ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Η Ευρώπη ανησυχεί για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της σύγκρουσης

Ανησυχία για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Λιβύη, μετά και τις δηλώσεις του Αιγύπτιου προέδρου, απηχούν οι δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων.

No profile pic

Ανησυχία για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Λιβύη, μετά και τις δηλώσεις του Αιγύπτιου προέδρου, απηχούν οι δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων.

Σχολιάζοντας τις προειδοποιήσεις του Αλ Σίσι, ο εκπρόσωπος του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας σημείωσε ότι η ΕΕ προβληματίζεται με τις εξελίξεις.

«Ο λαός της Λιβύης δεν χρειάζεται περισσότερη κλιμάκωση ή σύγκρουση. Υπό αυτό το πρίσμα, αποτελεί παράγοντα σοβαρής ανησυχίας η πρόσφατη κλιμάκωση μέσω δηλώσεων,  ανακοινώσεων και παρεμβάσεων από εξωτερικούς παράγοντες» δήλωσε ο Π. Στάνο.

Βολές και κατά Τουρκίας
Την ίδια ώρα, ο Ζοζέπ Μπορέλ απηύθυνε προειδοποίηση στην Τουρκία.

«Η Τουρκία μιλά τη γλώσσα της δύναμης και έχει στείλει χιλιάδες μαχητές στη Λιβύη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπορέλ, μιλώντας στο Φόρουμ των Βρυξελλών ως προσκεκλημένος του γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ.

Η δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας απηχεί την ενόχληση πολλών ευρωπαίων αξιωματούχων για την Τουρκία.

Κατάπαυση του πυρός ζητούν Ιταλία, Γερμανία
Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο και ο γερμανός ομόλογός του Χέικο Μάας δήλωσαν μετά από συνομιλίες στη Ρώμη ότι η κατάπαυση του πυρός είναι επείγουσα υπόθεση.

Ο Ντι Μάιο ζήτησε επίσης να διοριστεί νέος απεσταλμένος του ΟΗΕ, καθώς και την ισχυρή επιβολή εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη.

Η τοποθέτηση της Βρετανίας
Αντίθετη σε οποιαδήποτε στρατιωτική κλιμάκωση στη Λιβύη δηλώνει η Ουάσινγκτον στη σκιά της προειδοποίησης του προέδρου Σίσι για αιγυπτιακή επέμβαση στη χώρα αν η κυβέρνηση Σάρατζ προωθηθεί στη Σύρτη, αλλά και της σκληρής απάντησης Σάρατζ.

Θέση υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης στη Λιβύη με μήνυμα που αφορά και την Τουρκία έλαβε με γραπτή δήλωση στο ΚΥΠΕ το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, λίγες ημέρες μετά από τη συζήτηση του θέματος μεταξύ του Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

«Όλα τα μέρη στη σύρραξη της Λιβύης πρέπει να αποκλιμακώσουν (την ένταση), να δεσμευθούν σε κατάπαυση του πυρός και να επιστρέψουν στον καθοδηγούμενο από τα Ηνωμένα Έθνη πολιτικό διάλογο», δήλωσε εκπρόσωπος του Foreign Office.

Πρόσθεσε πως «το Ηνωμένο Βασίλειο επιδίδει αυτό το μήνυμα στην Τουρκία και σε όλους τους άλλους εξωτερικούς παράγοντες των οποίων η δραστηριότητα συνεχίζει να πυροδοτεί τη σύρραξη».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση