ΚΟΣΜΟΣ
Κυπριακή ΑΟΖ: Η Ιταλία έστειλε πολεμικό πλοίο δίπλα στο γεωτρύπανο της ΕΝΙ
Το πολεμικό πλοίο της Ιταλίας βρίσκεται δίπλα στο γεωτρύπανο της ΕΝΙ, στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ όπου πρόσφατα ανακαλύφθηκε το πλούσιο σε φυσικό αέριο κοίτασμα.
Κοντά στο πλοίο-γεωτρύπανο της ΕΝΙ, στο οικόπεδο 6 της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, εμφανίζεται να πλέει το ιταλικό πλοίο Mimbelli, σύμφωνα με το ιταλικό πολεμικό ναυτικό.
«Για την προστασία των εθνικών συμφερόντων»
Σε ανάρτηση στο twitter σημειώνεται ότι «το πλοίο Mimbelli συμμετείχε στην επιχείρηση Ασφαλής Μεσόγειος για την προστασία των εθνικών συμφερόντων, κοντά στο γεωτρύπανο Tungsten Explorer της ENI, το οποίο πρόσφατα ανακάλυψε κοίτασμα φυσικού αερίου στον στόχο Cronos-1, περίπου 90 μίλια από τις ακτές της Κύπρου».
#naveMimbelli impegnata in operazione #MediterraneoSicuro a tutela degli interessi nazionali, in vicinanza della "Drilling Ship TUNGSTEN EXPLORER" di ENI che ha recentemente scoperto un giacimento di gas con il pozzo Cronos-1 a circa 90 miglia al largo di Cipro.#MarinaMilitare pic.twitter.com/OoVJ5cLmsH
— Marina Militare (@ItalianNavy) August 26, 2022
Το υπουργείο Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε ανακοινώσει πρόσφατα ότι ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και ασφάλεια οι εργασίες της γεώτρησης στο Cronos-1, εντός του τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ, με την ποσότητα φυσικού αερίου στον ταμιευτήρα που ανακαλύφθηκε να υπολογίζεται σε 2,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf).
Θεωρητικά, η ποσότητα φυσικού αερίου που εκτιμάται ότι βρίσκεται στα βάθη του Κρόνου αρκεί για να καλύψει τις σημερινές ανάγκες της Κύπρου σε καύσιμο ηλεκτροπαραγωγής για 60-70 χρόνια, και για σχεδόν διπλάσια περίοδο θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες ηλεκτροπαραγωγής το κοίτασμα Αφροδίτη.
Απέπλευσε από την Κωνσταντινούπολη
Είχε επίσης ανακοινωθεί ότι το Tungsten Explorer έχει μεταβεί στον στόχο Zeus-1, για νέα ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 6.
Σύμφωνα με παλαιότερες αναρτήσεις του ιταλικού ναυτικού, το πλοίο Mimbelli είχε σταθμεύσει πρόσφατα στην Κωνσταντινούπολη, απ’ όπου απέπλευσε την περασμένη εβδομάδα.
Το περιστατικό του 2018
Τον Φεβρουάριο του 2018, τουρκικά πολεμικά πλοία είχαν παρεμποδίσει τον πλουν του γεωτρύπανου «Σάιπεμ 12000» προς το τεμάχιο 3 της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, προκειμένου να διενεργήσει γεώτρηση στον στόχο «Σουπιά» για λογαριασμό της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ.
Το τεμάχιο 3 βρίσκεται νοτιοανατολικά, μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου.
Ενώ το γεωτρύπανο έπλεε στα ανοικτά των νοτιανατολικών ακτών της Κύπρου, στην περιοχή του Κάβο Γκρέκο, τα τουρκικά πολεμικά το κάλεσαν να αποχωρήσει, με τον ισχυρισμό ότι βρίσκεται σε ξένα χωρικά ύδατα.
Κυπριακές κυβερνητικές πηγές είχαν δηλώσει ότι οι τουρκικές ενέργειες εντάσσονται στο πλαίσιο της συνήθους πρακτικής των προκλήσεων που εφαρμόζει η Αγκυρα, αλλά σε πιο έντονο βαθμό στην περίπτωση αυτή.
Πληροφορίες, τότε, ανέφεραν ότι, μετά την παρενόχληση, το γεωτρύπανο της ΕΝΙ έλαβε οδηγίες από τη Ρώμη να σταματήσει προσωρινά την πορεία του προς το σημείο της γεώτρησης.