Λιβύη: Τέσσερις τραυματίες σε αεροπορικό πλήγμα εναντίον νοσοκομείου εκστρατείας

Έξι δυτικές και αραβικές κυβερνήσεις ζητούν να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στην Τρίπολη

Τρεις τραυματιοφορείς κι ένας γιατρός ειδικευμένος στις πρώτες βοήθειες τραυματίστηκαν χθες Τρίτη σε αεροπορικό πλήγμα εναντίον νοσοκομείου εκστρατείας νότια της πρωτεύουσας της Λιβύης, ενημέρωσε το υπουργείο Υγείας της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

«Το νοσοκομείο εκστρατείας της Σουάνι έγινε στόχος αεροπορικής επιδρομής, που είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις τραυματιοφορείς κι ένας γιατρός ειδικευμένος στις πρώτες βοήθειες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Λαμίν αλ Χασέμι, εκπρόσωπος του υπουργείου.

Το αεροπορικό πλήγμα προκάλεσε ζημιές στον εξοπλισμό του νοσοκομείου, πρόσθεσε ο Χασέμι.

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, το υπουργείο Υγείας «καταδικάζει σθεναρά το άμεσο και ανήθικο πλήγμα εναντίον του νοσοκομείου εκστρατείας της περιοχής Σουάνι», όχι μακριά από την πρώτη γραμμή του μετώπου, 25 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας.

«Παρότι βρίσκεται εκτός εμπόλεμων ζωνών, είναι η δεύτερη φορά που πλήττεται το νοσοκομείο της Σουάνι» από την έναρξη, την 4η Απριλίου, της επιχείρησης ευρείας κλίμακας του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ εναντίον της πρωτεύουσας της Λιβύης, κατήγγειλε ο Φάουζι Ούνις, διευθυντής της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων και εκτάκτων καταστάσεων του υπουργείου.

Ο Ούνις προέτρεψε τις διεθνείς ΜΚΟ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να «καταδικάσουν αυτές τις ενέργειες» και να καταβάλλουν προσπάθειες για να εγγραφούν, «ως εγκλήματα πολέμου» στην ημερήσια διάταξη «του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ο ΠΟΥ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί έχουν απευθύνει επανειλημμένα εκκλήσεις στις αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη να λαμβάνουν μέτρα για να προστατεύεται το προσωπικό των υγειονομικών υπηρεσιών.

Από την έναρξη της επιχείρησης των δυνάμεων του Χάφταρ, οι μάχες προ των πυλών της πρωτεύουσας της Λιβύης έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 1.093 ανθρώπους, εκ των οποίων 106 ήταν άμαχοι, έχουν τραυματίσει άλλους 5.752 ανθρώπους, ανάμεσά τους 294 αμάχους, κι έχουν εκτοπίσει πάνω από 100.000 κατοίκους νοτίων προαστίων της Τρίπολης, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ΠΟΥ προχθές Δευτέρα.

Έξι δυτικές και αραβικές χώρες απηύθυναν έκκληση χθες Τρίτη να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στη Λιβύη και προειδοποίησαν ότι η συνέχιση των μαχών θα επιδεινώσει την ανθρωπιστική κατάσταση και την κρίση των προσφύγων και των μεταναστών, ενώ θα προσφέρει ευκαιρίες σε εξτρεμιστές.

Με κοινή ανακοίνωσή τους οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εκφράζουν τη «βαθιά ανησυχία τους» για τις εχθροπραξίες στα περίχωρα της Τρίπολης.

Η Αίγυπτος και τα ΗΑΕ είναι, μαζί με τη Σαουδική Αραβία, ανάμεσα στους κυριότερους υποστηρικτές του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης.

Οι κυβερνήσεις των έξι χωρών απευθύνουν έκκληση να υπάρξει «άμεση αποκλιμάκωση και αναστολή των μαχών» προκειμένου να διευκολυνθεί «η ταχεία επιστροφή στην πολιτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

Υπογραμμίζουν ότι οι συγκρούσεις «έχουν καταστήσει ακόμη πιο επείγουσα την ανθρωπιστική κατάσταση», επιδείνωσαν την κρίση των μεταναστών που περιμένουν στη Λιβύη την ευκαιρία για να αναχωρήσουν προς την Ευρώπη και εκτιμούν ότι εξτρεμιστικά κινήματα μπορεί να επωφεληθούν από το κενό ασφαλείας.

Οι έξι χώρες παράλληλα καλούν «όλα τα μέρη της σύρραξης στην Τρίπολη να διαχωρίσουν τη θέση τους από τους τρομοκράτες αυτούς ή πρόσωπα που έχουν συμπεριληφθεί [στους καταλόγους] της Επιτροπής Κυρώσεων του ΟΗΕ». Όσοι είναι υπεύθυνοι για την πρόκληση περαιτέρω αστάθειας στη Λιβύη «πρέπει να λογοδοτήσουν», προστίθεται στην κοινή ανακοίνωση.

Σχεδόν 1.100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μετά την έναρξη της επιχείρησης ευρείας κλίμακας των δυνάμεων του Χάφταρ για να αποσπαστεί η Τρίπολη από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ