσα σε όλα. Επειδή βρίσκεται στη μέση τέτοιου είδους γεωπολιτικών δυσκολιών και συγκρούσεων, που υφίστανται από την αρχή της κατασκευής αυτού του αγωγού. Επίσης δεν είναι μόνο οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αλλά και οι γεωπολιτικές διαφορές κμε την Ουκρανία και όλα τα υπόλοιπα τα τελευταία χρόνια».
Ο αγωγός θα περνάει από τη Βαλτική Θάλασσα και θα διπλασιάσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία.
όπως αναφέρει ο Δρ Τόμας Ο'Ντόνελ, ενεργειακός αναλυτής στο Hertie School of Governance του Βερολίνου:«Ο αγωγός είναι ουσιαστικά νεκρός. Το θεμα λοιπόν είναι ότι ... η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει και τόσο πολύ να πει ότι είναι νεκρός και έπειτα έχει κάποιες ευθύνες με την εταιρεία, οπότε είναι ένα λεπτό θέμα για αυτούς. Η ΕΕ δεν έχει μεγάλο ενδιαφέρον να βοηθήσει στην ουσία τη γερμανική κυβέρνηση. Η ΕΕ δεν υποστήριξε ποτέ αυτόν τον αγωγό που το Κοινοβούλιο ψήφισε κατά και το κατέστησε πολύ σαφές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιτίθεται σταθερά σε αυτό».
Παρά την επανέναρξη των εργασιών, ορισμένοι αναλυτές εκτος από τις αμερικανικές κυρώσεις αμφιβάλλουν ότι το εργο μπορεί να είναι οικονομικά βιώσιμo μακροπρόθεσμα. Επιπλέον ο αγωγός δεν έχει την υποστήριξη της ΕΕ, και ως εκ τούτου θέτει τη Γερμανία σε δίλημμα.