ΚΟΣΜΟΣ
Κύπρος: Δύο θάνατοι και 106 νέα κρούσματα Covid-19
Πρόγραμμα μαζικού ελέγχου με rapid test αντιγόνου όλων των εργαζομένων που επαναδραστηριοποιούνται σε κάθε φάση της στρατηγικής άρσης των περιορισμών εφαρμόζει η Κύπρος.
SHARE:
Δύο νεκρούς και 106 νέα περιστατικά μόλυνσης από τη νόσο COVID-19 ανακοίνωσε την Κυριακή το υπουργείο Υγείας της Κύπρου.
140 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 50 σε σοβαρή κατάσταση.
Τα 106 κρούσματα εντοπίστηκαν από συνολικά 28,364 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (ποσοστό θετικότητας: 0,37%).
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 30,876 ενώ οι νεκροί από την έναρξη της πανδημίας ανέρχονται σε 199.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα της Κυριακής:
Θάνατοι από τη νόσο COVID-19:
Τα δύο άτομα που απεβίωσαν με την τελική αιτία θανάτου να αποδίδεται στη νόσο COVID-19, αφορούν σε:
Άντρα, ηλικίας 80 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, που κατέληξε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.
Γυναίκα, ηλικίας 71 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, που κατέληξε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.
Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 παραμένει 199 εκ των οποίων:
134 άντρες (67%), και
65 γυναίκες (33%).
Θετικά περιστατικά COVID-19 (PCR test και rapid test αντιγόνου):
Από τις 28,364 εργαστηριακές διαγνώσεις που διενεργήθηκαν σήμερα οι 1,067 έγιναν με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και οι 27,297 με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), εντοπίστηκαν 106 περιστατικά της νόσου COVID-19, που προέκυψαν ως εξής:
25 κρούσματα από 284 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
5 κρούσματα από 401 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
4 κρούσματα από 154 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων.
1 κρούσμα από 228 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας.
71 κρούσματα από 27,297 δείγματα που εξετάστηκαν με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).
Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων από την ασθένεια είναι τα 79,5 έτη.
Πρόγραμμα μαζικού ελέγχου με rapid test των εργαζομένων
Πρόγραμμα μαζικού ελέγχου με rapid test αντιγόνου όλων των εργαζομένων που επαναδραστηριοποιούνται σε κάθε φάση της στρατηγικής άρσης των περιορισμών εφαρμόζει η Κύπρος, η οποία καθίσταται ένα από τα ελάχιστα κράτη της ΕΕ που προχωρά σε αποκλιμάκωση των μέτρων.
Στόχος της δράσης αυτής είναι να διασφαλιστεί ότι η επανεκκίνηση θα γίνει ομαλά και με ασφάλεια. Την ίδια ώρα, διενεργείται πρόγραμμα υποχρεωτικού εβδομαδιαίου ελέγχου με rapid test αντιγόνου στο προσωπικό επιχειρήσεων που δεν έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, προφυλάσσοντας μέσω συνεχούς επιτήρησης τους εργασιακούς χώρους και διασφαλίζοντας την έγκαιρη παρέμβαση σε περίπτωση έξαρσης των κρουσμάτων.
Λαμβάνοντας υπόψη την αξιολόγηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον βαθμό κινδύνου διασποράς του ιού στους διάφορους χώρους/δραστηριότητες, οι χώρες της ΕΕ εστιάζουν την εθνική τους στρατηγική στην εφαρμογή περιορισμών ή/και την αναστολή λειτουργίας χώρων αυξημένου κινδύνου μετάδοσης της νόσου, όπως οι χώροι εστίασης, τα γυμναστήρια και οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου.
Σχετική ενημέρωση αναφέρει ότι οι χώροι εστίασης θεωρούνται υψηλού κινδύνου ως προς τη μετάδοση του ιού, εξαιτίας της κοινωνικοποίησης των πολιτών. Σε λειτουργία παραμένουν σε μόνο μία χώρα (Σλοβενία), ενώ σε 15 κράτη οι χώροι εστίασης είναι κλειστοί, στις περισσότερες περιπτώσεις από τον Νοέμβριο μέχρι και σήμερα. Σε 10 κράτη, οι χώροι εστίασης λειτουργούν με πολύ αυστηρούς περιορισμούς στο ωράριο, τον μέγιστο αριθμό ατόμων, κτλ.
Σε 17 χώρες, τα γυμναστήρια παραμένουν κλειστά από την επιβολή του καθολικού lockdown, δηλαδή από τον Οκτώβριο-Νοέμβριο. Σε έξι χώρες τα γυμναστήρια είναι ανοικτά, ενώ σε άλλα τρία κράτη λειτουργούν με περιορισμούς. Τα γυμναστήρια θεωρούνται υψηλού κινδύνου χώροι για μετάδοση του ιού, όπως σημειώνει ο ΠΟΥ και το ECDC, αφού, λόγω της φύσης της δραστηριότητας, δεν είναι εφικτή η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας από τους αθλούμενους.
Σε σχέση με τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη επιφύλαξη από τα ευρωπαϊκά κράτη. Λόγω της εύκολης πρόσβασης σε χώρους όπου ενθαρρύνεται η κοινωνική συνάθροιση (κοινόχρηστοι χώροι εντός των μεγάλων εμπορικών κέντρων και των πολυκαταστημάτων, χώροι εστίασης εντός των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, κινηματογράφοι, χώροι ψυχαγωγίας/λούναπαρκ, κοκ), τόσο ο ΠΟΥ όσο και το ECDC τις κατατάσσουν -ιδιαίτερα τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα- στους χώρους με αυξημένο κίνδυνο διασποράς του ιού. Για τον σκοπό αυτό, οι συστάσεις είναι όπως η επαναλειτουργία τους γίνεται ελεγχόμενα και προσεκτικά, εφαρμόζοντας μέτρα και υγειονομικά πρωτόκολλα, που θα αποτρέπουν τη μη απαραίτητη παρουσία πολιτών στους κοινόχρηστους χώρους και, κατ' επέκταση, θα περιορίζουν τις κοινωνικές συναθροίσεις.
Εν μέσω έντονης ανησυχίας για την αυξημένη μεταδοτικότητα και την επιθετική εξάπλωση των νέων στελεχών του ιού SARS-CoV-2, τα περισσότερα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχωρούν σε παράταση των αυστηρών περιορισμών που εφαρμόζουν σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τα πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC).
Την ίδια ώρα, το ECDC και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλούν τα κράτη μέλη να εφαρμόζουν πολιτικές διενέργειας αυξημένων τεστ στην κοινότητα, παράλληλα με τα όποια περιοριστικά μέτρα ισχύουν σε εθνικό επίπεδο, ώστε η επιτήρηση της επιδημιολογικής κατάστασης στην κοινότητα να είναι συνεχής.