ΚΟΣΜΟΣ
Λαβρόφ: Η Μόσχα δεν έχει πλέον ψευδαισθήσεις ότι μπορεί να βασίζεται στη Δύση
Η Ρωσία έχει χάσει όλες τις ψευδαισθήσεις για το αν μπορεί να βασίζεται στη Δύση και η Μόσχα δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί μια άποψη του κόσμου στον οποίο θα κυριαρχούν οι ΗΠΑ που θέλουν να λειτουργούν σαν παγκόσμιος σερίφης, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
SHARE:
Δυτικές χώρες έχουν επιβάλει αυστηρές κυρώσεις σε ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και σε εταιρίες ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου βυθίζοντας τη ρωσική οικονομία στη σοβαρότερη κρίση της μετά το 1991 και την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης.
Ο Λαβρόφ, ο υπουργός Εξωτερικών του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν από το 2004, είπε ότι η αντίδραση της Δύσης στον χαρακτηρισμό της Μόσχας "ειδική στρατιωτική επιχείρηση" για την εισβολή στην Ουκρανία αποτυπώνει ότι η Δύση κυριαρχείται απολύτως από τις ΗΠΑ και ότι η ΕΕ είναι σε μεγάλο βαθμό ανίσχυρη.
"Αν υπήρχε κάποια ψευδαίσθηση ότι θα μπορούσαμε κάποτε να βασιστούμε στους δυτικούς εταίρους μας, αυτή η ψευδαίσθηση δεν υπάρχει πια", δήλωσε ο Λαβρόφ στα αγγλικά στο ρωσικό δίκτυο RT που χρηματοδοτείται από το ρωσικό κράτος.
Η Ρωσία θα κοιτάξει προς ανατολάς, σημείωσε ο ίδιος.
"Αυτό που επιθυμούν οι Αμερικανοί είναι ένας μονοπολικός κόσμος που δεν θα είναι σαν ένα παγκόσμιο χωριό αλλά σαν ένα αμερικανικό χωριό -- ή ίσως σαν ένα σαλούν όπου ο ισχυρότερος κάνει κουμάντο", σχολίασε ο Λαβρόφ.
Πρόσθεσε ακόμη ότι πολλές χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία δεν επιθυμούν να δέχονται διαταγές από τον "Θείο Σαμ" που συμπεριφέρεται σαν σερίφης.
Η ρωσική εισβολή έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό περισσότερων από τριών εκατομμυρίων και έχει δημιουργήσει φόβους για μια ευρύτερη σύρραξη ανάμεσα στη Ρωσία και στις ΗΠΑ, τις δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις παγκοσμίως.
Η ανυποχώρητη στάση του Λαβρόφ απέναντι στην προσπάθεια της Δύσης να απομονώσει τη χώρα του αντανακλά εκείνη του Πούτιν, ο οποίος ανέφερε τις τελευταίες ημέρες ότι η μετά το 1991 περίοδος της ρωσικής ιστορίας έφτασε στο τέλος της και ότι από εδώ και στο εξής η Μόσχα θα κοιτάζει προς την Κίνα, την Ινδία και όλο και με μεγαλύτερη εσωστρέφεια.
"Θα πρέπει τώρα να βασιζόμαστε στους εαυτούς μας και στους συμμάχους μας που παραμένουν μαζί μας. Δεν κλείνουμε την πόρτα στη Δύση -- εκείνη το κάνει".
Καθώς κατέρρεε η Σοβιετική Ενωση και τελείωνε ο Ψυχρός Πόλεμος πολλοί, τόσο στη Ρωσία όσο και στη Δύση, ήλπιζαν ότι οι αντιπαραθέσεις που είχαν διχάσει τον κόσμο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο θα τελείωναν ή ακόμη και θα γεφυρώνονταν.
Ο Πούτιν λέει ότι οι ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία ήταν απαραίτητες επειδή η επέκταση του ΝΑΤΟ απειλούσε τη Ρωσία και ότι η Μόσχα έπρεπε να σώσει τον ρωσόφωνο πληθυσμό της Ουκρανίας από την καταπίεση.
Η Ουκρανία χαρακτηρίζει την εισβολή μια ιμπεριαλιστική αρπαγή των εδαφών της.