ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

K. Φουντάς για Cern: Υπάρχουν πολλοί Έλληνες εδώ που διαπρέπουν

Τι είπε για τους στόχους του ο νέος Πρόεδρος του Συμβουλίου του CERN, Κ. Φουντάς

K. Φουντάς για Cern: Υπάρχουν πολλοί Έλληνες εδώ που διαπρέπουν

Μετά την εκλογή του ως Πρόεδρος του Συμβουλίου του CERN που εδρεύει στη Γενεύη, ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Φουντάς μίλησε αποκλειστικά στο ΕΡΤNews, στην εκπομπή «Update» με τον Κώστα Λασκαράτο.

Σχετικά με το έργο του CERN σήμερα, το αποτύπωμά του στην επιστήμη, ο Έλληνας νέος Πρόεδρος ανέφερε: «Το CERN αυτή τη στιγμή, περνάει από ένα σημαντικό σταυροδρόμι. (…) Εμείς έχουμε βρει το σωματίδιο Χιγκς. Δεν είναι καθαρό, γιατί το σωματίδιο Χιγκς έχει αυτή τη μάζα, ούτε πώς αλληλεπιδρά με τον εαυτό του και αυτό έχει επεκτάσεις στο σύμπαν. Αυτό πιστεύουμε να το βρούμε, πιστεύω να το μετρήσουμε τα επόμενα 10 χρόνια. Oι καινούργιες αναβαθμίσεις θα αρχίσουν το 2030 και θα κρατήσουν μέχρι το 2041.

Σε αυτό το διάστημα θα μελετήσουμε το σωματίδιο Χιγκς, αλλά ψάχνουμε και για ίχνη άλλων θεωριών, οτιδήποτε, τα οποία μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί το Χιγκς είναι τόσο ελαφρύ.

Οι 12.000 εργαζόμενοι ασχολούνται και με ένα σωρό ερευνητικά προγράμματα για το μέλλον, πέρα από το 2041. Αυτή τη στιγμή το CERN έχει ένα ερευνητικό πρόγραμμα. Προγραμματίζουμε το 2070 και σχεδιάζουμε έναν καινούργιο επιταχυντή. Ο παρών επιταχυντής έχει μια περιφέρεια 27 χιλιόμετρα, ο επόμενος θα έχει 90 χιλιόμετρα. Και αυτό είναι αντικείμενο των συζητήσεων αυτή τη στιγμή στο συμβούλιο του CERN.

Επίσης, η Κίνα σχεδιάζει και σκοπεύει να κατασκευάσει έναν ανάλογο επιταχυντή. Οπότε η Ευρώπη αυτή τη στιγμή και γενικά ο δυτικός κόσμος βρίσκεται σε συναγωνισμό με την Κίνα. Προφανώς δεν θέλουμε οι επιστήμονες της Ευρώπης, η οποία είναι αυτή τη στιγμή είναι τοπ, – η Ευρώπη είναι ηγετική στις υψηλές ενέργειας – να πάνε προς την Κίνα».

Ο Έλληνας Πρόεδρος του Συμβουλίου του CERN, τόνισε στη συνέχεια: «Στο CERN αυτή τη στιγμή, εκτός από τους φυσικούς, αυτούς που ανακαλύπτουν τα σωματίδια, από τα μεγαλύτερα σε εισφορές στην ευρωπαϊκή οικονομία είναι και όλοι αυτοί οι μηχανικοί με υψηλή τεχνολογία και σε software αλλά και σε hardware όπως λέμε, οι οποίοι τελικά καταλήγουν στη βιομηχανία.

Αλλά το CERN έχει τεράστια συνεισφορά στην εξέλιξη της βιομηχανίας και ένα από τα κύρια αυτών των κέντρων είναι ότι αποτελούνται από ανθρώπους με υψηλή τεχνολογία, με υψηλή εξειδίκευση, οι οποίοι προφανώς δεν θέλουμε να φύγουν από την Ευρώπη».

Σχετικά με την πορεία του, ο κ. Φουντάς ανέφερε: «Εγώ άρχισα από τα Γιάννενα σαν προπτυχιακός φοιτητής, μετά πήγα στην Αμερική και έκανα το διδακτορικό μου.

Μετά έφυγα στη Γερμανία σαν επιστήμονας και στο τέλος, πριν έρθω στην Ελλάδα ήμουν καθηγητής στο Imperial College του Λονδίνου.

Οπότε έχω μια γενική εικόνα πώς δουλεύουν τα πανεπιστήμια στον κόσμο και έχω ασχοληθεί με πολλά πειράματα φυσικής.

Βασικά η ειδικότητά μου είναι σε ηλεκτρονικά τα οποία χρησιμοποιούνται στα πειράματα φυσικής, στις οπτικές ίνες και εκπαιδεύουμε μια σειρά φοιτητές σε υψηλή τεχνολογία και φυσικά χτίζουμε πειράματα.

Τώρα πολλά από αυτά είναι και τυχαίες ευκαιρίες. Δεν το προγραμματίζεις, δεν είχα προγραμματίσει ότι ο γιος ενός μπακάλη από την Πύλο θα γίνει πρόεδρος του CERN. Είναι τυχαία, είναι ευκαιρίες που κάποιος πρέπει να έχει την ικανότητα να τις χρησιμοποιεί».

 

Αναφορικά με τους στόχους του, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Στο συμβούλιο του CERN,υπάρχουν τα συμφέροντα 24 χωρών. (…) Ο προσωπικός μου στόχος είναι να μπορέσω να κάνω αυτό που λέμε consensus. Όλες οι χώρες να συμφωνήσουν σε έναν κοινό στόχο ώστε να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, στον επόμενο επιταχυντή. Και ο δεύτερος στόχος είναι το πρόγραμμα το οποίο τρέχει αυτή τη στιγμή, να είναι επιτυχημένο».

Το CERN γιορτάζει 70 χρόνια επιστημονικής ανακάλυψης και καινοτομίας. Ο κ. Φουντάς είπε: «Την επόμενη εβδομάδα έρχονται πολύ υψηλά ιστάμενοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρωθυπουργοί από διάφορες χώρες. Από την Ελλάδα έρχεται ο υπουργός Ανάπτυξης, ο κύριος Θεοδωρικάκος, με την υφυπουργό την κυρία Ράπτη και τον γενικό γραμματέα, δηλαδή έρχεται όλη η ιεραρχία του υπουργείου Ανάπτυξης εδώ».

Ο Έλληνας Πρόεδρος του Συμβουλίου του CERN τόνισε, κλείνοντας ότι «υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες στο CERN, οι οποίοι διαπρέπουν».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση